Πριν περίπου από ένα μήνα ο σύλλογός μας δέχτηκε καταγγελία από Αθηναίο τουρίστα που είχε έρθει για διακοπές και έκανε πεζοπορία στην περιοχή του Ακρωτηρίου,για την ύπαρξη δύο βαρελόσκυλων σε ερημική περιοχή.Τα ζώα ήταν στην περιοχή του Ακρωτηρίου στην άκρη του δρόμου δεμένα,χωρίς καν επαφή μεταξύ τους και σε άθλια κατάσταση.

Επειδή δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε ακριβώς το σημείο μας έστειλε χάρτη της περιοχής και μέλος του συλλόγου μας πήγε για να διαπιστώσει αν η καταγγελία ευσταθεί επειδή δεν είχαμε φωτογραφικό υλικό.

το κυνηγόσκυλο πριν

το τσομπανόσκυλο

Η κατάσταση που αντίκρυσε δεν εξασφάλιζε ούτε καν τις στοιχειώδεις συνθήκες ευζωίας στα άτυχα ζώα.

Πρόκειται για ένα πανέμοφο θηλυκό ποιμενικό και ένα κυνηγόσκυλο.Τα ζώα ήταν εκτεθειμμένα στις καιρικές συνθήκες με μόνο κατάλλυμα το γνωστό βαρελάκι,δεμένα με αλυσίδα,γεμάτα κρότωνες,η δε τροφή τους ήταν ωμά σπλάχνα αμνοεριφίων.

η “τροφή” των ζώων

Έγινε καταγγελία στο ΑΤ Σούδας για τον εντοπισμό του κηδεμόνα καθώς δεν υπήρχαν σπίτια στην περιοχή.Η ατυνομία τον εντόπισε και τον συνέλαβε στα πλαίσια του αυτόφωρο.

Στη δίκη ζήτησε από τον εισαγγελέα λόγο χρόνο ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες.Ο εισαγγελέας το δέχτηκε και όρισε σήμερα το δικαστήριο,αφού ζήτησε από το σύλλογό μας να επισκεφτεί ξανά το χώρο και να προσκομίσει νέο φωτογραφικό υλικό ώστε να αποφασιστεί η ποινή.

Την Κυριακή μέλη του συλλόγου μας μετέβησαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι τα δύο βαρέλια είχαν αντικατασταθεί με σπιτάκια,ο χώρος ήταν καθαρός και τα ζώα δεν είχαν ψύλλους και τσιμπούρια,εξακολουθούσαν όμως να είναι δεμένα σαν σκιάχτρα,στην άκρη του δρόμου,δεν είχαν σημανθεί ηλεκτρονικά και δεν υπήρχε ούτε καν η υποτυπώσης σκιά,πέραν του καταλλύματος.

Ο κατηγορούμενος προσκόμισε και τα βιβλιάρια υγείας των ζώων και παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή του άλλα έξι ζώα τα οποία επίσης εμβολίασε.

Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια-έστω και ανεπαρκή- βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων του επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή τονίζοντας τις υποχρεώσεις του,ενώ δε δέχτηκε το αίτημα της εισαγγελέως για .

Αναμένεται η βεβαίωση των διοικητικών προστίμων από την αστυνομία .

Η κατάσταση των ζώων σήμερα….