Αγαπητέ κ. Δελατόλα και εφημερίδα “Το Ποντίκι”

Διαβάσαμε τελευταία στο site kynology.gr με πηγή “το Ποντίκι” το άρθρο σχετικά με την διαδικτυακή βάση δεδομένων, που διατηρείται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία καταγράφεται ο αριθμός του chip, που υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει τοποθετήσει ο κάθε ιδιοκτήτης στο κατοικίδιό του χωρίς καμία εξαίρεση αλλά και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Όντας η μεγαλύτερη φιλοζωική Ομοσπονδία της χώρας με πάνω από 65 ενεργά και νόμιμα σωματεία αλλά και πολλά άλλα, που ταυτίζονται με τις απόψεις και θέσεις μας στα διάφορα θέματα που απασχολούν την φιλοζωική οικογένεια επιτρέψτε μας να έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό από την θέση του συντάκτη του άρθρου και θα επιθυμούσαμε, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη να την δημοσιεύσετε

Με έκπληξη το λιγότερο παρακολουθούμε τις σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου μετά την πρόσφατη παράδοση της βάσης δεδομένων της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ιδιόκτητων ζώων, την οποία επί 4 χρόνια την κατείχαν παράνομα παρά την ρητή διάταξη του νόμου και παρά την καθολική αντίδραση της φιλοζωικής κοινότητας.

Το γιατί θίγονται τόσο και μάλιστα σε βαθμό να καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την επανάκτηση της βάσης το αφήνουμε στην κρίση του καθενός με το οικονομικό συμφέρον πάντως να είναι το βασικό κίνητρό τους.

Αν και ως Ομοσπονδία μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει περισσότερο η σωστή λειτουργία της βάσης και όχι ο φορέας αυτής δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα παρακάτω, σχολιάζοντας τις απόψεις της ηγεσίας του Π.Κ.Σ και την “αγωνία” της για τα αδέσποτα. (Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές αρκετές εξαιρέσεις ανάμεσα στα μέλη του ΠΚΣ) :

1. Άπειρες ήταν οι περιπτώσεις που μολονότι είχαν σταλεί τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ταυτότητας ενός κατοικίδιου για πάρα πολλούς μήνες ο Π.Κ.Σ. δεν τα καταχωρούσε λόγω φόρτου εργασίας !!! , όπως μας ανέφεραν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία ενός ζώου.

2. Πλείστοι όσοι κτηνίατροι δεν έστελναν καν τα στοιχεία στην βάση δεδομένων με τα γνωστά αποτελέσματα για την τύχη του ανευρεθέντος ζώου.

3. Δεν καταχωρούσαν ποτέ την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων, που τοποθετούσαν οι Δήμοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους με τα ίδια ως άνω αποτελέσματα.

4. Δεν έδιναν ποτέ στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου στα φιλοζωικά σωματεία με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητοι χιλιάδες ιδιοκτήτες που τα εγκατέλειπαν ή τα κακοποιούσαν στις δε αιτιάσεις μας για τα παρατημένα αυτά ζώα απαντούσαν, ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα.

5. Πολλοί κτηνίατροι αλλά ευτυχώς όχι όλοι έχουν προχωρήσει σε μια παραπληροφόρηση για την ανταπόκριση του Υπουργείου στις υποχρεώσεις του για την βάση δεδομένων φθάνοντας μέχρι το σημείο να δίνουν ψευδείς πληροφορίες με κορωνίδα το θέμα του Α.Φ.Μ. και της “φορολόγησης” των κατοικιδίων!

6. Παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε με το εν λόγω υπουργείο και για να πούμε και του στραβού το δίκαιο η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την ανταπόκριση του Υπουργείου στην παροχή πληροφοριών για ανευρεθέντα ζώα που φέρουν microchip αλλά και στην άμεση καταγραφή στη βάση των chip, που τοποθετούνται στα κατοικίδια είναι άμεση και ουσιαστική και μακράν καλύτερη από αυτή του Π.Κ.Σ, παρά τις δυσκολίες προσαρμογής του συστήματος στα νέα δεδομένα.

Για να μην αναφερθούμε στις μεγάλες ευθύνες μερίδας κτηνιάτρων για σωρεία πελατών τους που δεν τοποθετούσαν την ηλεκτρονική σήμανση στα κατοικίδιά τους με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.

Προς τι λοιπόν η τόση ανησυχία τους;

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων