Εδώ και ένα χρόνο ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας μας με θλίψη αλλά και με οργή πληροφορείται από τα ΜΜΕ καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δραστηριότητες του Δήμου Βόλου για τα αδέσποτα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τους Νόμους αλλά και με την λογική.

Παρά τις προσπάθειες των τοπικών φιλοζωικών σωματείων και άλλων φορέων και παραγόντων η παραβατική αυτή τακτική, συνεχίζεται ενώ οι ελεγκτικές αρχές κωφεύουν.

Ως γνωστό, η περισυλλογή, περίθαλψη, διαχείριση και το σημείο επανένταξης – εάν συντρέχει ειδικός λόγος, άλλως αφήνεται στο ίδιο σημείο από όπου περισυλλέγη – αποφασίζεται από την για τον λόγο αυτό συσταθείσα από τον νομοθέτη, 5μελή επιτροπή.

Είναι ομοίως γνωστό ότι περισυλλογή αδέσποτων ζώων γίνεται μόνο για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι η στείρωσή τους ή η περίθαλψή τους εφόσον χρήζουν κτηνιατρικής μέριμνας και ο δεύτερος, πάντα με απόφαση ομόφωνη της 5μελούς, η επικινδυνότητά τους.

Μετά την στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα ή εφόσον κριθούν ότι δεν είναι επικίνδυνα ζώα επανεντάσσονται στο οικείο περιβάλλον τους.

Στον Βόλο τίποτα από τα ανωτέρω δεν τηρείται.
Αντίθετα περισυλλέγονται ζώα αυθαίρετα ακόμη και ζώα ήδη στειρωμένα και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς, τα οποία στοιβάζονται στο δημοτικό κυνοκομείο και παραμένουν εκεί εσαεί μολονότι απαγορεύεται αυτό από τον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και μέχρις ότου στειρωθούν και επανενταχθούν.

Δεν κατανοούμε λοιπόν πως είναι δυνατόν ο Δήμος Βόλου να πράττει κατά το δοκούν και οι εμπλεκόμενες Αρχές ένα χρόνο τώρα να μην δύνανται να επιβάλουν την νομιμότητα;

Ζούμε σε κάποια χώρα τριτοκοσμική όπου ο καθένας πράττει ότι θέλει, ή σε μια ευνομούμενη χώρα με Νόμους που οφείλετε να εφαρμόσετε;

Αναρωτιόμαστε γιατί οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, που οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους του Κράτους αλλά και της προϊσταμένης τους επί τω προκειμένω πολιτικής Αρχής, του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο τώρα δεν πράττουν τα δέοντα;

Γιατί οι Εισαγγελικές Αρχές δεν καλούν την Δημοτική Αρχή στην εφαρμογή του νόμου, ό-πως έχουν αρμοδιότητα εκ της Παραγράφου 2 του Άρθρου 19 του Νόμου 4039/12;

Βάσει των ανωτέρω ζητάμε η κάθε εμπλεκόμενη αρχή να καλέσει σε συμμόρφωση την Δημοτική Αρχή Βόλου, παίρνοντας μέτρα γι αυτό, ώστε να σταματήσει πάραυτα η αυθαιρεσία του Δήμου.

Καλούμε τις ανωτέρω Αρχές επίσης να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο Δη-μοτικό κυνοκομείο και να δώσουν ρητές οδηγίες για την αποκατάσταση της τάξης και βεβαίως για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων μέσα σ΄αυτό για όσο διάστημα νόμιμα παραμένουν εκεί.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον εντός 15 ημερών δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα – ήτοι να επανενταχθούν όλα τα υγιή και στειρωμένα ζώα στο οικείο περιβάλλον τους και αποκατασταθούν οι συνθήκες ευζωίας των ζώων που θα παραμείνουν εντός του κυνοκομείου μέχρι να στειρωθούν και επανενταχθούν και αυτά – θα δοθεί εντολή στους Δικηγόρους μας για μηνυτήρια αναφορά και άλλες δικαστικές ενέργειες κατά των επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στο αυτονόητο.
Όσα ζώα και αν περισυλλέξει ο Δήμος το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα δεν πρόκειται να λυθεί.
Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την μη εγκατάλειψη των ζώων και για τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων ο Βόλος και ο ‘’κάθε Βόλος’’ θα έχει πάντα αδέσποτα τα οποία μάλιστα και θα αυξάνονται αλματωδώς.

Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί αυτό κανείς και να κινηθεί σε δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση και όχι στο “μπουντρούμιασμα” των αδέσποτων;

Πόσα ζώα θα στοιβάξετε;
Πόσα ζώα ακόμη θα πληρώσουν την εγκληματική ανευθυνότητα Κράτους και πολιτών;
Πότε θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η ανοησία;

Αναμένοντας σχετικές και άμεσες δράσεις σας, και την ενημέρωσή μας εγγράφως για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας εντός 15 ημερών από την λήψη της παρούσας.

Με εκτίμηση

 Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 134 Ζωοφιλικών Σωματείων

*η επιστολή αποστέλλεται

• Περιφέρεια Θεσσαλίας
Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Τμήμα Κτηνιατρικής
• ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
• Υποψιν Υπουργού κ.Αποστολου
• Υφυπουργού κ.Μπολλαρη

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
• Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου

Κοινοποίηση:
• Εισαγγελία Αρείου Πάγου