Η αυθαιρεσία της Διεύθυνσης του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ συνεχίζεται παρά τις συνεχείς καταγγελίες αλλά και τις πολυπληθείς σχετικές δικογραφίες. Όχι μόνο κατά παράβαση καθήκοντος απαγορεύει την είσοδο πολιτών σε ένα δημόσιο χώρο κρατώντας παράνομα τις πόρτες του κέντρου ερμητικά κλειστές για τους φιλόζωους αλλά και παράνομα αποφασίζει για την διαχείριση των ζώων “ξεχνώντας” ότι τους έχει ανατεθεί μόνο η κτηνιατρική περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι οι Ν 4039/12 και Ν 4235/14 ορίζουν την Πενταμελή Επιτροπή του κάθε Δήμου ως μοναδική αρμόδια για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν την επικινδυνότητά τους και παρά την έκδοση της υπ΄αριθμ. 1014/46081/13-7-15 εγκυκλίου από την Διεύθυνση Προστασίας Ζώων της Κτηνιατρικής διεύθυνσης του Υ.Π.Α.Α.Τ. όπου διευκρινίζεται ότι οι Πενταμελείς και Τριμελείς Επιτροπές των Δήμων δεν δύνανται να αντικατασταθούν από τις αντίστοιχες των Διαδημοτικών κέντρων των Συνδέσμων Δήμων, το καθεστώς πλέον του ΔΙΚΕΠΑΖ συνεχίζει να παρανομεί.

Η Διοίκηση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και η αναρμόδια Πενταμελής Επιτροπή του συνεχίζει να κρίνει ως επιθετικούς αδέσποτους σκύλους και να τους θανατώνει με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς πολλές φορές να ενημερώνει καν τα ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία. Μάλιστα για να ντύσει την καθόλα παράνομη διαδικασία με τον μανδύα της νομιμότητας καλούν σαν απλούς θεατές και χωρίς κανένα δικαίωμα ψήφου εκπροσώπους των Δήμων ενώ παράλληλα αγνοούν τις παρεμβάσεις δημοτικών λειτουργών και αντιδημάρχων κρατώντας ουσιαστικά όμηρους τα δύστυχα ζώα.

Στις 6-4-17 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζήτησε την παρέμβαση της υπεύθυνης για την προστασία των ζώων Εισαγγελέως κας Αιμιλίας Χριστογιαννοπούλου ώστε να δοθεί τέλος σε αυτήν την αυθαιρεσία και να σωθούν οι υπό κρίση σκύλοι. Πράγματι η κ. Χριστογιαννοπούλου σε μια σωτήρια για τα ζώα τηλεφωνική παρέμβαση κατέστησε σαφές στην Πενταμελή Επιτροπή του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ημέρα, ότι είναι αναρμόδια για την λήψη αποφάσεων που αφορούν την επικινδυνότητα των ζώων και διέταξε να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία ευθανασίας.

Αναρωτιόμαστε ως πότε η διεύθυνση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θα πράττει σαν να είναι υπεράνω νόμου;
Πριν δύο μήνες εξεδόθη ανακοίνωση όπου αναφέρεται: «Την υπεράσπιση του κύρους του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) με νομικά μέσα αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου μετά τις κατ’ εξακολούθηση δικαστικές περιπέτειες στις οποίες την οδηγούν οι “επαγγελματίες φιλόζωοι”.

Διερωτόμαστε αν η Εκτελεστική Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι το κύρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του;

Για όλα τα εγκλήματα κατά των ζώων θα ζητηθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες όχι μόνο της διοίκησης του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αλλά και όλων των μελών της Πενταμελούς Επιτροπής & του κτηνιάτρου ο οποίος διεκπεραιώνει τις ευθανασίες αλλά και των Δήμων οι οποίοι όχι μόνο αδιαφορούν για την τύχη των ζώων τους αλλά και δεν έχουν προχωρήσει στην σύσταση Πενταμελών και Τριμελών Επιτροπών.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας και καλεί τους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. στο info@pfpo.gr

Το καθεστώς αυθαιρεσίας του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. – ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. πρέπει να λάβει επιτέλους τέλος.

                  Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία