Η επαρχία Καντάνου-Σελίνου δυστυχώς είναι μια περιοχή που βρίθει βαρελόσκυλων και σοβαρών κακοποιήσεων ζώων και σχεδόν καθημερινά,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,δεχόμαστε αναφορές από τουρίστες.

 Πολλοί τουρίστες μας αναφέρουν ότι έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία αλλά τους αποτρέπουν να υποβάλλουν καταγγελία.Πολίτες πήγαν στο τμήμα και ο αστυνομικός τους είπε να πάρουν το  σωματείο μας που εδρεύει στα Χανιά και να αναφέρουν το περιστατικό γιατί εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις καταγγελίες!!!!.

 Έχουμε στείλει πολλές αναφορές για τις οποίες ποτέ δεν έχουμε πάρει απάντηση  παρόλο που επικοινωνούμε τηλεφωνικά και τους ζητάμε να μας απαντήσουν γραπτώς στα έγγραφά μας,κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ-πλην ενός περιστατικού,ενώ για τις υπόλοιπες αναφορές μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι είτε δεν εντόπισαν τα βαρελόσκυλα,παρόλο που στέλνουμε ακριβές στίγμα τις περιοχής και φωτογραφίες, είτε  δε βεβαιώνουν διοικητικά πρόστιμα και οι συνθήκες δεν αλλάζουν ποτέ.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε το πιο πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης που αποστείλαμε με αριθμό πρωτοκόλλου φσχ 842 από 28-8-2019 ,η αντιμετώπιση του οποίου από το ΑΤ Καντάνου μας έκανε να  αποκομίσουμε την εντύπωση του εμπαιγμού και προς εμάς αλλά και προς την αστυνομική διεύθυνση Χανίων όπου είχε κοινοποιηθεί το ως άνω έγγραφο.

Τουρίστρια ανέφερε ότι στην περιοχή της Παλαιόχωρας υπήρχε ένα σκελετωμένο ΛΕΥΚΟ σκυλί και οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν άθλιες.Στην αναφορά μας υπήρχε φωτογραφία του ζώου και αναλυτικές πληροφορίες για την τοποθεσία.

.

Λίγες μέρες μετά επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με το Διοικητή του τμήματος,καθώς από τις φωτογραφίες φαινόταν ότι το ζώο έχρηζε άμεσης κτηνιατρικής περίθαλψης.

Η απάντηση  ήταν  ότι εντόπισαν τον κηδεμόνα και του είπαν να το «πάρει από εκεί μέσα σε 10 ημέρες».

Στην επιμονή μας ότι το ζώο είναι πολύ αδύνατο, απάντησαν ότι « δε μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο και θα ξαναπάνε σε 10 ημέρες».Του είπαμε να δει την φωτογραφία που αποδεικνύει την κακή θρεπτική κατάσταση και απάντησε «ότι ο αστυνομικός είπε ότι ΔΕΝ είναι αδύνατο και ότι αυτός δεν πιστεύει τις φωτογραφίες αλλά τον αστυνομικό του».

Παρόλο που αιτηθήκαμε γραπτή απάντηση,δε λάβαμε ποτέ.

Ενημερώσαμε την αστυνομική διεύθυνση Χανίων για το περιστατικό και την επόμενη μέρα μας είπαν ότι ξαναπήγαν και επέβαλλαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 400 ευρώ για έλλειψη κονκάρδας εμβολιασμού!!! και μη καταχώριση του microchip στην ANYΠΑΡΚΤΗ βάση δεδομένων του δήμου,ενώ μας έστειλαν και αντίγραφο του διοικητικού προστίμου που επέβαλλαν στον κηδεμόνα του σκύλου που πλέον ήταν  ΚΑΦΕ-ΤΙΓΡΕ!! αλλά από το ΑΤ Καντάνου επέμεναν ότι πρόκειται για τον ίδιο σκύλο!!! για τον οποίο επίσης υπήρχαν πολύ σοβαρότεροι λόγοι επιβολής προστίμου και πρέπει επίσης να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης…

.

Ο σύλλογός μας απέστειλε επιστολή στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κο Ρουτζάκη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων κο Λυμπινάκη για την αντιμετώπιση των κακοποιήσεων από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα,ενώ καταθέσαμε νέα αναφορά στο ΑΤ Καντάνου για να μάθουμε την τύχη του εξαφανισμένου -πλέον- λευκού σκύλου,που -παρόλες τις προσπάθειες εθελοντών μας- δεν εντοπίστηκε.

Απάντηση στην αναφορά μας,δεν έχουμε λάβει ακόμη….

   σύλλογος “Η Προστασία των ζώων”