Στην πολύχρονη διάρκεια των πολυεπίπεδων αγώνων μας για την προστασία των ζώων, έχουμε αντιμετωπίσει συχνά την επιθετικότητα, την καχυποψία και την ημιμάθεια διαφόρων συνομιλητών μας. Αυτό που ζήσαμε όμως πριν από λίγες ημέρες στην συνεδρίαση της 5μελούς επιτροπής του δήμου Χανίων για τα αδέσποτα ζώα, μόνο ως αναβίωση μιας άλλης εποχής θα μπορούσε να συγκριθεί, μιας εποχής όπου η Δημοκρατία, η πολυφωνία και ο διάλογος ήταν ένα μακρινό όνειρο.

Στα πρόσωπα του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Ε. Κονταξάκη και του επικεφαλής της 5μελούς Επιτροπής, κ. Μ. Χατζηκυριάκου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την τακτική του “αποφασίζω και διατάζω”, του “κάνω ο, τι θέλω γιατί έτσι θέλω».

Ζητήσαμε να τεθούν οι προτάσεις μας σε ψηφοφορία, αλλά το αρνήθηκαν «γιατί έτσι θέλουν».

Ζητήσαμε να τηρούνται πρακτικά, για να καταγράφονται οι θέσεις όλων μας στα διάφορα ζητήματα, αλλά το αρνήθηκαν, γιατί «έτσι θέλουν».

Ζητήσαμε απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και εβδομάδες, αλλά το αρνήθηκαν, γιατί «έτσι θέλουν».

Η επιβολή της άποψής τους γίνεται με το κτύπημα του χεριού του Αντιδημάρχου στο τραπέζι.

Ο αυταρχισμός, ο αστείος τσαμπουκάς και ο πλήρης ευτελισμός του οργάνου είναι το κλίμα που πλέον επικρατεί στις συνεδριάσεις της 5μελούς. «Γιατί έτσι θέλει» ο κ. Αντιδήμαρχος. «Γιατί ο Δήμος είναι το σπίτι του», κατά δήλωσή του, ενώ εμείς είμαστε μάλλον ενοχλητικοί και ανεπιθύμητοι.

Ο νόμος κουρελιάζεται, κόβεται και ράβεται, ερμηνεύεται κατά το δοκούν, όπως θέλουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων θεσμικών οργάνων δεν έχουν τον ρόλο που ο νομοθέτης τους επιφύλαξε.

Eν αγνοία άραγε ή εν γνώσει του Δημάρχου;

Η ημιμάθεια περισσεύει και οδηγεί σε επικίνδυνα για τα ζώα μονοπάτια.

Πρέπει οι πάντες και κυρίως οι Χανιώτες και οι Αρχές να ενημερωθούν για τα όσα ανεκδιήγητα λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις αυτές, σε πλήρη αντίθεση με τους άλλους Δήμους του νομού Χανίων, όπου ο πολιτισμός, οι  εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τα έργα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.

Με μια σειρά από ενέργειες που θα ακολουθήσουν, θα επιχειρηθεί η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και του κοινού και θα ζητηθεί η επίσημη καταγραφή των επόμενων συνεδριάσεων της 5μελούς επιτροπής, ώστε να αποκαλυφθούν επιτέλους οι τουλάχιστον απαράδεκτες τακτικές των εκπροσώπων του Δήμου Χανίων.

Παράλληλα, αναμένουμε τον κ. Δήμαρχο, να επιληφθεί.

για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και για τον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «η προστασία των ζώων»

Νατάσσα Μπομπολάκη

για τον φιλοζωικό σύλλογο «ΚΥΝ-ΩΝΙΑ»

Ελισάβετ Ηλιάκη