Πριν από μερικούς μήνες τα φιλοζωικά σωματεία των Χανίων και η Ομοσπονδία σε συνέντευξη τύπου κατήγγειλαν την Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων για μη τήρηση της νομοθεσίας, για λουκέτο στην δράση των εθελοντών πολιτών που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, για συνεχείς κωλυσιεργίες και για την ευθυνοφοβία εκ μέρους της νέας διεύθυνσης, καθώς αποφαινόταν ότι, επειδή στα Χανιά δεν υπάρχει νόμιμο κυνοκομείο ή δημοτικό κτηνιατρείο, απαγορεύεται (!) η περισυλλογή αδέσποτων ζώων ζώα με σκοπό την υιοθεσία τους, την στείρωσή τους, την περίθαλψή τους κλπ.
Ασμένως τότε έσπευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων να καλύψει την στάση της εν λόγω υπηρεσίας, κατηγορώντας τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία για ψεύδη και απειλώντας με μηνύσεις.
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, χωρίς να εξετάσει ολόπλευρα τα θέματα, αρκείται σε όσα του λένε οι υφιστάμενοί του, αγνοώντας επιδεικτικά θεσμικούς φορείς της πόλης.
Απαντήσαμε τότε και μεταξύ άλλων είπαμε, ότι θα λάβουν σε λίγο χρονικό διάστημα την απάντησή τους από τις αρμόδιες αρχές. Πράγματι, με επιστολή του το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) – η οποία είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου – απαντώντας σε σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας, αναφέρει το αυτονόητο: ότι δηλαδή εφόσον ο Δήμος Χανίων έχει σύμβαση ή συμβάσεις με κτηνιάτρους για την στείρωση, εμβολιασμό και την εν γένει περίθαλψη των αδέσποτων, βεβαίως και αυτά  μπορούν να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να υιοθετούνται κλπ.
Ενώ μάλιστα ο Δήμος Χανίων για το έτος 2016 είχε συμβληθεί με ιδιώτες κτηνιάτρους με απευθείας ανάθεση σύμφωνα με το νόμο, πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο ότι γραπτή επιστολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων, ανέφερε ακριβώς το αντίθετο. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν για τους λόγους της ως άνω αναληθούς το λιγότερο επιστολής, που αποτέλεσμα είχε να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, πρωτίστως για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό της πόλης .
Ανευθυνότητα, ευθυνοφοβία, άγνοια, υπεροψία, ακαταλληλότητα των αρμοδίων ή κάτι άλλο;
Θα λάβουμε επιτέλους μια λογική εξήγηση για όλα αυτά τα ανεξήγητα;
Ή θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές, με την κάλυψη από τους ανώτερους της άγνοιας και της απραγίας των “αρμοδίων”;
Το δημοτικό κτηνιατρείο του Δήμου Χανίων είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα .
Ελπίζουμε οι καλές κτηνιατρικές υπηρεσίες να μην εφεύρουν κι εδώ προσκόμματα ή προβούν σε παρόμοιες κωλυσιεργίες .
Το δημοτικό κτηνιατρείο σύμφωνα με την νομοθεσία δεν  χρειάζεται πλέον άδεια απο καμία κτηνιατρική  αλλά μόνο ενημέρωσή της για την έναρξη των εργασιών.
           Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος Πανελλαδικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία