Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κα Αναστασία Μπομπολάκη στην ομιλία της στην αυριανή ημερίδα θα προσπαθήσει να μας εξηγήσει τις ασάφειες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου,το ρόλο της Παιδείας και τις προτάσεις/δράσεις της Ομοσπονδίας σε αυτόν τον τομέα αλλά και την ηθική υποχρέωση μας απέναντι στα έμβια πλάσματα.
“Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τα ζώα στα Χανιά και στην Κρήτη στο νομό μας έχει σημειώσει σημαντικά βήματα .Οι πολίτες έχουν πολύ καλύτερη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα , των συνεπειών των πράξεών τους εις βάρος των ζώων ,η στείρωση του κατοικιδίου κερδίζει έδαφος , τα βαρελόσκυλα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το επαρχιακό δίκτυο , κατά την προσωπική μου δε άποψη έχουν μειωθεί οι δηλητηριάσεις ,οι Αρχές αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με το θέμα.
Την ποιοτική αυτή διαφορά δυστυχώς αμαυρώνει το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων ,που παραμένει αμείωτο .
Η συμβολή της Ομοσπονδίας και του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” , που από την ίδρυση τους πρότειναν ένα άλλο μοντέλο φιλοζωικής δράσης πέραν της κλασσικής περίθαλψης των αδέσποτων , μοντέλο που άλλαξε μέσω της ομοσπονδίας τον ρου του φιλοζωικού κινήματος σε όλη την χώρα είναι τεράστια .
Οι ασάφειες που υπάρχουν σε ορισμένες διατάξεις των δυο βασικών νομοθετημάτων και ιδίως του 4039/12 δημιουργούν στην πράξη αρκετά προβλήματα.
Για παράδειγμα ο νόμος απαγορεύει το μόνιμο δέσιμο των ζώων , που όμως δύσκολα αποδεικνύεται γι’ αυτό και ζητάμε επαναδιατύπωσή του, ώστε να μην προβάλλονται διάφορες δικαιολογίες από αρχές .
Ασάφεια υπάρχει στις βεβαιώσεις ορισμένων προστίμων , όταν ο αστυνομικός δεν έχει ιδίαν αντίληψη πχ. εγκατάλειψη ζώου τραυματισμένου σε τροχαίο .
Η άγνοια της νομοθεσίας από πολλούς αστυνομικούς με αποτέλεσμα να πράττουν ή να ισχυρίζονται πράγματα , που δεν ισχύουν , σε πολλές περιπτώσεις πχ παράβολο 100 ευρώ.
Μετά δε από παρέμβαση της Ομοσπονδίας επίκειται από τα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ η έκδοση εγκυκλίου , που θα δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στους αστυνομικούς για πολλά θέματα καθώς και ή έγκριση ενός κοινού βηματολογίου ενεργειών ανά περίπτωση .
Ο βασικός ποινικός νόμος 4039/12 όπως και ο νόμος 1197/81 , που έχουν τροποποιηθεί ως προς ορισμένες διατάξεις τους προς το καλύτερο προβλέπουν τόσο στην παθητική κακοποίηση – δηλαδή οι συνθήκες που ζει ένα ζώο , η μόνιμη αλυσόδεση, η έλλειψη καθημερινής εκγύμνασής του , το μη κατάλληλο κατάλυμα κλπ -όσο και στην ενεργητική ποινή από ένα χρόνο μέχρι πέντε και ποινικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ .
Οι ποινές αυτές αφορούν την κακοποίηση κάθε ζώου αδιακρίτως.
Υπάρχουν και τα διοικητικά πρόστιμα,που τα βεβαιώνει η αστυνομία και τα επιβάλλει ή η κτηνιατρική ή ο Δήμος ,που είναι άμεσα καταβαλλόμενα .
Αυτά ποικίλουν από 100 ευρώ και φτάνουν τα 30.000 πχ η έλλειψη τσιπ είναι 300 ευρώ ,η κακοποίηση 30.000 ,η μη συλλογή των περιττωμάτων από τους κηδεμόνες 100 ευρώ.
Ας ξεκινήσω πρώτα από τον ρόλο της παιδείας και την εκπαίδευση στα σχολεία .
Κάνοντας αναφορά στην ρήση του μεγάλου διανοητή Albert Einstein , που δήλωνε «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του σήμερα με τον τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε » , θεωρούμε ,ότι απαιτείται υπό το φως των νέων δεδομένων να επανεξετάσουμε την θέση και την σχέση μας με την φύση και τα ζώα, που έχει κτιστεί πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων, γυναικών, φυλών κλπ.
Η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τον υπουργό Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ήδη αυτή τη στιγμή ειδική επιτροπή του ΙΕΠ επεξεργάζεται τον εμπλουτισμό ορισμένων βιβλίων με πλούσια θέματα και γνώση γύρω από το Περιβάλλον και τα Ζώα .
Παράλληλα και σε εθελοντική βάση η Ομοσπονδία εδώ και χρόνια παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και από φέτος το νέο πρόγραμμά μας ονομάζεται ” Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη” .
Οι Εισαγγελικές , Αστυνομικές και Αυτοδιοικητικές Αρχές εμπλέκονται στα θέματα των ζώων βάσει του δικαιικού μας συστήματος .
Στην περίπτωση λοιπόν κακοποίησης ενός ζώου ειδοποιούμε πάντα την αστυνομία ,που θα πρέπει να μεταβεί στον τόπο της κακοποίησης , να διεξάγει ενδελεχή έρευνα ακόμη και αν ο δράστης είναι άγνωστος , να συλλάβει στα πλαίσια του αυτόφωρου τον φερόμενο ως υπαίτιο , να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα υπηρεσίας για οδηγίες .
Καταγγελία κακοποίησης ζώου μπορεί βεβαίως να γίνεται κατευθείαν στην εισαγγελέα υπηρεσίας .
Η Πολιτεία κάτω από την πίεση των φιλοζωικών φορέων εισήγαγε πιλοτικά κατ αρχήν στην Αθήνα τον θεσμό του Εισαγγελέα για την Προστασία των Ζώων και εξετάζεται η επέκτασή του .
Να επισημάνω , ότι πολλές φορές οι διάφορες αρχές χειρίζονται τις υποθέσεις των ζώων όχι με βάση το γράμμα του νόμου αλλά με βάση τις προσωπικές τους αντιλήψεις κάτι που δεν είναι θεμιτό να γίνεται .
Τέλος για μένα ρόλος των δημοτικών αρχών αλλά και της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας εθνικής ριζοσπαστικής σύγχρονης πολιτικής για τα ζώα .
Όλα τα άλλα είναι ανώφελα μερεμέτια .
Η ηθική αντιμετώπιση των ζώων από τον άνθρωπο απασχολεί διαρκώς την ανθρώπινη σκέψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι πρώτες φιλοσοφικές μελέτες στις οποίες υποστηρίχθηκε το φυσικό δικαίωμα των ζώων για ζωή και ελευθερία και έγιναν οι πρώτοι νόμοι ήταν τον 19ο αιώνα ενώ κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αλλάζει ουσιωδώς και σε πάρα πολλά εθνικά νομοθετήματα , όπως και στην χώρα μας.
Οι βασικοί ποινικοί νόμοι στην χώρα μας είναι ο 4039/12 και ο 1197/81 που αφορά κυρίως την εγκατάλειψη .
Η Ομοσπονδία στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος έχει καταθέσει συγκεκριμένη διάταξη ,με βάση την πρόταση του Καθηγητή Κώστα Χρυσόγονου , ώστε να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα.
Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα θα τεθούν επί τάπητος στην Ημερίδα μας το Σάββατο , στις 7 το απόγευμα στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην πλ. Αγοράς.
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.