Τη συμβολή της Αστυνομίας ζήτησε για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία μας (ΠΦΠΟ) καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι κακοποιήσεις -παθητικές αλλά και ακραίας βιαιότητας ενεργητικές- διαδέχονται η μία την άλλη σε όλη την Κρήτη.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε στον Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης
Στρατηγό Μ. Καραμαλάκη :

“οι αιτίες είναι πολλές και σύνθετες αλλά θεωρούμε ότι στον τομέα της καταστολής και στην συμβολή σε αυτή των αστυνομικών οργάνων τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να αυξηθούν και μονιμοποιηθούν οι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την ύπαρξη ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικιδίων τους , παράμετρος που βοηθά στην μη εγκατάλειψή τους.

Ομοίως οι συνθήκες που διαβιούν τα ζώα συντροφιάς είναι τραγικές και αυτές τις ημέρες οι φιλοζωικοί σύλλογοι κατακλύζονται από καταγγελίες για ζώα στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

[..]Η συμβολή της Αστυνομίας στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων είναι καθοριστική , αναγκαία επιβεβλημένη και προπάντων πρέπει να είναι συνεχής .

Στην επιστολή επισυνάπτονται δράσεις από άλλες περιοχές της Ελλάδας,όπως η Άρτα και η Καλαμάτα,όπου οι Δήμοι με τη συμβολή της Αστυνομίας προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους,αλλά και καταγγελίες πολιτών και φορέων για το θέμα των αδέσποτων ζώων.