Έκπληκτοι διαβάσαμε πριν λίγες μέρες την πανηγυρική δημόσια αναγγελία του δήμου Χανίων για το επικείμενο πρόγραμμα στείρωσης περίπου 40-50 αδέσποτων ζώων στις 21 και 22 Ιουλίου  με την ΕΔΚΕ ,  την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα παρακάτω :

 Τα θέματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων ο νόμος τα αναθέτει στην 5μελή επιτροπή από την οποία καθώς  και από  τα φιλοζωικά σωματεία της  κρατήθηκε  κρυφή με επιμέλεια και συνειδητά  η διενέργεια  του προγράμματος αυτού .

Σε όλη τη Ελλάδα  , όπως πρόσφατα στην Πάτρα , την Καστοριά , την Ιεράπετρα κλπ τα προγράμματα στείρωσης αδέσποτων ζώων είτε γίνονται από Έλληνες   είτε από ξένους κτηνιάτρους γίνονται πάντα με τη συμμετοχή των εθελοντών πολιτών και των φιλοζωικών σωματείων  , που αναλαμβάνουν όλο το βάρος της διοργάνωσης   να περισυλλέξουν​ τα ζώα που γνωρίζουν πολύ καλά πού βρίσκονται μιας γιατί  τα φροντίζουν καθημερινά, να τα φιλοξενήσουν  μέχρι  την αποθεραπεία τους και να κάνουν προσπάθειες υιοθεσίας τους.

Δυστυχώς  λόγω της ακατανόητης εμμονής μερικών κτηνιάτρων – που φοβούνται μη στειρωθούν δεσποζόμενα λες και εξέλιπαν τα αδέσποτα –  στα Χανιά οι εθελοντές πολίτες και οι φιλοζωικοί σύλλογοι κρατήθηκαν μακριά από το πρόγραμμα .

Χωρίς  αυτούς τους εθελοντές πολίτες τα προγράμματα στείρωσης είναι καταδικασμένα να αποτύχουν για τον απλό λόγο, ότι κανένας Δήμος ανά την Ελλάδα  και κανείς κτηνίατρος δεν έχει τις υποδομές και τα άτομα για να οργανώσουν τα προγράμματα αυτά.

Όταν ενημερωθήκαμε από τον τύπο  για τις στειρώσεις αυτές είμαστε βέβαιοι  ή  ότι θα τις ακυρώσουν ή ότι  η  όλη επιχείρηση θα εξελιχθεί σε  φιάσκο με θύματα τα ζώα .

Προτίμησαν την ακύρωση ως το μικρότερο κακό .

Το -εξ ενός ατόμου- αποτελούμενο συνεργείο του Δήμου ήταν αδύνατο σε δυο μέρες να περισυλλέξει 50 αδέσποτα , αλλά και ανέφικτο  να βρεθούν χώροι φιλοξενίας χωρίς την δική μας συνδρομή.

Ο  δεύτερος  πραγματικός λόγος της ακύρωσης του προγράμματος αυτού  , που ακούστηκε από αρμόδια χείλη ,  είναι το μεγάλο ποσό που απαιτείτο  να πληρώσει ο Δήμος για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ήτοι τα εισιτήρια των κτηνιάτρων από Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας  , το ξενοδοχείο τους ,το φαγητό τους , τα φάρμακα που χρειάζονται για την στείρωση , η πληρωμή του περισυλλογέα που ορίστηκε σε 45 ευρώ συν το ΦΠΑ για κάθε ζώο και όλα αυτά για να στειρωθούν ελάχιστα ζώα .

 Πολλά χρήματα χωρίς αντίκρισμα .

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία-δικαιολογία ακούγεται ή θα δοθεί , στερείται σοβαρότητας και απευθύνεται σε αφελείς ή μη γνωρίζοντες .

Σύρεται ο κ, Δήμαρχος και εξευτελίζεται ένα χρόνο τώρα από την τοπική συνδικαλίστρια του ΠΚΣ και όχι μόνο   που τον μηνύουν , τον καταγγέλλουν ,  που  προσπαθούν να μη δεχτεί κσνείς κτηνίατρος να στελεχώσει το δημοτικό κτηνιατρείο (και υπάρχουν γραπτά στοιχεία γι αυτό)  ή μαζί με την αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου  του παρέχουν ψευδείς πληροφορίες για το τι είναι νόμιμο και τι όχι .Και συνεργάζεται με αυτούς που τον καταγγέλλουν.

Το έργο που παράγεται είναι μηδενικό και δημιουργείται όξυνση του προβλήματος γιατί  δεν επιλέγει την συνεργασία του με τα φιλοζωικά σωματεία , οι εθελοντές  των οποίων είναι  μεν εργαζόμενοι, επαγγελματίες , επιστήμονες  και ενεργοί πολίτες σε πολλά μέτωπα αλλά  έχουν ταυτόχρονα  την διάθεση , την αγάπη , τον σεβασμό στα ζώα και δουλεύουν ακατάπαυστα και με  πλήρη ανιδιοτέλεια χρόνια τώρα και αγόγγυστα για την προστασία τους αλλά  και για την ανακούφιση της κοινωνίας  .

Επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτό αναρωτιόμαστε ποιοι είναι οι λόγοι που τον ωθούν σε αυτή την καταστροφική τακτική για τα ζώα και την πόλη.

Ο κ. Δήμαρχος αντί να πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2017 προγράμματα δωρεάν εθελοντικών στειρώσεων από κτηνιάτρους της αλλοδαπής και να στειρωθούν  εκατοντάδες  ζώα , που εν τω μεταξυ έχουν γεννήσει  μία και δύο φορές , προτίμησε το σημερινό φιάσκο της ακύρωσης των πολυδιαφημισμένων  50 στειρώσεων .

Δρώντας εις βάρος των ζώων , εις βάρος της κοινωνίας , εις βάρος της λογικής και υπέρ του ” καπρίτσιου ” και της συντεχνιακής αντίληψης  λίγων , ελαχίστων κτηνιάτρων που δρουν επικουρούμενοι και από τις  αρμόδιες υπηρεσίες  του Δήμου .

 Η πόλη αγκομαχεί από τα χιλιάδες αδέσποτα , υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι που εντελώς δωρεάν  μπορούν να στειρώνουν συνέχεια και σε συνεργασία με τους τοπικούς μας κτηνιάτρους- εφόσον αυτοί το επιθυμούν  .

 Έλληνες και ξένοι εθελοντές κτηνίατροι , χωρίς αποκλεισμούς ,  πρέπει να μπουν ενωμένοι στη μάχη για τον περιορισμό των αδέσποτων .

Απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του ΠΚΣ και προσωπικά στην Πρόεδρό του  να σταματήσει αυτή την εγκληματική για τα ζώα  και τη χώρα αλλά και για το λειτούργημα του κτηνιάτρου πολιτική  ,  να ενωθεί με τους  ξένους συνάδελφους τους  σε ένα κοινό αγώνα για την σωτηρία των ζώων και να συνεργαστεί με τα φιλοζωικά σωματεία που τα θεωρεί εχθρό της και τα πολεμά

Είμαστε όλοι  από την ίδια πλευρά και όχι αντίπαλοι.

Τέλος ενημερωθήκαμε και πάλι από τρίτους  , ότι  αυτές τις ημέρες έγιναν κάποιες στειρώσεις και  με εντολή του Δήμου τα ζώα εγκαταλείφθηκαν αβοήθητα  1-2 μέρες μετά το  χειρουργείο  , πράξη  αχαρακτήριστη , που αν συνεχιστεί θα προχωρήσουμε  άμεσα σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου .

.

​Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων