Άλλο ένα βίαιο περιστατικό κακοποίησης ζώου συντροφιάς έλαβε χώρα στα Χανιά και αποκαλύφθηκε χάρη στα αντανακλαστικά Γερμανού φιλόζωου εθελοντή, που, ως από μηχανής θεός, βρέθηκε στην γειτονιά του δράστη, άκουσε τις κραυγές και αντίκρυσε τον δράστη να έχει κρεμάσει τον σκύλο του στην αυλή του και να επιχειρεί να του κόψει τους όρχεις με τανάλια.

Φρικτή κακοποίηση, αφόρητοι πόνοι, ακατάσχετη αιμορραγία.

Η αστυνομία παρότι ενημερώθηκε αμέσως και ενώ είχε τριάντα ώρες περίπου για να συλλάβει τον δράστη στα πλαίσια του αυτοφώρου και να τον οδηγήσει στην δικαιοσύνη, απέτυχε. Η αποτυχία αυτή της αστυνομίας, λίγες εβδομάδες μετά από την αποτυχία της να συλλάβει τον δράστη που κρέμασε και κατακρεούργησε δυο σκύλους στα Κεραμειά, σε συνδυασμό και με την αστραπιαία μετάδοση της σκληρής αυτής είδησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε ένα κλίμα εκρηκτικό, καθώς «φίλοι» του ίδιου του δράστη τον αναγνώρισαν, τον κατονόμασαν, δημοσιοποίησαν προσωπικές του φωτογραφίες και την οικογενειακή του κατάσταση, στοιχεία τα οποία ανακοινοποιούνταν συνεχώς συνοδευόμενα από σχόλια σκληρά, υβριστικά έως απειλητικά.

Η στάση του συλλόγου μας είναι διαχρονικά σταθερή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές: στη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επιθυμούμε την ανάρτηση σχολίων που διαπομπεύουν ανθρώπους – ακόμα και αν πρόκειται για εγκληματίες- , εμπεριέχουν λεκτική βία ή ωθούν σε βίαιες ενέργειες.

Τέτοιου είδους σχόλια διαγράφονται γιατί δεν επιθυμούμε το κοινό που μας ακολουθεί, ενημερώνεται και εκπαιδεύεται μέσα από την σελίδα μας να μετατρέπεται σε ένα ανεξέλεγκτο όχλο, καθώς σκοπός των αναρτήσεων μας είναι η ενημέρωση του κοινού, η πίεση προς τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν το έργο τους, η έκκληση για βοήθεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είδαμε ακόμα και ψύχραιμους ανθρώπους να εκφράζονται με οργή κατά του δράστη. Αυτό είναι μια κραυγή αγωνίας ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά, δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Η αστυνομία δεν είναι αποτελεσματική, δικαιοσύνη δεν απονέμεται.

Και κάπως έτσι, εμείς οι «ρομαντικοί» χάνουμε έδαφος, το οποίο καταλαμβάνουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αστυνομία «καλύπτει τον δράστη», ότι «δεν υπάρχει δικαιοσύνη» και προτείνουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, να ασκήσουν βία, να δώσουν αυτοί «ένα μάθημα» στον δράστη. Κάπως έτσι όμως δεν δημιουργούνται και τα τάγματα εφόδου και οι εγκληματικές οργανώσεις;

Η φιλοζωική κοινότητα ζητά δικαιοσύνη, διαθέτει ενσυναίσθηση και σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής και πρέπει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει την έννοια της αρμονικής συνύπαρξης με τα ζώα και την εν γένει προστασία τους. Χρέος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι για να σεβόμαστε τα ζώα και να συνυπάρχουμε αρμονικά με αυτά.

Να μην γίνουμε το ίδιο με τους δράστες!

Στέλλα Κοτσιφάκη

Γραμματέας Συλλόγου “η προστασία των ζώων”