Διατεθειμένος να υποστηρίξει τα φιλοζωικά σωματεία ώστε με την βοήθεια της Αστυνομίας να περιοριστούν δραστικά τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων δηλώνει ο Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση που είχε στις 30 Ιουνίου με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.).Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., έθεσε στον υπουργό και στον διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Μάρκου, μια σειρά από ζητήματα τα οποία σχετίζονται είτε με τις συμπεριφορές των αστυνομικών, είτε με νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη οι δράστες που κακοποιούν ζώα.

Η σύσταση της Αστυνομίας Ζώων -ή εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης- της εξειδίκευσης συγκεκριμένων αστυνομικών ανά Αστυνομική Διεύθυνση ώστε να περιοριστεί η άγνοια των αστυνομικών οργάνων στα θέματα της προστασίας των ζώων και τι ορίζει η νομοθεσία για την διαχείριση τους ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, τέθηκε και το θέμα της αδειοδότησης των αεροβόλων όπλων και της καταγραφής των όσων αγοράζουν τέτοια όπλα, που χρησιμοποιούνται μεν για σκοπευτική χρήστη, εντούτοις ευθύνονται για την δολοφονία ή και την παραλυσία εκατοντάδων σκυλιών και γατιών κάθε χρόνο.

Η κα Μπομπολάκη τόνισε απευθυνόμενη στον υπουργό την ανάγκη οι αστυνομικοί στις περιπολίες, που ούτως ή άλλως κάνουν να προχωρούν και σε ελέγχους και στα δεσποζόμενα ζώα, καθώς η απουσία ηλεκτρονικής σήμανσης κάνει πολύ πιο εύκολη την εγκατάλειψη των κατοικίδιων και την αύξηση του ήδη πολύ μεγάλου πληθυσμού των αδέσποτων.

Οι έλεγχοι ειδικά για τα βαρελόσκυλα, αυτή τη μάστιγα και μέθοδο βασνισμού έμβιων όντων που αντιμετωπίζονται ως σκιάχτρα από τους βοσκούς, είναι εξαιρετικά σημαντικοί αλλά ακόμα και ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εντοπιότητα – το ότι στις μικρές κοινωνίες όλοι γνωρίζονται και ουσιαστικά αλληλοκαλύπτονται – είναι πολύ συχνά πρόβλημα για το θέμα της ορθής διαχείρισης των εγκληματικών συμπεριφορών.

Από τον υπουργό ζητήθηκε να σταλούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις διευκρινήσεις για την βεβαίωση των διοικητικών προστίμων καθώς πολλοί αστυνομικοί δεν κάνουν αυτό που ορίζει η νομοθεσία. Στη συζήτηση έγινε αναφορά και το θέμα των καταγγελιών τις οποίες κάνουν οι τουρίστες και το πως αυτά τα εγκλήματα ουσιαστικά δυσφημούν και το τουριστικό μας προϊόν.

Ο κ. Τόσκας ζήτησε και έλαβε γραπτώς τις προτάσεις της Π.Φ.Π.Ο. και δεσμεύτηκε ότι θα τις μελετήσουν τα αρμόδια τμήματα ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξουν απαντήσεις για τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Ο υπουργός μίλησε με μεγάλη αγάπη για τα ζώα, εξήγησε ότι έχει και εκείνος σκύλο, ένα Λαμπραντόρ, που τον πηγαίνει βόλτα κάθε πρωί στις 05:00 και ότι φοβάται μήπως το ζώο του φάει φόλα καθώς αυτή η πρακτική εξόντωσης ζώων συμβαίνει παντού αλλά και στο Χαλάνδρι όπου διαμένει.

Ο κ. Τόσκας έδειξε ενδιαφέρον να μάθει τι έγινε στο σκυλί που επέζησε αν και βασανίστηκε από έναν άνδρα στο Παλαιόκαστρο Σερρών ο οποίος του έβγαλε τα μάτια με σύρμα και πληροφορήθηκε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Σερρών ακόμα δεν έχει βεβαιώσει τα διοικητικά πρόστιμα στον ιδιοκτήτη και στον βασανιστή των δύο ζώων. Ο υπουργός ενημερώθηκε και για τα εξωφρενικά και εκδικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο σωματεία στον Δήμο Κοζάνης που ουσιαστικά κάνουν αυτό που δεν πράττει η αρμόδια δημοτική αρχή.

Στη φωτογραφία ο κ. Τόσκας με την κα Μπομπολάκη πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο. και τον Β. Παπαγεωργίου νομικό σύμβουλο του φιλοζωικού φορέα.

αναδημοσίευση από www.zoosos.gr