sfragidaΞεκίνησε ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών επισκέψεων του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”  και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στα σχολεία του Νομού Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη πληροφόρηση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη σχέση μας με τα ζώα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και με τη συνεργασία των αρμοδίων Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του συλλόγου μας είναι η συνεχής ενημέρωση των μαθητών γι αυτό και από τώρα προετοιμαζόμαστε για την ανεύρεση πόρων για την νέα σχολική χρονιά.

Καλούμε τον Δήμο Χανίων και όλους τους Δήμους του Νομού , την Αντιπεριφέρεια και όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας να ενισχύσουν το έργο του συλλόγου μας συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας απέναντι στα δικαιώματα των ζώων , στον νομό και στο νησί μας

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά ενημερώθηκαν πάνω από 8000 μαθητές στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Λέσβο και στη Χίο.

melitasxoleio

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με τους μύθους που αφορούν όλα τα ζώα, με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους, και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία

ii) για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας κυρίως των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, και αφιερώνεται χρόνος στο θέμα των κακοποιήσεων και στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που γίνονται αντικείμενο έκθεσης σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να προχωρήσουν σε δικές τους δράσεις για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) για το νηπιαγωγείο, τις Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση για τα ζώα συντροφιάς. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει «να είμαστε φίλοι» και πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα. Μέσα από εικόνες και αφήγηση μαθαίνουμε πως να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, πως να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, και πως να τα προσεγγίζουμε. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων.

Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» στηρίζουν η European Sustainability Academy και το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων μέσω της κας Βασιλικής Χρήστου, την οποία και ευχαριστούμε για την συμβολή της στην έναρξη του δεύτερου κύκλου μαθημάτων στα Χανιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό των παρουσιάσεων επικοινωνήστε στο 6944476214 ή επισκεφθείτε το www.sumvionometazoa.wordpress.com