Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο), με το αίσθημα ευθύνης που πάντα διακρίνει τις θέσεις της στήριξε ουσιαστικά, δυναμικά, και με κάθε έντιμο τρόπο τους άξονες που η κυβέρνηση δημόσια ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες για την κατεύθυνση του νομοσχεδίου αλλά και με βάση την ενημέρωση, την οποία θεσμικά είχε για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’».
Δεν σταμάτησε τον αγώνα της παρά το γεγονός, ότι στοχοποιήθηκε με ακραίο και αήθη τρόπο από τα κυκλώματα κυρίως των κυνηγών και των εκτροφέων αλλά και άλλα.
Η Π.Φ.Π.Ο. με κάθε τρόπο ξεκαθάρισε ότι την τελική της απόφαση σχετικά με το περιεχόμενό του θα την πάρει όταν αυτό κατέβει στη δημόσια διαβούλευση.
Με κάθε τόνο προσπαθήσαμε ,ώστε να καταλάβουν οι αρμόδιοι κατά την προετοιμασία του σχεδίου νόμου, ότι δεν χρειαζόμαστε άλλον ένα αδιέξοδο νόμο που θα περιέχει και κάποια θετικά στοιχεία, και εξηγήσαμε παραθέτοντας επιχειρήματα ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος που δημιουργούν το κοινωνικό φαινόμενο των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων στη χώρα μας, και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε και τα εγκλήματα εις βάρος απολύτως συναισθανόμενων πλασμάτων να περιοριστούν, και ο αριθμός σκυλιών και γατιών στην Ελλάδα να είναι διαχειρίσιμος, μέχρι συν τω χρόνω να φθάσουμε στο να μην έχει η χώρα μας αδέσποτα.
Έχουμε περίτρανα αποδείξει ότι δεν δίνουμε κανένα άλλοθι σε καμία κυβέρνηση και δεν κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε αυτό που υπηρετεί την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία παραμένουν ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας και θύματα των ανθρώπων.
Το παρόν σχέδιο νόμου έχει θετικά σημεία, έχει όμως και πολύ σημαντικά αρνητικά αλλά και πολλές ασάφειες και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις και άρθρα.
Οι αλληλοαναιρέσεις άρθρων έγιναν για να ικανοποιηθούν όλοι (!). Τόσο αυτοί που θέλουν την προστασία των ζώων όσο και αυτοί που τα εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.
Αυτή η τακτική που δυστυχώς ακολουθήθηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών το τελευταίο μήνα περίπου -προς μεγάλη απογοήτευση χιλιάδων πολιτών, φιλόζωων και μη, που επιθυμούν μια χώρα χωρίς αδέσποτα- δίνει ένα οριστικό τέλος για μια ακόμη φορά στην ελπίδα των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων για επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.
Η εν τοις πράγμασι κατάργηση μέσω του άρθρου 39 (παρ. 3) της υποχρεωτικότητας της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, που είναι και η κορωνίδα αυτής της τακτικής, το «χάιδεμα» των δήμων – οι οποίοι παραμένουν χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις ακόμα και όταν στρέφονται κατά των αδέσποτων ζώων-, η συνέχιση της ίδιας σχεδόν κατάστασης μέσα στα δημοτικά κυνοκομεία με ελάχιστες θετικές διατάξεις, που δεν θα διαφοροποιήσουν ουσιαστικά την κατάσταση, καθώς και πολλές άλλες αρνητικές παράμετροι μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ουσιαστική αλλαγή για άλλη μια φορά δυστυχώς δεν επέρχεται.
Εν τέλει όλα αυτά που μας ενθουσίασαν, που μας έδωσαν ελπίδα και αισιοδοξία και μας έκαναν να υπερασπιστούμε με τρόπο μοναδικό τους άξονες που ανήγγειλε η Κυβέρνηση, και που ακόμα και την πρώτη μέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη διαβούλευση διαβάζοντάς το αλλά όχι εντρυφώντας στα 42 άρθρα του, μας δημιούργησε θετική εντύπωση, τελικά είτε αφαιρέθηκαν, είτε αλλοιώθηκαν είτε στρογγυλεύτηκαν χάριν ψηφοθηρικών ισορροπιών και μόνο .
Στα θετικά του Ν/Σ θα αναφέρουμε τον σεβασμό και την αναγνώριση του τεράστιου έργου των φιλοζωικών φορέων και των χιλιάδων πολιτών, που πραγματώνεται μέσα από διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου, την υποχρεωτική εκπαίδευση των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ πάνω στην νομοθεσία αλλά και την ενστάλαξη ενσυναίσθησης και φιλοζωικής καλλιέργειας , ώστε να θεραπευτούν πάγιες κακές συμπεριφορές των ενστόλων , το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με ο, τι θετικό εμπεριέχεται σε αυτό, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς στο Εσωτερικών και κάποιες διατάξεις που αγγίζουν τη μελανή σελίδα της σύγχρονης Ελλάδας αναφορικά με την κακοποίηση όλων των ειδών των ζώων.
Δηλώνουμε με τον πιο επίσημο τρόπο πως θα αγωνιστούμε μέχρι και την ημέρα της ψήφισής του στη Βουλή ,ώστε να αλλάξει χαρακτήρα και να γίνει ένας νόμος ο οποίος θα βάλει «ταφόπλακα» στο παρελθόν και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια εποχή χωρίς την αθλιότητα των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων αδέσποτων σκυλιών και γατιών.
Στο σημείο αυτό θεωρούμε ηθικό να αναφερθούμε στο πρόσωπο του νυν Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ Θεόδωρου Λιβάνιου , που προσπάθησε με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο με όραμα, πνοή, προστατευτικό προς τα ζώα και κυρίως με διέξοδο και αποτελεσματικό, αλλά δυστυχώς ο,τι έκτισε σχεδόν γκρεμίστηκε από τους διαδόχους του Υπουργούς.
Αν αυτό που θα ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι ένας ακόμη μη αποτελεσματικός νόμος, ένας νόμος χωρίς καμία προοπτική διεξόδου, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση συνολικά και φυσικά οι Υπουργοί του ΥΠΕΣ και βεβαίως όχι οι πολίτες !!! ,στους οποίους γίνεται προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες ,επειδή τηρούν κριτική στάση στο σχέδιο που τελικά κατέβηκε στη διαβούλευση.
Στόχος μας είναι μόνο η προστασία και τα δικαιώματα των ζώων κάθε είδους, και η ευζωία των ζώων συντροφιάς και δεν υιοθετούμε διπλωματικές τακτικές, είτε «ισορροπίες» και «στρογγυλέματα» σε βάρος πλασμάτων που υποφέρουν.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταθέτει αύριο το σύνολο των προτάσεών της για όλα τα άρθρα στη διαβούλευση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλεί τους χιλιάδες φιλόζωους πολίτες της χώρας να τις υιοθετήσουν και να τις καταθέσουν και αυτοί οι ίδιοι στην διαβούλευση, που λήγει στις 20 Μαΐου και ώρα 10 μ.μ.
Ο σύνδεσμος για να μπει κάποιος στη Διαβούλευση είναι:
http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919
Επίσης θα αποστείλει τις επίσημες ενστάσεις και προτάσεις της για μια ακόμη φορά στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς στην προσπάθειά της να κατανοήσουν επιτέλους την αδήριτη ανάγκη η χώρα να πάει μπροστά αλλάζοντας σελίδα και όχι διαιωνίζοντας την ίδια κατάσταση με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους ανάγοντας ως προτεραιότητα το καλό της χώρας και των ζώων και όχι τα μικροσυμφέροντα διαφόρων ομάδων και κυκλωμάτων, νομίμων και μη.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.