Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές η Καμπάνια Συμμετοχικού Διαλόγου στον Δήμο Πλατανιά, που διοργανώθηκε εθελοντές δασκάλους και εκπαιδευτές ενηλίκους του ΕΔΕΕΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, με την συμμετοχή της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, με θέμα:

«λέμε ΟΧΙ σε ό,τι μας Ρυπαίνει, σε ό, τι μας πεθαίνει …ΝΑΙ στη ζωή»,

στην μνήμη του ιατρού Μιχάλη Μπονατάκη.

Οι θεματικές ενότητες του Διαλόγου ήταν :

το κάπνισμα, τα τροχαία δυστυχήματα, η κακοποίηση σε βάρος των ανθρώπων, η κακοποίηση σε βάρος των ζώων, η ρύπανση, η μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας και η κλιματική αλλαγή.

Στα τραπέζια διαλόγου, τα οποία συντονίστηκαν από τους Γ. Κανδαράκη, Μ. Μιχαήλ, Σ. Χαρίστου, Ε. Παπαδομαρκετάκη, Γ. Σταγάκη και Χ. Τερεζάκη,συμμετείχαν πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι εξέφρασαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους για κάθε θεματική ενότητα, αλλά και προτάσεις για την εξάλειψη των βλαβερών αυτών φαινομένων.

Στο τραπέζι διαλόγου για την κακοποίηση σε βάρος των ζώων, συμμετείχε και το μέλος του συλλόγου μας, Σ.Κοτσιφάκη, η οποία με την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία της εθελοντικής φιλοζωικής δράσης, συζήτησε τους προβληματισμούς και απάντησε στις απορίες των συνομιλητών. Στον διάλογο συμμετείχαν επίσης ενεργά η κτηνίατρος Χανίων κ. Ελευθερία Σαριδάκη, και το μέλος του σωματείου “Περιβαλλοντική  Φιλοζωική Δράση” του Δήμου Πλατανιά, κ. Α. Κουτσαυτάκης.

Η κ. Σαριδάκη επεσήμανε την αναγκαιότητα, η επιλογή απόκτησης ενός κατοικίδιου να γίνεται συνειδητά και όχι παρορμητικά, αλλά και την ομοιότητα των ανθρώπων με τα ζώα, ως προς το πώς βιώνουμε την κακοποίηση, τόσο την ενεργή (ξύλο, δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός, κλπ) όσο την παθητική (παραμέληση, μόνιμη αλυσόδεση, ασιτία, μη κτηνιατρική παρακολούθηση, εγκατάλειψη κλπ ).

Ο κ. Κουτσαυτάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα οι δημοτικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη τους, για την φιλοξενία, περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων ζώων, και εμείς, για να προεκτείνουμε τον προβληματισμό των συνομιλητών, μιλήσαμε για την προσωπική ευθύνη καθενός από εμάς στο «πρόβλημα» του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων ζώων, για την αιτία και την «πηγή» που δεν είναι άλλη από την ανευθυνότητα καθενός από εμάς, όταν επιτρέπουμε την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των κατοικιδίων μας και στην συνέχεια συνειδητά επιλέγουμε την εγκατάλειψη, μεταθέτοντας το πρόβλημά μας στην τοπική κοινωνία.

Όλοι οι συνομιλητές έδωσαν μεγάλη έμφαση στο θέμα της παιδείας, τονίζοντας πως η έλλειψή της αποτελεί βασικό αίτιο των φαινομένων κακοποίησης και πως η εκπαίδευση των πολιτών θα αποτελέσει την αρχή για την εξάλειψη του φαινομένου.

Το μήνυμα από αυτό το τραπέζι του διαλόγου ήταν «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στα φαινόμενα κακοποίησης σε βάρος των ζώων. Εντυπωσιακή ήταν η ευαισθητοποίηση αλλά και η ωριμότητα των νέων παιδιών που συμμετείχαν στον διάλογο.

Στην δεύτερη φάση της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν δυο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, για τις μορφές κακοποίησης σε βάρος των ανηλίκων από τον παιδοψυχίατρο κ. Γ. Βαγιωνή και για τα τροχαία ¨εγκλήματα¨, ΄όπως πολύ εύστοχα τα χαρακτήρισε ο νευροχειρουργός κ. Α.Κρασουδάκης.

Ηχηρή ήταν η απουσία εκπροσώπου της δημοτικής αρχής Πλατανιά.

Επόμενος σταθμός: 

Δήμος Αποκορώνου στις 21& 22 Ιανουαρίου 2017, όπου θα «μεταφερθούν» τα συμπεράσματα των σημερινών συζητήσεων, ώστε ο διάλογος να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.

.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσους συμμετείχαν. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χρύσα Τερεζάκη για την πρωτοβουλία να ενταχθεί στα τραπέζια διαλόγου το μείζον ζήτημα της κακοποίησης σε βάρος των ζώων.