images-stories-photos-sfragida-170x191Αρ. Πρωτ. ΦΣΧ 391/ Χανιά 14-07-14
ΘΕΜΑ: Η με ημερομηνία 09-07-14 απάντηση του Παγκρήτιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στον σύλλογό μας για την επανειλημμένη άρνηση της κτηνιάτρου Χανίων Τάνιας Αερινιωτάκη κατά την εφημερία της να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα και δηλητηριασμένα ζώα, όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.zarpa.gr

Κύριοι,
Ενημερωθήκαμε για την απάντηση στην από 23.06.2014 επιστολή μας, την οποία δημοσιεύσατε μέσω της ιστοσελίδας www.zarpa.gr και επανερχόμαστε εκ νέου, με τα ίδια ερωτήματα, καθώς καμία απάντηση δεν λάβαμε.

Η συνάδελφός σας αρνήθηκε να πράξει το αυτονόητο, να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε ζώα που τις είχαν απόλυτα ανάγκη, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, στην παράταση της αγωνίας και του πόνου ενός πολυτραυματισμένου σκύλου, και στον θάνατο μιας γάτας που είχε μάλλον δηλητηριαστεί.

Το μοναδικό ζήτημα το οποίο θίξαμε ήταν κατά πόσο κατά τους κανόνες δεοντολογίας σας, κτηνίατρος μπορεί να αρνηθεί την παροχή πρώτων βοηθειών σε ζώο, εκθέτοντας την ζωή του σε κίνδυνο. Στο ζήτημα αυτό δεν λάβατε θέση.
Αντ’ αυτού, επιλέξατε να αναφερθείτε στις δυσκολίες του επαγγέλματός σας, οι οποίες είναι γνωστές, καθώς τις αντιμετωπίζουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην σύγχρονη Ελλάδα.
Το δε το δίπολο “ανιδιοτελής φιλόζωος – ιδιοτελής κτηνίατρος” στο οποίο επίσης αναφερθήκατε, είναι παντελώς και από κάθε άποψη άστοχο. Απευθυνόμαστε σε εσάς επειδή είστε γιατροί. Η φιλοζωία καθενός από εσάς είναι προσωπική του υπόθεση.

Όσο για την συζήτηση που ακολούθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοσίευση της αναφοράς του συλλόγου μας, της απάντησής σας αλλά και της απάντησης της ίδιας της συναδέλφου σας στην προσωπική της σελίδα, καθένας ας αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων και των πραττομένων του.

Διαβάζοντας προσεκτικά τα όσα γράφτηκαν, η άποψή μας είναι ότι η συνάδελφός σας συνεχίζει να εκτίθεται, ομολογώντας ότι (ανύπαρκτες κατά την γνώμη μας) προσωπικές της διαφορές με μέλη του συλλόγου μας την οδήγησαν στην άρνησή της να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στα ζώα, δηλώνοντας ότι «αμετανόητη» θα συνεχίσει να αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες της στα αδέσποτα ζώα των οποίων την περίθαλψη αναλαμβάνει ο σύλλογός μας, και ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να θανατώνει υγιή ζώα, «για το καλό τους», «για την ευζωία τους».

Συνεργαζόμαστε με τους περισσότερους από εσάς επί χρόνια και σεβόμαστε τις προσπάθειες και την προσφορά σας για τα ζώα. Όταν όμως διαπιστώνουμε συμπεριφορές όπως της συναδέλφου σας, δεν μπορούμε παρά να τις καυτηριάζουμε. Διότι τα ζώα δεν είναι κατηγοριοποιημένα σε ζώα του φιλοζωικού συλλόγου τάδε και του δείνα και σίγουρα δεν ευθύνονται αυτά για τις ανθρώπινες αδυναμίες και λάθη. Είναι αμέτοχα.

Η πολύχρονη ενασχόλησή μας με τα ζώα και η καθημερινή σχεδόν παρουσία μας στα ιατρεία σας, έχει δημιουργήσει κατά καιρούς διαφωνίες και εντάσεις με ορισμένους από εσάς. Ουδέποτε κοινοποιήσαμε αυτές τις διαφωνίες μας θεωρώντας ότι είναι μέσα στην ίδια την ζωή. Η περίπτωση όμως που σας αναφέραμε δεν ήταν μια προσωπική διαφωνία, και κακώς την απαξιώνετε ως τέτοια. Πρόκειται για στάση μεγάλης ηθικής βαρύτητας, για την οποία δεν μπορούμε να σιωπήσουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σας καλέσουμε εκ νέου να λάβετε επίσημα θέση.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ. Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
Η πρόεδρος,
Αναστασία Μπομπολάκη
Τηλ. επικοινωνίας 6976-48.93.49 και ΦΑΞ 28210-41.300