Στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου, και μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση πολλών εβδομάδων από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κονταξάκη να καταθέσει την σχετική εισήγηση, το δημοτικό συμβούλιο, εξέδωσε ομόφωνα την με αριθμό 693 απόφαση, για την πρόσκληση ομάδας  εθελοντών κτηνιάτρων , που έχουν άδεια από το Ελληνικό Κράτος, για την διεξαγωγή ολιγοήμερου προγράμματος στειρώσεων αδέσποτων ζώων. Με δεδομένο τον ανεξέλεγκτο αριθμό των αδέσποτων ζώων και την ήδη υπάρχουσα λίστα του Δήμου Χανίων για στειρώσεις να ξεπερνάει τα 1.500 ζώα, η συμβολή των εθελοντών κτηνιάτρων, που με μηδενικό κόστος για τον Δήμο και με πλήρη επιστημονική επάρκεια διεξάγουν το πρόγραμμα αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εξ αιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του κ. Κονταξάκη να εισηγηθεί εγκαίρως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακυρώθηκε το ολιγοήμερο πρόγραμμα στειρώσεων κατά τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που στηλίτευσαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξαιρέτως παρατάξεων, καθώς όλοι εξέφρασαν την δεδομένη συναίνεσή τους για ένα πρόγραμμα που μόνο όφελος είχε για τον Δήμο.

Σύμφωνα με την απόφαση 693 του Δ.Σ., αυτή την εβδομάδα θα διεξαγόταν ολιγοήμερο πρόγραμμα στειρώσεων, για την ελάχιστη αποσυμφόρηση της λίστας των προς στείρωση ζώων. Οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων έκαναν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο κ.Βλαχάκη για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος αυτού. Καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της προετοιμασίας, ο κ. Κονταξάκης ήταν αδικαιολόγητα απών, ενώ από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων «κυκλοφορούσε» η πεποίθηση ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ θα διεξαχθεί. Παράλληλα, η κτηνίατρος του Δήμου δήλωσε την άρνησή της να δώσει το παρόν στην εργασία της, κατά τις ημέρες που θα διεξαγόταν το ως άνω πρόγραμμα, ενώ, δια δελτίου τύπου του ΠΚΣ, φέρεται να «εξαναγκάστηκε» να παραδώσει το κλειδί του δημοτικού κτηνιατρείου, για να εργαστούν οι εθελοντές, παρά την θέλησή της.

​Την Δευτέρα 06.11, απουσία του κ. Κονταξάκη, απουσία της κτηνιάτρου του δήμου, με την εκπεφρασμένη όμως στήριξη από τον κ. Βάμβουκα και τον κ. Βλαχάκη, ξεκίνησε το πρόγραμμα των δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του δήμου Χανίων. Οι εθελοντές μάλιστα των φιλοζωικών σωματείων, με την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, φρόντισαν για την σχετική ενημέρωση της Εισαγγελίας, σχετικά με την νομιμότητα της διαδικασίας των στειρώσεων.

Κατά την διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος, ήρθε για έλεγχο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και η αστυνομία, κατόπιν καταγγελίας (άγνωστο ποιου) ότι οι στειρώσεις είναι «παράνομες». Οι εθελοντές των σωματείων και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ήταν εκεί, για να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν την νομιμότητα τόσο των στειρώσεων, όσο και των διενεργούμενων ελέγχων.

Όμως ο κ. Κονταξάκης ήταν απών, όπως και η κτηνίατρος του Δήμου. Αναζητώντας τον κ. Δήμαρχο για να αναλάβει την ευθύνη και να προασπίσει την εκτέλεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έκπληκτοι, τον ακούσαμε ότι αποφάσισε την διακοπή του προγράμματος!

Περιμέναμε περισσότερες από τρεις ώρες για να συναντήσουμε τον κ. Δήμαρχο, για να μας δώσει μια εξήγηση. Παρά του ότι τον συναντήσαμε εν τέλει, απάντηση δεν λάβαμε. Ο κ. Κονταξάκης, επιτέλους παρών, απαξίωνε τα πιο ενεργά μέλη ενός εκ των σωματείων, καθώς, ενώ του απευθύναμε τον λόγο, μας γυρνούσε στην κυριολεξία την πλάτη , στάση που τηρεί από την πρώτη μέρα  ανάληψης της αρμοδιότητας των αδέσποτων ζώων Είπε δε ότι έχει στην διάθεσή του έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας από την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα των στειρώσεων, αλλά δεν γνώριζε το περιεχόμενό του ούτε φρόντισε να λάβουμε γνώση αυτού, κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις μας με τον κ. Δήμαρχο, γεγονός, που ​κατά την άποψή μας, υποδηλώνει την σκοπιμότητά του, να ακυρωθούν οι στειρώσεις για μια ακόμα φορά, υποσκάπτοντας με τον τρόπο αυτό, την ίδια του την εισήγηση.

Είναι θλιβερό να παρακολουθούμε την ηγεσία του Δήμου μας, να άγεται και να φέρεται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα πανηγυρίζουν για τον εξευτελισμό του κ. Δημάρχου.

Είναι θλιβερό μια υπάλληλος του Δήμου, να αρνείται να εργαστεί, να απουσιάζει από την εργασία της, να καταγγέλλει τον δήμο με ανυπόστατες κατηγορίες, και να μην υφίσταται καμία συνέπεια.

Είναι θλιβερό ο επικεφαλής της 5μελ​ούς επιτροπής του Δήμου να ζητά την ευθανασία υγιών ζώων και την ασιτία των αδέσποτων  , να μην εφαρμοζει σε πολλά θέματα το νόμο και να ​θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Κονταξάκη, ότι εκφράζει την πολιτική του Δήμου για τα ζώα​.

..

Είναι ακόμα πιο θλιβερό, ο κ. Δήμαρχος να σκέφτεται ακόμα αν θα αποδεχτεί την παραίτηση της δημοτικής κτηνιάτρου, η οποία επέλεξε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε λ​ίγες ημέρες  να σταματήσει τις στειρώσεις αδιαφορώντας για αποφάσεις ομόφωνες του δημοτικού συμβουλίου​,​δηλώνοντας παραίτηση, με πλήρη επίγνωση ότι αυτή της η κίνηση θα μπλόκαρε την συνέχεια του προγράμματος στειρώσεων, πράγμα που αποτελεί και τον στόχο της από την πρώτη μέρα που ήλθε στα Χανιά.

Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας , που προβλέπει σε περίπτωση άρνησης τέλεσης των υποχρεώσεων του υπαλλήλου  καταργείται στην πράξη από την ηγεσία και τους άλλους παράγοντες του Δήμου

Είναι θλιβερό η Κτηνιατρική υπηρεσία για μια ακόμη φορά να παραμένει σε  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθ’ υπέρβαση καθήκοντος να σταματά τις ψηφισμένες απο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσεις ενω κανένα ποινικό αδίκημα δεν συνετελέσθη .

Είναι δε τέλος λυπηρό  το αστυνομικό όργανο να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο  τρόπο σε πολίτες εθελοντές που θεσμικά συμμετέχουν  στα φιλοζωικά δρώμενα και να απαιτεί με το ζόρι να πεταχτούν  ζώα και πολίτες εκτός του δημοτικού κτηνιατρείου  και αντί να συλλάβει τον αρμόδιους του Δήμου να  στρέφεται κατά ανθρώπων που κατ εντολή του Δήμου βρίσκονταν εκεί .

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε δημόσια , ιδιώτη κτηνίατρο να προβάλλεται και να διαφημίζεται ως η γνήσια εθελόντρια, ότι «κάνει τις καλύτερες στειρώσεις», καλώντας τους Ευρωπαίους εθελοντές «να πάνε στα σπίτια τους», γιατί «τι τους θέλουμε τους Χριστιανούς». Ο κ. Κονταξάκης από την άλλη πλευρά, συμπλέοντας τελικά με όσους αντέδρασαν στις δωρεάν στειρώσεις των εθελοντών κτηνιάτρων, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 13 Χανιώτες κτηνίατροι οι οποίοι εντελώς δωρεάν θα διεξάγουν τις στειρώσεις στον δήμο Χανίων.

Καλούμε λοιπόν και προκαλούμε τον κ. Κονταξάκη να δημοσιεύσει αυτή την λίστα, ώστε οι εθελοντές πολίτες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα να αρχίσουν να ορίζουν τα ραντεβού για τις στειρώσεις, ώστε να πέσουν επιτέλους οι μάσκες, να φανεί αν η δήλωση αυτή είναι «για τα μάτια του κόσμου» ή αν την εννοούν.

Γιατί εμείς εδώ και χρόνια τους προσκαλούμε, αλλά μέχρι σήμερα, εντελώς​ δωρεάν, δεν έχουν γίνει στειρώσεις.

Σήμερα ηττήθηκε η λογική.

Σήμερα νίκησε ο φόβος.

Ο αβάσιμος και αδικαιολόγητος φόβος του κ. Δημάρχου και ο φόβος των ιδιωτών κτηνιάτρων που ​ενώ ​τιμούν το επάγγελμά τους και κατ’ ιδίαν δηλώνουν την ντροπή και την διαφωνία τους για τους χειρισμούς της μειοψηφίας των συναδέλφων τους, δημόσια δεν έχουν πει μια λέξη μέχρι σήμερα.

Λυπούμαστε πολύ. Εμείς δεν χάσαμε τίποτα. Η κοινωνία όμως, το δημόσιο συμφέρον και η λογική ηττήθηκαν κατά κράτος από 13 ανθρώπους.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, χάθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος για το καλό των ζώων και της κοινωνίας​.​

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των ζώων

Φιλοζωικός , Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΥΝ-ΩΝΙΑ

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ματαιώθηκαν οι στειρώσεις των αδέσποτων στο δήμο Χανίων;;Oλο το παρασκήνιο…