Διαβάσαμε τις κυνικές προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Φυσικά δεν μας εκπλήσσουν αφού προέρχονται από ένα φορέα ξένο προς την φιλοζωία, σαν αυτούς που αποτέλεσαν τους συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Τσιρώνη στην διαμόρφωση του νέου νόμου και έναν από τους βασικούς λόγους, που οι φιλοζωικές οργανώσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Δεν είναι άμοιρο σημασίας επίσης το γεγονός, ότι στο ΓΕΩΤΕΕ εκπροσωπείται ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Με τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ επιχειρείται εμφανέστατα:

  • Η ευθανασία υγιών ζώων.
  • Η ευθανασία ασθενών ζώων παρά το γεγονός ότι μπορούν να θεραπευτούν.
  • Η κατάργηση στην πράξη της σίτισης των αδέσποτων ζώων.
  • Ο μόνιμος εγκλεισμός των αδέσποτων ζώων στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία.
  • Η μη συμμετοχή των φιλοζωικών συλλόγων στις αποφάσεις για την δολοφονία τους.
  • Η κατάργηση της φιλοζωίας με την επιβολή υψηλών προστίμων στα φιλοζωικά σωματεία που βοηθούν τα αδέσποτα αλλά που δεν είναι αρεστά στους Δήμους ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του στο πρότυπο(!) του Δήμου Κοζάνης.
  • Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης παραχώρησης χώρου βάσει της οποίας διευκολύνεται η στείρωση αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους.

Όλες οι προτάσεις – πλην μιας – κινούνται στην κατεύθυνση της στοχοποίησης των αδέσποτων, της αποστοχοποίησης του ανθρώπου που τα δημιουργεί και βεβαίως στη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης συντεχνιακών οικονομικών συμφερόντων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός, ότι το ΓΕΩΤΕΕ συνηγορεί υπέρ μέτρων που ωφελούν οικονομικά την κατηγορία των κτηνιάτρων αλλά ζητά την κατάργηση μέτρων που θεωρούν ότι τους βλάπτουν, αδιαφορώντας αν αυτό βλάπτει την ίδια τη χώρα, τα αδέσποτα και την δημόσια υγεία, όπως η ζητούμενη κατάργηση της Υ.Α για εθελοντικές δωρεάν στειρώσεις σε χώρους παραχωρούμενους από του Δήμους.

Εύκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τις προθέσεις του ΓΕΩΤΕΕ.

Να θυμίσουμε απλά τον λυσσαλέο αγώνα του κατά των δωρεάν εθελοντικών στειρώσεων τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού μέχρι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την γνωμοδότησή του, την οποία προκάλεσε η Ομοσπονδία μας, να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες του.

Το μόνο απολύτως βέβαιο και νομοτελειακό είναι ότι ακόμη κι αν ισχύσουν όλα αυτά τα επαίσχυντα που προτείνει, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και να διογκώνεται. Γιατί είναι όλοι τους ανίκανοι να κατανοήσουν τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην χώρα μας να απαλλαγεί από αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Γι’ αυτό και ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν να φιμώσει την φωνή της φιλοζωικής κοινότητας.

Πολύ φοβούμαστε ότι τα σχέδια του κ. Τσιρώνη, του χειρότερου αρμόδιου υπουργού για τα ζώα της τελευταίας 20ετίας (ρύθμιση κυνηγιού, τελετουργικές σφαγές, η τελευταία απόπειρα με την επαίσχυντη τροπολογία της ντροπής, η κατεύθυνση της επιχειρούμενης τροποποίησης του 4039/12, η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των φιλοζωικών φορέων) θα κινούνται σε αυτά τα πλαίσια όπως από την αρχή τονίσαμε.

Ο,τι με τους αγώνες μας κτίσαμε στους νόμους του 2012 και του 2014, επιδιώκεται τώρα η αποδόμησή του.

Ο κ. Τσιρώνης έσπειρε ανέμους και η κυβέρνησή του θα θερίσει θύελλες.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία