Ένα από τα πιο βασικά σημεία της σωστής φροντίδας των κατοικίδιων είναι η εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση.

Εθελοντές του συλλόγου μας,τακτικά μεριμνούν για την αποπαρασίτωση των αδέσποτων,ειδικά δε με τον ερχομό της Άνοιξης και την άνοδο της θερμοκρασίας καθώς αναπτύσσονται τα εξωπαράσιτα-οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια-αλλά κάνουν την εμφάνισή τους τα κουνούπια και οι  σκνίπες που ευθύνονται για τη διροφιλαρίωση και το  γνωστό σε όλους μας καλααζάρ ή λεισμανίωση αντίστοιχα.Ταυτόχρονα χορηγούν ανά τρίμηνο για ενδοπαρασιτικά αγωγή.

Η ύπαρξη των ενδοπαράσιτων (ταινίες,ασκαρίδες κα) είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία του κατοικίδιου και εκτός από κόπωση,διάρροιες και απώλεια βάρους,μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η λήψη του ειδικού χαπιού κάθε τρίμηνο στους ενήλικους σκύλους και γάτες,ενώ στα κουτάβια και τα γατάκια η αγωγή είναι διαφορετική και ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι με τη μορφή πάστας.

Τα πιο διαδεδομένα εξωπαράσιτα είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια που δε συναντώνται σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά στη χώρα μας υπάρχουν σχεδόν όλο το χρόνο με έξαρση τους πιο ζεστούς μήνες,όπου η αποπαρασίτωση πρέπει να είναι πιο συστηματική.

Υπάρχουν σκευάσματα πρόληψης με μορφή αμπούλας-διάρκειας περίπου ενός μήνα-καθώς και σπρέυ για την άμεση αντιμετώπιση των παρασίτων αφού έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο σώμα του ζώου.

Για τους σκύλους είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αμπούλες που προστατεύουν και από το τσίμπημα της σκνίπας.

Οι ψύλλοι μολύνουν το ζώο και το ταλαιπωρούν με έντονο κνησμό και αλλεργίες ενώ τα τσιμπούρια προκαλούν σοβαρές αναιμίες,ευθύνονται για την ερλιχείωση και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο του ζώου.

Σαν επιπλέον μέτρο προστασίας,από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι απαραίτητο να προστατεύουμε το ζώο μας και με το ειδικό περιλαίμιο (διάρκειας 3-7 μηνών ανάλογα με την εταιρία) ,καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα λεισμανίωσης,η αντιμετώπιση της οποίας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και μπορεί να αποβεί μοιραία αν δε διαγνωστεί έγκαιρα,είναι δε μια νόσος που είναι μεταδοτική σε άλλα ζώα και θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή προστασία του μολυσμένου ζώου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλό να ψεκάζουμε τα ζώα μας-ειδικότερα αυτά που ζουν εκτός σπιτιού-με σπρέυ σιτρονέλλας τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες σαν ένα μέτρο επιπλέον πρόληψης.

Όλα τα αδέσποτα-εκτός από τους υπόλοιπους  κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά-έχουν να αντιμετωπίσουν και όλα τα παραπάνω που προκαλούνται από την έκθεσή τους στα παράσιτα.

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ας φροντίζουν για την αποπαρασίτωσή τους.

Αποπαρασιτώνουμε το αδέσποτο  της γειτονιάς μας, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές.