logopfpoΑξιότιμε κύριε Χαραλαμπίδη,

Από την επιστολή σας με αριθμ. πρωτ. 4676/21-11-2011 έγινε σαφές ότι προσπαθήσατε να μην αναμοχλεύσετε προβλήματα ενός ήδη κλειστού εργαστηρίου. Φυσικά, είναι απολύτως σωστή η παράθεση των προϋποθέσεων ευζωίας των ζώων που προσπαθούν να διασφαλίσουν οι Κοινοτικές Οδηγίες. Επιπλέον, η Οδηγία 2008/120/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Δεκεμβρίου 2008, για τους στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία των χοίρων αναφέρει:

«οποιαδήποτε από τις ανωτέρω περιγραφόμενες διαδικασίες διενεργείται μόνο από κτηνίατρο ή καταλλήλως καταρτισμένο άτομο όπως προβλέπεται στο άρθρο 6, με πείρα στην εκτέλεση των εφαρμοζόμενων πρακτικών με τα κατάλληλα μέσα και με καλές συνθήκες υγιεινής. Εφόσον ο ευνουχισμός ή η αποκοπή της ουράς πραγματοποιούνται μετά από την έβδομη ημέρα από τη γέννηση, πρέπει να διενεργείται μόνο από κτηνίατρο, χρησιμοποιώντας αναισθητικό, καθώς και παρατεταμένη χορήγηση παυσίπονων».

Όμως δεν είναι αυτονόητο, όπως αναφέρετε, πως ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη συμβαίνει κατ’ ανάγκη και στη χώρα μας, το αντίθετο μάλιστα. Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι η επιβολή κυρώσεων δεν αποτελεί αυτοσκοπό για κανέναν. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι βρισκόμαστε στη χώρα που καμία κύρωση δεν επιβάλλεται ποτέ, γεγονός που αιτιάται και το σημερινό κατάντημά μας.

Επισημαίνουμε, βέβαια, ότι η απόφανσή σας πως οι «κλαυθμοί του χοιριδίου που ακούγονται στο επίμαχο βίντεο, είναι η φυσιολογική συμπεριφορά αντίδρασης σε κάθε επώδυνο αλλα και μη χειρισμό των ζώων αυτών, στην ηλικία αυτη και δεν μπορεί να θεωρηθεί τεκμήριο κακοποίησης», αποτελεί πρότυπο κατάργησης κάθε λογικής αναγωγής, αφού μπορεί εξίσου καλά να θεωρηθεί τεκμήριο κακοποίησης.

Δεν θα εμμείνουμε σε μια στείρα ανταλλαγή ασκήσεων στοιχειώδους λογικής και δεν θα φεισθούμε ούτε καταγγελιών προς τα διεθνή εξελεγκτικά όργανα, ούτε προσφυγής στην αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Γνωρίζετε όμως μόνο το εξής: παρόμοιες δραστηριότητες είχαν, έχουν και θα έχουν την αμέριστη προσοχή μας και την άγρυπνη παρακολούθησή μας. Επομένως, εάν υποπέσει εκ νέου στην αντίληψή μας παρόμοιο περιστατικό, τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο και εξώδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοσθούν οι νόμοι της προστασίας και ευζωίας των ζώων.

Ευχαριστούμε για την διάθεση συνεργασίας σας και την ευπροσηγορία σας.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη

Ρεγγίνα Αργυράκη

Μάριζα Χριστοδούλου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6975-309846