Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη
Κύριε διευθυντά,
η συνεχής επέλαση των αδέσποτων σκύλων θα εξαφανίσει παντελώς την οικόσιτη αιγοπροβατοτροφία από τα χωριά μας. Σε παλαιότερες εποχές κάθε οικογένεια στο χωριό διατηρούσε οικόσιτα αιγοπρόβατα δεμένα με σχοινιά και τα εξέτρεφε στα χωράφια ή σε μικρά φράγματα λιτά ή σε οικήματα, κατά περιόδους. Τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου ή και ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την πώληση των περισσευμάτων.
Ομως τώρα και 25 – 30 έτη εμφανίστηκαν οι αδέσποτοι σκύλοι εγκαταλελειμμένοι από τους κυνηγούς ή λυμένοι από τους κηδεμόνες τους για βόλτα, οι οποίοι κατασπαράσσουν και τρώνε τα εκτρεφόμενα στα χωράφια μικρά και μεγάλα αιγοπρόβατα και αμνοερίφια. Οι εναπομείνασες οικογένειες στα χωριά με αγάπη στα αιγοπρόβατα και στον πολιτισμό της υπαίθρου μετά από απανωτά φαγώματα ήδη σταδιακά εγκαταλείπουν την οικόσιτη αιγοπροβατοτροφία. Εφέτος στα μικρά χωριά των κοινοτήτων Καλλεργιανών – Κουκουναράς έφαγαν περίπου τριάντα μικρομέγαλα, κότες κ.λπ.
Ένας γείτονάς μου μού λέει: «Οι αδέσποτοι σκύλοι μου άφησαν τέσσερις προβατίνες δαγκωμένες με επακόλουθη κτηνιατρική φροντίδα ξερομουσταριασμένες, δηλαδή ακατάλληλες για παραγωγική συνέχεια. Να αγοράσω αρνιά για αναπαραγωγή; Πάλι θα τα φάνε οι αδέσποτοι σκύλοι. Επομένως, η λύση είναι μία: εγκατάλειψη της οικόσιτης αιγοπροβατοτροφίας».
Παράλληλα δημιουργήθηκαν και φιλοζωικοί σύλλογοι τα μέλη των οποίων χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μόνο για τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, γι’ αυτό έπρεπε ο τίτλος τους να ήταν Φιλοσκυλικοί Σύλλογοι, αφού για τα κατακρεουργημένα οικόσιτα αιγοπρόβατα, αρνιά και κριάρια -σύμβολο της γονιμότητας- δεν νοιάζονται καθόλου και αντιπαρέρχονται το γεγονός με την υπεκφυγή κάθε αναφοράς σε αυτό.
Ολοι οι άνθρωποι και ειδικά οι κάτοικοι των χωριών αγαπούμε όλα τα ζώα, ήμερα και άγρια. Όλη την πανίδα της φύσης γιατί όλη η βιωματική μας ζωή είναι ταυτισμένη με το φυσικό περιβάλλον. Τα φιλοζωικά αισθήματα τα έχουμε έμφυτα και επίκτητα ανεπτυγμένα στη ζωή μας και στην ψυχή μας και δεν ανεχόμαστε να μας κάνουν μαθήματα φιλοζωίας και μάλιστα προσποιητικά.
Κατάφεραν να επηρεάσουν τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους και η θανάτωση αδέσποτου σκύλου επιφέρει φυλάκιση μέχρι δέκα ετών και τριάντα χιλ. αργύρια. Τα σκυλοφαγώματα των οικόσιτων αιγοπροβάτων γίνονται κάθε χρόνο και όλο τον χρόνο. Οι καταγγελίες στην Αστυνομία απλώς καταγράφονται, αλλά χωρίς περαιτέρω έρευνα.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο δήμαρχος Κισάμου, αδιαφορώντας για τα φαγώματα των αδέσποτων σκύλων στα χωριά του αγροτικού μας Δήμου, προσκάλεσε μέλη του φιλοζωικού Συλλόγου από την Αθήνα να έρθουν στην Κίσαμο και να εμπνεύσουν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων τα φιλοζωικά αισθήματα και τη φροντίδα τους για την ευζωία των αδέσποτων σκύλων.
Βερυκάκης Δημήτρης
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.