Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/6 τρέχοντος μηνός  με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πλατανιά συνεδρίαση της 5μελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Πλατανιά με την παρουσία του Δημάρχου κ. Γ. Μαλανδράκη , του Αντιδημάρχου και προέδρου της επιτροπής κου  Ν.Δασκαλάκη και του Γ. Γραμματέα του Δήμου κ. Γ. Κουρή.
.
Στην συνεδρίαση συμμετείχε και η  κα Ε. Παπαδοπούλου  εκ μέρους του Δήμου  αρμόδια καθώς  και οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων Η Προστασία των Ζώων  κα Αναστασία Μπομπολάκη , πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και μέλος του Φ.Σ.Χ. Η Προστασία των Ζώων , και η κα Μαρία. Μαυρομματάκη , πρόεδρος του  Φ.Σ.   Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση
.
Η συνεδρίαση διήρκεσε δύο ώρες και ήταν πολύ εποικοδομητική .
Τα κυριότερα των θεμάτων , που τέθηκαν προς συζήτηση , ήταν τα παρακάτω :
.
1. Δημοτικό Κυνοκομείο .
Εκ μέρους του Δημάρχου αναφέρθηκαν οι υπαρκτοί  και αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους η δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου είναι προς το παρόν  ανέφικτη .
Ο  Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία έχουν πολλές φορές αναλύσει την πάγια θέση τους και τους λόγους για τους οποίους θεωρούν  αφενός οτι ένα δημοτικό κυνοκομειο δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα  αλλά μόνο δημιουργεί και αφετέρου  ότι οι χώροι αυτοί στην  συντριπτική τους πλειοψηφία καταντούν σε αποθήκες  ψυχών  γι αυτό και συντασσόμαστε με την άποψη του Δημάρχου .
.
2. Δημοτικό κτηνιατρείο.
Συζητήθηκε η αναγκαιότητα της λειτουργίας δημοτικού κτηνιατρείου και σε πρώτη φάση προτάθηκε να γίνει το δημοτικό κτηνιατρείο του Δήμου Χανίων διαδημοτικό, εφόσον συμφωνήσει και η δημοτική αρχή Χανίων .
Οι φορείς μας  συμφώνησαν με την προσωρινή αυτή λύση εμμένουν όμως στην δημιουργία δημοτικής κλινικής στο Δήμο Πλατανιά , η οποία θα λύσει και ορισμένα ζητήματα  άμεσης φιλοξενίας επειγόντων περιστατικών .
.
3. Σίτιση και φροντίδα αδέσποτων
Συζητήθηκαν θέματα σίτισης και παροχής νερού   των αδέσποτων  ζώων καθώς και η επίσπευση της  σύμβασης με τοπικούς κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση  τραυματισμών και  ασθενειών  αλλά και για τον εμβολιασμό τους , την αποπαρασίτωσή τους κλπ .
.
4. Στειρώσεις
Θα συνεχιστεί  η στείρωση αδέσποτων ζώων  μέσω εθελοντών Ευρωπαίων κτηνιάτρων που παρέχουν  τόσο τις υπηρεσίες τους όσο και τον εξοπλισμό και τα απαιτούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα εντελώς δωρεάν με αποτέλεσμα ο Δήμος Πλατανιά να έχει επωφεληθεί μέχρι τώρα το ποσό 60.000 ευρώ ενώ έχουν στειρωθεί πάνω απο 500 αδέσποτα  αλλά και να γίνει προσπάθεια για την αρτιότερη οργάνωση αυτών .
.
5. Ενημέρωση.
Αποφασίστηκε να γίνει καμπάνια του Δήμου με δύο σποτ με θέμα την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων και την μη εγκατάλειψή τους , τα οποία και θα του τα προμηθεύσουν οι φορείς μας .
.
6. Εκδηλώσεις.
Αποφασίστηκε να γίνει  στα τέλη του Ιούλη ένα μεγάλο event  του Δήμου σε κεντρικό σημείο με μουσική , χορό ,  ενημέρωση και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις , στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν  εθελοντικά  οι δημότες του Δήμου Πλατανιά αλλά και οι τουρίστες   με γενικότερο  στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζώα .
Η εκδήλωση αυτή θα συμβάλλει επίσης στην αλλαγή της κάκιστης εικόνας , που έχουν οι ξένοι  επισκέπτες μας   ,  για την κατάσταση με τα ζώα στο νησί μας
.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε τον θετικό τρόπο που ο Δήμος Πλατανιά αντιμετωπίζει το θέμα των αδέσποτων ζώων προς όφελος των ίδιων των ζώων και της κοινωνίας και κυρίως να τονίσουμε το γεγονός , ότι  δεν στοχοποιεί τα αδέσποτα , που δεν ευθύνονται εξάλλου για την αδεσποτεία τους .
.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων .