Επιστολή της Ομοσπονδίας μας στο δήμο Θήρας για τη συστηματική κακοποίηση ιπποειδών στη κοσμοπολίτικη Σαντορίνη.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ομοσπονδία μας το πολύ ανησυχητικό θέμα κακοποίησης ιπποειδών στο νησί Σαντορίνη, με έμφαση ιδιαίτερη στα γαϊδούρια καθώς λαμβάνουμε διαρκώς καταγγελίες για παράβαση του νόμου ενώ συγχρόνως εικόνες που ντροπιάζουν τον τόπο μας και  την Ελληνική κουλτούρα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Τονίζοντας αφενός ότι υπάρχει τοπικός κανονισμός, ο οποίος ουδόλως τηρείται καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, αφετέρου διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν ένα κοσμοπολίτικο νησί – κόσμημα για τη χώρα μας, ένας τόπος με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τουρισμό ως επαγγελματικό πεδίο με απεριόριστες δυνατότητες να μην εναρμονίζεται με τους κανονισμούς που ορίζει η ΕΕ, ως υποχρεούται.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για καθολική σχεδόν ασυδοσία εις βάρος αδύναμων μη ανθρώπινων πλασμάτων που χρησιμοποιούνται για το κέρδος και κακοποιούνται συστηματικά. Η ασυδοσία δε αυτή συνεχίζεται και τους χειμερινούς μήνες ως είναι πλέον γνωστό.

Η συνήθης και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση αυτών των ζώων συνίσταται κυρίως σε :

  • Υπερφόρτωση των ζώων
  • Παραμονή και χρήση τους κάτω από τον καυτό ήλιο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς νερό σκίαση
  •  Χρήση ζώων ανεξαρτήτου ηλικίας
  • Ατελείωτα ωράρια εργασίας των ζώων, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα περί τα 600 σκαλοπάτια του νησιού (8-10 ώρες καθημερινά)
  • Χρήση άρρωστων ζώων με πληγές που έπρεπε να τυγχάνουν κτηνιατρικής επίβλεψης
  • Μόνιμες πληγές των ζώων εξαιτίας κακού εξοπλισμού

Επί πλέον θέτουμε το ρώτημα για το αν είναι καταγεγραμμένα επίσημα τα ζώα που χρησιμοποιούνται για αυτή την οικονομική δραστηριότητα και με ποιον τρόπο.

.

Γνωρίζουμε επίσης τις υπάρχουσες δυσκολίες, για τον περιορισμό της παρανομίας και το πέρασμα σε μια πιο προοδευτική στάση , λόγω της εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένης σχεδόν πρακτικής των επιχειρηματιών (μουλαράδων) έναντι αυτών των ζώων ως παράδοσης, πλην όμως ως  εξυπηρέτησης μιας γελοίας πλέον «φολκλόρ» εικόνας, με εμφανή βασανισμό των ζώων.

Αποκορύφωμα της δημόσιας κατακραυγής είναι η δραστηριοποίηση πολιτών με υπογραφές (δείτε ακολούθως) ως ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός αλλά και ως έσχατης έκκλησης των Αρχών να δώσουν τέλος στην παρανομία :

https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimos_Santorinis_Ypoyrgeio_Toyrismoy_Gaidoyrakia_tis_Santorinis_Stop_stin_ekmetalleysi/?tblOdfb

Η πληροφόρηση δε που έχουμε είναι , ότι ξένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προστασίας των ζώων και των δικαιωμάτων τους πρόκειται να ενημερώσουν μεγάλα  Tours Operation  για την κατάσταση με τα γαϊδουράκια  στη Σαντορίνη  και σε  άλλα νησιά στην Ελλάδα,  με στόχο την μη επιλογή των νησιών αυτών ως τόπο των διακοπών των πελατών τους  .

Σημειωτέον ότι η  έλλειψη ελέγχου επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους και για τους τους ίδιους τους επισκέπτες στο νησί. Υπενθυμίζουμε την τραγωδία με την 67χρονη τουρίστρια που έχασε τη ζωή της το 2015.

Πιστεύουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι πρόθυμη έστω και τώρα να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τεθούν περιορισμοί σε μία συνεχιζόμενη, προκλητική και ανεξέλεγκτη παραβίαση των νόμων, που συνιστά κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση έμβιων όντων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για τον τόπο μας.

Τέλος, ζητάμε άμεσα να λάβετε μέτρα για την επαναλαμβανόμενη, συστηματική και παράνομη κακοποίηση αυτών των ζώων, ενώ συγχρόνως προτείνουμε συνάντηση δια ζώσης με στελέχη της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις- λύσεις και να βοηθήσουμε προς την σωστότερη από νομικής πλευράς αλλά και ηθικότερη λύση.

Είμαστε σίγουροι ότι η επίλυση ενός τέτοιου θέματος από τη νυν Δημοτική Αρχή θα καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, παρά τις υπάρχουσες αντιρρήσεις και εμπόδια.

Εν αναμονή της απάντησής σας.

[ Ακολούθως, παραθέτουμε κάποιες, ελάχιστες εικόνες πρόσφατες και παλαιότερες που ως γνωστόν κάνουν το γύρο του κόσμου και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτηση, καθώς και πρόσφατο βίντεο.]

Με εκτίμηση,

 Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (63 Σωματεία)

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 146 Ζωοφιλικών Σωματείων

.

video υπερφορτωμένου εξαντλημένου γαιδουριού  στη Σαντορίνη :

.

Video από παστουρωμένο γαιδούρι στον Αγ. Γεώργιο Σαντορίνης :

.

Video από παστουρωμένα μουλάρια και άλογα στην περιοχή Βουρβούλος στη Σαντορίνη: