Ο  σύλλογός  μας «Η προστασία των ζώων», από την ίδρυσή του το έτος 2007 μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο της φιλοζωίας στα Χανιά και σε πανελλαδικό επίπεδο, αρχικά με τη δημιουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και στη συνέχεια μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας των οποίων εμπνευστής ήταν η πρώην πρόεδρος του συλλόγου μας κα Μπομπολάκη και νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Η διαφορά μας από τα άλλα σωματεία ήταν ότι ο ρόλος μας έπαψε να είναι διαχειριστικός και επομένως αναποτελεσματικός  μιας κατάστασης- περισυλλέγω αδέσποτο, περιθάλπω αδέσποτο,προσπαθώ να υιοθετηθεί- και τέθηκαν τα θεμέλια της άποψης για δράση ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα .

Ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια για πρώτη φορά στοχευμένα και εμπεριστατωμένα  το θέμα της κακοποίησης των ζώων, που μέχρι τότε ήταν καλά κρυμμένο , αλλά και το θέμα της ανάληψης δράσεων απο τις εμπλεκόμενες αρχές ήτοι, δήμος, αστυνομία , εισαγγελία, ΜΜΕ και βέβαια κινητοποίηση της  κοινωνίας γύρω απο το θέμα ζώα.

Δραστηριοποίησε την αστυνομία , τους εισαγγελείς, τους δήμους , την κοινωνία , τα ΜΜΕ.

Η  δράση του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα  είναι λίγο πολύ γνωστή, ακόμη και από τους επικριτές μας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η δράση αυτή συντελείται από ελάχιστους ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι παράλληλα καλούμαστε να ανταποκριθούμε και σε άλλους ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους στη ζωή μας, καθώς είμαστε όλοι εργαζόμενοι, με τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις που έχει κάθε άνθρωπος…

Δεν είναι γνωστό ότι η δράση αυτή δεν είναι επάγγελμα για κανέναν από εμάς, είμαστε όλοι εθελοντές.

Δεν είναι γνωστό ότι η δράση συντελείται αποκλειστικά με ίδιους πόρους, ότι η οφειλή του συλλόγου για τα κτηνιατρικά έξοδα είναι πάντοτε πολλαπλάσια των ελαχίστων δωρεών , που δέχεται ο σύλλογος από τους φιλόζωους πολίτες και από καμία κρατική δομή

Δυστυχώς όμως στη συνείδηση των πολιτών, «καλός φιλοζωικός σύλλογος» είναι αυτός που περισυλλέγει ζώα και εκτελεί τα καθήκοντα του “μπόγια”,κάτι που έχει καλλιεργηθεί πολλά χρόνια ακόμα και από τα ίδια τα σωματεία που περιόριζαν τη δράση τους σε αυτό και δημιουργούσαν την εντύπωση ότι είναι υποχρέωσή τους,ενώ η Πολιτεία και όσοι τα εγκαταλείπουν παραμένουν στο απυρόβλητο παρόλο που  έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,αυτή η τακτική δεν περιόρισε τον αριθμό των αδέσποτων και πάλι όλο το ανάθεμα πέφτει στους εθελοντές.

Εκκλήσεις για εθελοντές έχουν γίνει εκατοντάδες. Η ανταπόκριση είναι αποκαρδιωτική με αποτέλεσμα οι λιγοστοί να έχουν εξαντληθεί και να φιλοξενούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων που απομυζεί όλο τον ελεύθερο χρόνο τους,αλλά και να μην υπάρχει πλέον δυνατότητα νέας φιλοξενίας και περίθαλψης.

Η αδυναμία μας σε επίπεδο εθελοντών,έχει σαν αποτέλεσμα να ψάχνουμε φιλοξενίες πλέον με αμοιβή και τα έξοδα αυτών να μην μπορούν να καλυφτούν από τους ανύπαρκτους πόρους μας.

Βλέποντας όμως το δέντρο,χάνουμε το δάσος,γιατί ο ρόλος ύπαρξης ενός σωματείου δεν είναι να σώσει έναν περιορισμένο αριθμό ζώων,αλλά να βρεθεί απέναντι από τους υπεύθυνους και να είναι αρωγός σε κάθε δράση με προοπτική,ώστε να πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα.

Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, που τα σπίτια των εθελοντών έχουν γεμίσει με ζώα, και δεν χωράει πια να φιλοξενηθεί ούτε τραυματισμένο, ούτε άρρωστο, ούτε κουτάβι. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που η οικονομική κατάσταση των εθελοντών – θύματα και αυτοί των εξοντωτικών μνημονίων , όπως οι περισσότεροι Έλληνες-   δεν τους επιτρέπει πια ούτε τα ζώα που έχουν στο σπίτι τους να ταΐσουν και να καλύψουν τα κτηνιατρικά τους έξοδα.

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, που τα ψυχικά αποθέματα των ενεργών εθελοντών, ανάμεσα σε μια κοινωνία αδιάφορη και δραστήρια μόνο στα λόγια, τελείωσαν.

Λογική συνέπεια αυτών, είναι να σταματήσει η δράση του συλλόγου, στο επίπεδο της περισυλλογής και περίθαλψης άρρωστων και τραυματισμένων ζώων, αλλά και σε αυτό της κακοποίησης των ζώων, με την έννοια της επιτόπιας ανταπόκρισης, για την οποία είναι υπεύθυνη η αστυνομία.

Για την περίθαλψη αυτών υπάρχει πλέον το δημοτικό κτηνιατρείο για τα Χανιά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να δίνουμε μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε ποικίλες δράσεις γύρω από τα θέματα παιδείας, ενημέρωσης, εκδηλώσεις, δράσεις για την μη δημιουργία νέων αδεσποτων, κατά της  εγκατάλειψης,  δραστηριοποίησης στο έπακρο των αρχών, ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, περιορισμού των κακοποιήσεων, δράσεις γύρω από τα υπόλοιπα ζώα όπου το φιλοζωικό κίνημα είχε σημαντική υστέρηση.

Δράσεις δηλαδή που θα δημιουργούν προοπτική επίλυσης και όχι στασιμότητας , όπως συνέβαινε επί πολλά χρόνια και ιδίως πριν την δημιουργία του συλλόγου μας.

Παραμένουμε δραστήριοι και ενεργοί σε θεσμικό επίπεδο, είμαστε στην διάθεση όλων των φιλόζωων πολιτών για πληροφορίες και καθοδήγηση πώς να φροντίσουν ένα ζώο, πώς να καταγγείλουν ένα περιστατικό κακοποίησης.

Καιρός για τον εθελοντισμό, να πάψει να αποτελεί το άλλοθι των αδρανών αρμοδίων.

Ας κάνει ο καθένας την δουλειά του. Αυτή για την οποία εξελέγη, αυτή για την οποία προσλήφθηκε, αυτή για την οποία πληρώνεται. Κι εμείς θα παραμείνουμε δίπλα τους, να προσφέρουμε ό, τι και όπως μπορούμε, ως εθελοντές.

Και όλοι οι φιλόζωοι ,ο καθένας ατομικά,θα πρέπει να μη φοβάται πλέον να καταγγείλει στην αστυνομία.

Το τηλέφωνο του συλλόγου μας 6986-522.569 θα λειτουργεί 1100πμ-1500μμ  για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πλην της περισυλλογής  όπως και η σελίδα μας στο facebook για ενημέρωση των φιλόζωων πολιτών και για την προώθηση υιοθεσιών.

Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων “Η προστασία των ζώων”

www.animalscare.gr

https://www.facebook.com/filozoikos.chaniwn/