O Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνης προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12 που αφορά στην προστασία των ζώων από κάθε είδους  εκμετάλλευση και κακομεταχείριση.

Στις 20/07/2017 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ ευρεία σύσκεψη διαφόρων φορέων υπό την προεδρία του για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην πορεία για την τροποποίηση του νόμου. Με μεγάλη ανησυχία είδαμε να έχουν κληθεί φορείς, που είτε δεν είναι εμπλεκόμενοι εκ του νόμου είτε καμιά σχέση έχουν με την φιλοζωία και την προστασία των ζώων, πολλές δε από τις απόψεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν έως και επιχειρούν την κατάργηση των θετικών διατάξεων του 4039/12.

Οι τρεις νόμιμες Ομοσπονδίες της χώρας ζήτησαν να συμμετάσχουν με δικό της εκπρόσωπό η κάθε μια στην προτεινόμενη από τον κ. Υπουργό  επιτροπή, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει της τροποποιήσεις του νόμου.

Ο κ. Υπουργός, απαίτησε να υπάρξει κοινός εκπρόσωπος των τριών Ομοσπονδιών και ενώ δεχτήκαμε να είναι δύο αντί τριών οι εκπρόσωποι, η πρόταση μας απερρίφθη και συνεστήθη δεύτερη επιτροπή, μόνο για τους φιλοζωικούς φορείς.

Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα επιχειρείται να παραμείνουμε εκτός της βασικής επιτροπής του Υπουργείου που θα αποτελέσει και το πραγματικό κέντρο λήψης αποφάσεων για την κατεύθυνση που θα πάρει ο υπό τροποποίηση νόμος και στην οποία συμμετέχουν φορείς που είτε δεν είναι φιλοζωικοί είτε  οι περισσότεροι από αυτούς εξυπηρετούν αλλότρια της προστασίας των ζώων συμφέροντα.

Σε αυτή την δεύτερη άνευ ουσίας επιτροπή του Υπουργείου αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε και κυρίως να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας την διαφαινόμενη αντιφιλοζωική κατεύθυνση του νέου νόμου.

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό να αναθεωρήσει την θέση του αυτή και οι φιλοζωικοί μας φορείς να συμμετάσχουν στην κεντρική επιτροπή τον δε Υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αποστόλου στην αντίθετη περίπτωση να παρέμβει.

Διαφορετικά, ως εκπροσωπούντες τη συντριπτική πλειοψηφία της οργανωμένης φιλοζωικής κοινότητας της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας για να μη πάρουν σάρκα και οστά οι διαφαινόμενες  προθέσεις και επιχειρούμενες ενέργειες  χειροτέρευσης των νόμων για την προστασία των ζώων.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία