Επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έστειλε η κα Μπομπολάκη,μέλος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου Χανίων για τη διαχείριση των αδέσποτων, μετά την τελευταία συνάντηση της επιτροπής,όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα.

τι λέει η επιστολή

Κατ αρχήν  να χαιρετίσουμε την πρώτη  από της συστάσεώς της ουσιαστική συνεδρίαση της 5μελούς επιτροπής του Δήμου Χανίων , η οποία είναι εκ του νόμου αρμόδια για θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Με την έννοια οτι τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση έχουν κατ επανάληψη τεθεί από τον σύλλογο Η Προστασία των Ζώων αλλά και την Ομοσπονδία μας  αλλά δε τελεσφορούσαν, τουλάχιστον τα περισσότερα, ελπίζουμε οτι δεν θα “χαθούν” και πάλι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Επ αυτών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Α.  H νομοθεσία ρητά και αδιαμφισβήτητα υποχρεώνει τον ιδιώτη κτηνίατρο πέρα από την σήμανση του ζώου  – ιδιόκτητου και αδέσποτου -να προβεί και στη καταγραφή αυτού ενημερώνοντας την βάση του  Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου .
Παρακαλούμε λοιπόν την Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων να ενημερώσει -εφοσον δεν το έχει κάνει- το σύνολο των κτηνιάτρων του Νομού , ώστε  υποχρεωτικά να προχωρούν ΚΑΙ στην καταγραφή του ζώου και σε αντίθετη περίπτωση να εφαρμόζουν τον νόμο .
Η μη ενημέρωση της πανελλήνιας βάσης δεδομένων έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα του νόμου 4039/12 ως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/14. 
Στον σύλλογό μας περιήλθαν πληροφορίες οτι τουλάχιστον εφέτος κτηνίατροι τοποθέτησαν την ηλεκτρονική σήμανση σε πολλά κυνηγόσκυλα χωρίς να προχωρήσουν στην υποχρεωτική καταγραφή αυτών.
Έτσι αν χαθεί το κυνηγόσκυλο ή εγκαταλειφθεί  δεν θα είναι δυνατόν να ευρεθεί ο ιδιοκτήτης επομένως η τοποθέτηση του τσιπ είναι δώρο άδωρο.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε από  τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας , την Δασική Υπηρεσία και την Θηροφυλακή να προχωρήσουν σε έλεγχο  όλων των κυνηγόσκυλων και εφόσον χρειαστεί να εφαρμόσουν την νομοθεσία προς πάσα κατεύθυνση   αλλά και τον Δήμο Χανίων να  επικοινωνήσει με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χανίων , ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή τους.
Ομοίως πληροφορηθήκαμε ,οτι υπάρχουν κτηνίατροι, ελάχιστοι βέβαια,  οι οποίοι και στα υπόλοιπα δεσποζόμενα  ζώα δε προχωρούν στην υποχρεωτική εκ του νόμου  καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης στην βάση δεδομένων του Π.Κ.Σ..
Οι  κτηνίατροι έχουν ηθικό χρέος  και νόμιμη υποχρέωση να συμβάλουν στον περιορισμό των εγκαταλείψεων  και η μη καταγραφή βοηθάει στην εγκατάλειψη , επέχει δε διοικητικά πρόστιμα.
Β.  Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται η πώληση κατοικιδίων κάτω των δύο μηνών το δε κατοικίδιο που εισέρχεται στο κατάστημα προς πώληση  θα πρέπει  υποχρεωτικά να έχει ηλεκτρονική σήμανση και υποχρεωτικά να γίνεται η αλλαγή στοιχείων από τον πωλητή στον αγοραστή κατά τον ίδιο λόγο επίσης επιβάλλεται να έχει  καταγραφεί ,ως ανωτέρω και στο θέμα Α. αναφέραμε.
Ζητάμε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία να προβεί σε έλεγχο όλων των pet-shops  του νομού μας , ώστε να διαπιστωθεί η τήρηση των ανωτέρω , ως προς την ηλικία και την σήμανση και καταγραφή.
Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία οτι απαγορεύεται στα pet-shops να πωλoύν   κατοικίδιa  άνω των 4 μηνών  για μικρόσωμους σκύλους και γάτες και άνω των 3 μηνών για μεγαλόσωμους σκύλους δεν μπορεί δε να παραμένουν στο κατάστημα πλέον του ενός μηνός.
Ομοίως θα παρακαλούσαμε να ελεγχθούν σε συνεργασία με το Δασαρχείο όλα τα έγγραφα των  προς πώληση εξωτικών ζώων και των παραδείσιων πουλιών.
Γ.Αποφασίστηκε η άμεση επιστολή του Δήμου Χανίων και δη και του Δημάρχου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για κοινή σύσκεψη και συνεργασία  με τους φιλοζωικούς οργανισμούς της πόλης ώστε να συναποφασιστούν δράσεις ελέγχου των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς κυρίως ως προς την σήμανση την καταγραφή , τον εμβολιασμό και δη και της λύσσας καθώς και για την υποχρέωσή , που έχουν οι ιδιοκτήτες να ενημερώνουν  την βάση δεδομένων του Δήμου στα πλαίσια της αποτελεσματικής δράσης κατά της εγκατάλειψης των ζώων.
Δ.  Να σταλεί επιστολή από τον Δήμο Χανίων και δη και από τον Δήμαρχο προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο των εργαζομένων στα πλαίσια της προσπάθειας αποσόβησης των αθρόων εγκαταλείψεων ζώων στον προαύλιο χώρο του.
Ε. Τέλος αποφασίστηκε στην 5μελή επιτροπή να ζητηθεί από τον Δήμαρχο Χανίων η παρέμβαση είτε του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων είτε και του Περιφερειάρχη Κρήτης ώστε να παραχωρείται κατά διαστήματα το Κτηνιατρικό Κέντρο που υπάρχει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων για κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα, ως η νομοθεσία επιτρέπει και το συμφέρον της πόλης επιβάλλει.
 
Το μέλος της 5μελούς επιτροπής του Δήμου Χανίων
Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
*η επιστολή κοινοποιείται
Δήμαρχο Χανίων,Αντιδήμαρχο Χανίων, Πρόεδρο της 5μελούς επιτροπής  παρακολούθησης αδεσποτων κ. Μ. Χατζηκυριάκο, Προιστάμενο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων, ΥΠΑΑΤ,Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο,Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή, Κυνηγετικό Σύλλογο Χανίων,Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδας,Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης