Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων  μέλη των φιλοζωικών συλλόγων μας ζήτησαν να παρέμβουν στην διαδικασία προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για την μη σύννομη και την   αντιπαραγωγική λειτουργία της 5μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος των αδέσποτων και φυσικά για το απόλυτα αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε αυτή από τους δυο παράγοντες του Δήμου κ. Κονταξάκη και Χατζηκυριάκο .

Παρά το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας μετ επιτάσεως συνηγόρησαν στο αίτημά  μας  το Προεδρείο σε μια ακόμη έκφραση αντι-δημοκρατισμού αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά μας .

Η  άρνηση αυτή  δείχνει  την αδυναμία και τον φόβο της δημοτικής αρχής να αντιπαρατεθεί σε ανοιχτό διάλογο για τα όσα εις βάρος τους καταγγέλλονται και ουδόλως θίγει  τους εθελοντές  πολίτες  που ζήτησαν τον λόγο  , οι οποίοι δεν αντιπολιτεύονται φυσικά τον Δήμο αλλά το μόνο , που επιθυμούν είναι   μέσα από δημοκρατικές και  ουσιαστικές διαδικασίες και χωρίς αυταρχισμούς να συνεισφέρουν  με πλήρη ανιδιοτέλεια στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης , όπως γίνεται με τους άλλους Δήμους του νομού μας .

Με την στάση της αυτή  όμως η Δημοτική Αρχή δείχνει με αποκρουστικό τρόπο την έλλειψη σεβασμού στον εθελοντισμό των δημοτών τους χάριν του οποίου  ,η εικόνα της πόλης σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα είναι ανεκτή και χάριν του οποίου η η πόλη μας βγαίνει ασπροπρόσωπη στα μάτια των χιλιάδων τουριστών μας .

Δεν αντιλαμβάνονται όμως ,ότι απαξιώνοντας τους δημότες  τους, στην ουσία και κατά βάση απαξιώνουν  μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό .

Δεν κατανοούν ότι  λέγοντας « δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο καθένας και να μιλάει»  και απαγορεύοντας στην Ομοσπονδία με τα  εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους , με δράση τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη , με το τεράστιο κύρος που  πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά διαθέτει  , το μόνο που κάνουν είναι  να εκτίθενται ανεπανόρθωτα

Μίλησε ο κ. Δήμαρχος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος !!!!!!

Ας δούμε όμως  τι συμβαίνει στην πράξη .

1.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που καθημερινά τρέχει στα διάφορα περιστατικά τραυματισμένων , άρρωστων , κακοποιημένων ζώων ;

2.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που υλοποιεί , οργανώνει , περισυλλέγει και φιλοξενεί τα ζώα που στειρώνονται από τους εθελοντές κτηνιάτρους , οι οποίοι έρχονται μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας;

3.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που απαντά στις πολλές δεκάδες κάθε ημέρα εκκλήσεις πολιτών για  διάφορα περιστατικά  με ζώα;

4.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που σιτίζει εκατοντάδες αδέσποτα κάθε μέρα και που αν δεν σιτίζαμε η  κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη;

5 .Μήπως είναι ο Δήμος και το ανύπαρκτο δίκτυό του που προσπαθεί με υιοθεσίες να αποσυμφορηθεί η πόλη από τις συνέπειες της εγκληματικής στάσης δυστυχώς πολλών  πολιτών που εγκαταλείπουν σε καθημερινή βάση φουρνιές νέων αδέσποτων ενήλικων ή νεογέννητων ;

Μήπως είναι ο Δήμος που βρίσκεται σε συνεχή και αδιάκοπη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές για την μείωση του προβλήματος;

6.Μήπως είναι ο Δήμος που επισκέπτεται κάθε χρόνο τα σχολεία και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους μικρούς μαθητές μέσα από προγράμματα ευαισθητοποίησης και οπτικού ακουστικού υλικού;

7.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που με σποτ σε συνεχή ροη και αρθρογραφία  στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τον κόσμο;

8.Μήπως είναι ο Δήμος που με διάφορες εκδηλώσεις αποσκοπεί στην ενημέρωση και την συμβίωση με τα ζώα;

9.Μήπως είναι ο Δήμος αυτός που προσπαθεί και καταφέρνει πολλά από τα ζώα , που καταγγέλλονται ως επιθετικά , χωρίς βέβαια να είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους , να απομακρύνονται από τον δρόμο τις περισσότερες φορές με υιοθεσία αυτών;

10.Μήπως είναι τα σπίτια των παραγόντων του Δήμου , που έχουν γεμίσει από αδέσποτα ζώα;

11.Σαφώς και κατατάσσουμε στα υπέρ του Δήμου το τελείωμα του δημοτικού κτηνιατρείου , που οι διαδικασίες , η επιλογή του χώρου κλπ ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή , που  όμως παραμένει  δυστυχώς εδώ και μήνες κλειστό μετά την παραίτηση της δημοτικής κτηνιάτρου  για λόγους που την ευθύνη φέρει και πάλι ο Δήμος .

Αυτό που κάνει ο Δήμος είναι να καλεί τους δημότες  που καταγγέλλουν περιστατικά ” επιθετικών ” ζώων στις συνεδριάσεις της  5μελούς επιτροπής , δήθεν για  να ακούσει τα παράπονα των δημοτών , για να τους πει τελικά , ότι δεν μπορεί  να κάνει τίποτα .

Αυτό το θεατρικό έργο σε πολλές πράξεις  εκ μέρους του Δήμου θα πρέπει να σταματήσει και να αντικατασταθεί  με πράξεις τέτοιες που και οι πολίτες θα επωφεληθούν και τα ίδια τα ζώα

Σε τι συνίσταται λοιπόν η υπεράνθρωπη προσπάθειά του;

Στον κ. Δήμαρχο τα φιλοζωικά σωματεία που εκπροσωπούνται στην 5μελή  έστειλαν μια εξώδικη επιστολή για την σύννομη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής .

Ελπίζουμε η  συνάντηση που θα έχουμε μαζί του στις 4 Οκτωβρίου , παγκόσμια ημέρα των ζώων ,  μετά από παρέμβαση του κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ,  να σημάνει μια νέα αρχή  στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων των ζώων αλλά και των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων .

Ελπίζουμε να αντιληφθεί ο κ. Δήμαρχος  , ότι μόνο μέσα από μια ουσιαστική και ισότιμη συνεργασία  και αγκαλιάζοντας πραγματικά το τεράστιο έργο και τις προσπάθειες των εθελοντών δημοτών του  μπορεί να παραχθεί έργο .

Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής τους με το κτύπημα του χεριού στο τραπέζι, ούτε μας φοβίζει , ούτε μας πτοεί αντίθετα σηματοδοτεί μια συμπεριφορά , που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν και το μόνο που καταφέρνει είναι να βλάπτει την εικόνα του Δήμου  και να είναι εις βάρος της πόλης.

Εκτός  βέβαια ,αν θέλουν στην συνείδηση  των περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών σε όλη την χώρα , που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων  να ταυτιστούν με τις κατάπτυστες πρακτικές του Μπέου ή του Δημάρχου Σερρών .

Γιατί δυστυχώς λίγο ακόμη θέλουν για να ταυτιστούν .

Θα τελειώσουμε αυτές τις σκέψεις παραθέτοντας τις προτάσεις , που καταθέσαμε πρόσφατα στην 5μελή επιτροπή , ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και να σταματήσουν οι στείρες αντιπαραθέσεις .

 1.Καμπάνια ευρεία ενημερωτική του Δήμου για το έτος 2017/2018 , που θα αφορά και τα βαρελόσκυλα , όπως έχουν κάνει μια σειρά Δήμων ανά τη χώρα.

2.Μηνύσεις εκ μέρους του Δήμου στις περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων είτε πρόκειται κατ αγνώστων είτε κατά συγκεκριμένου προσώπου και   δημόσια καταδίκη .

3..Καμπάνια Δήμου , Φιλοζωικών και Αστυνομίας για ελέγχους ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

4 .Καμπάνια Δήμου για τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες .

5.Αναπροσαρμογή του ποσού προς τους ιδιώτες κτηνιάτρους για τραυματισμούς , εμβολιασμούς κλπ

6.Χρηματοδότηση του Δήμου μέσω της κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του 2017  για επιλέξιμες δαπάνες

7.Λειτουργία της βάσης δεδομένων στο Δήμο τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με στόχο την καταγραφή των μεν και των δε, ως ο νόμος ορίζει .

8.Πρόταση για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου και των Φιλοζωικών.

9.Κάλυψη ποσού για βενζίνες σε ετήσια βάση  για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ομοσπονδίας ” Άνθρωποι και Ζώα , Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη.

10.Συνεδριάσεις της 5μελους με τα τοπικά δημοτικά συμβούλια για θέματα ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των ζώων.

11.Επέκταση του δημοτικού κτηνιατρείου σε επιπλέον χώρο και μετατροπή του σε κτηνιατρική κλινική , ώστε να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας επειγόντων περιστατικών και μέχρι τότε σύμβαση με  ιδιωτική κτηνιατρική κλινική  για τα περιστατικά αυτά .

12.Πρόταση για μη προσέλευση των πολιτών που καταγγέλλουν επιθέσεις ζώων στις συνεδριάσεις της 5μελούς αλλά η συζήτηση των καταγγελιών πρώτα στην 5μελή επιτροπή και η  προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων

13.Συνολική μας πρόταση για την σύμφωνα με τον νόμο λειτουργία της 5μελούς.

14.Υπογραφή σύμβασης Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία , που συμμετέχουν στην 5μελή , όπως ορίζει ο νόμος.

15.Ενημέρωσή της 5μελούς για το κυνοκομείο στα Νεροκούρου σε σχέση με τυχόν σχέδια του Δήμου για την απόκτησή του .

16.Σίτιση αδέσποτων ζώων / ενημέρωση για τις ταΐστρες που χάρισε στο δήμο ο εμπορικός σύλλογος. Εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει αποδοχή από την τοπική δημοτική κοινότητα της πόλης για τοποθέτηση ταΐστρας και νερού .

17.Αξιοποίηση των ποσών από την είσπραξη των διοικητικών προστίμων σε δράσεις για τα ζώα , ως ο νόμος ορίζει .

18.Προγραμματισμός  δράσεων και ενεργειών για το 2018 .

Όλα αυτά όμως για να υλοποιηθούν χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος και όχι γραφειοκρατίες , χρειάζεται να υπάρχει μεράκι και να μην γίνονται οι όποιες ενέργειες ως αγγαρεία , χρειάζεται ευαισθητοποίηση απέναντι στα ζώα και όχι ζωοφοβία .

Χρειάζεται συνεργασία , ισοτιμία και πολιτισμός .

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων

Φιλοζωικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος ΚΥΝ-ωνία