Kαθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτωση ζώων με αεροβόλο.

Για την μείωση του φαινομένου αλλά και τον εντοπισμό των δραστών η Ομοσπονδία μας κατέθεσε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Πανούση.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως σας ενημερώσαμε και στην συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία μας μαζί σας, η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα δυστυχώς αυξάνεται αλματωδώς παρά το ήδη αυστηρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιπλέον, πολύ τακτικά το φαινόμενο οι δράστες να χρησιμοποιούν αεροβόλα όπλα ώστε να σκοτώνουν ζώα ή προς τέρψη, απλά να τα βασανίζουν.

Είναι αδιανόητο ο καθένας να βγαίνει με ένα όπλο μέσα στην πόλη και μη έχοντας τι άλλο να κάνει να πυροβολεί ζώα γιατί απλά…. είναι ελεύθερος να το πράξει.

Το νομικό πλαίσιο στην παρούσα κατάσταση, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για την απόκτηση ενός τέτοιου όπλου, με αποτέλεσμα να μην είναι καν καταγεγραμμένοι οι κάτοχοί τους – πράγμα που θα έκανε την εύρεσή τους σε περιπτώσεις που τα όπλα χρησιμοποιούνται για την εξόντωση ζώων, πιο εύκολη.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι το Νομικό Πλαίσιο που αφορά στην απόκτηση τέτοιου όπλου είναι “χαλαρό” γιατί δεν είναι εύκολο κάποιος να προκαλέσει βλάβη σε άνθρωπο με την χρήση του. Δυστυχώς όμως, προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρές βλάβες σε ζώα που πολλές φορές τα οδηγούν είτε στον θάνατο είτε στην ευθανασία.

Καθώς τα κρούσματα αυτά δείχνουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται, αλλά κυρίως εφόσον οι ελεγκτικές αρχές είναι αδύναμες να επιβάλλουν τον Νόμο, σας ζητούμε να επανεξετάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης και χρήσης τέτοιων όπλων με αλλαγές στο Νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να προβλέπει το λιγότερο, έκδοση άδειας οπολοκατοχής αλλά και την υποχρεωτική τήρηση μητρώου κατόχων.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας, με σκοπό να προστατευθούν περισσότερα ζώα αλλά πιθανόν και άνθρωποι, καθώς όπως θα διαπιστώσετε από τα συννημένα δημοσιεύματα, αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται μέχρι και δίπλα από σχολεία ή και παιδικές χαρές.

Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη                        Μαρία Χουστουλάκη