Μετά από πολύμηνες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιήθηκε την βδομάδα αυτή πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων στον Δήμο Πλατανιά , το πρώτο σε επίπεδο νομού  και θα συνεχιστεί   από τις 2 έως και τις 5 του Δεκέμβρη .

Τις στειρώσεις πραγματοποίησαν  με κάθε νομιμότητα και εντελώς δωρεάν  οι εθελοντές κτηνίατροι του Γερμανικού Φιλοζωικού Οργανισμού Arche Noah Kreta e.V. , που υπό άλλες συνθήκες θα κόστιζαν στον Δήμο 40.000 ευρώ , τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την μεγάλη βοήθεια και εθελοντική προσφορά τους.
Τα ζώα, σκύλοι και γάτες, φιλοξενήθηκαν μετά το χειρουργείο από εθελοντές τόσο του συλλόγου  Η Προστασία των Ζώων όσο και από κατοίκους του Δήμου και άλλους φιλοζωικούς , φωτογραφήθηκαν δε  όλα και με ευθύνη του Δήμου και των φιλοζωικών συλλόγων θα  γίνει προσπάθεια  υπεύθυνης υιοθεσίας τους.
Η οργάνωση του προγράμματος υπήρξε άψογη και με υποδειγματική τάξη  η προσέλευση των ζώων χωρίς να ενοχληθεί κανείς από τους κατοίκους της περιοχής, όπου  έγιναν οι στειρώσεις.
Η προσπάθεια βέβαια  μόλις ξεκίνησε , έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ,  απομένουν  δε να γίνουν πάρα πολλά ακόμη εκ μέρους του Δήμου , ώστε να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα και περιορισμός της αθλιότητας των χιλιάδων αδέσποτων.
Η στείρωση , μια χειρουργική διαδικασία απλή, ανώδυνη για τα ζώα, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει και για τα ίδια τα ζώα αλλά και για  την περιοχή.
Η στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων  μαζί με την ενημέρωση , την υπεύθυνη υιοθεσία και την παιδεία είναι τα κλειδιά  , που θα θέσουν ένα τέρμα στην αδεσποτεία των κατοικιδίων ,  κατάσταση   που δεν τιμά κανένα μας και είναι πολύ επώδυνη για τα ίδια τα ζώα.
Έλληνες και ξένοι κτηνίατροι, ο καθένας στο μέτρο που μπορεί  ,βοηθούν και προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια και τους ευχαριστούμε.
Να ευχαριστήσουμε τον πολιτιστικό Σύλλογο Γερανίου για την φιλοξενία τους,τον Δήμαρχο κ. Μαλανδράκη , τον Αντιδήμαρχο κ. Δασκαλάκη και ιδιαίτερη μνεία για  τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρή η παρέμβαση του οποίου ήταν καταλυτική  στο προχώρημα των διαδικασιών , ώστε να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Όλοι μαζί με συνεργασία και χωρίς αντιπαλότητες  θα τα καταφέρουμε.
Θα τελειώσουμε την μικρή αυτή αναφορά σε μια μεγάλη προσπάθεια, με  μια αναπόφευκτη σύγκριση ανάμεσα στα όσα κωμικοτραγικά διημείφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χανίων για το δημοτικό κτηνιατρείο και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πλατανιά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερανίου, της τοπικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας , που με τρόπο πολιτισμένο δέχτηκαν μια πράξη, αυτή της στείρωσης των αδέσποτων ζώων, που μόνο πολιτισμό και ανωτερότητα αποπνέει.
Ας τους μιμηθούν κι άλλοι . 
Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας