gawfΑθήνα, 9 Μαΐου 2011      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έξι σημεία συζητήθηκαν – Έξι συμφωνήθηκαν

Η ομάδα του GAWF μαζί με τη νομική σύμβουλο την κ. Ιάσμι Παπαθεοδώρου είχαν μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Μιλένα Αποστολάκη σχετικά με το νέο νόμο για τα ζώα την Τρίτη 4 Μαΐου 2011. Τα σημεία στα οποία επικεντρωθήκαμε ήταν:

– Ο καταλυτικός ρόλος των Δήμων στην προστασία των αδέσποτων σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές όπου και οι δυο πλευρές αναλαμβάνουν φιλοζωική δράση. Προτάθηκε επίσης και να δημιουργηθεί και ένα είδος «Ταυτότητας Φιλόζωου» η οποία να εκδίδεται από τα αντίστοιχα φιλοζωικά σωματεία αλλά θα φέρει και την σφραγίδα του Δήμου ώστε να καταστεί στην συνείδηση όλων των πολιτών η σπουδαιότητα αλλά και η ‘νομιμότητα’ της εθελοντικής φιλοζωικής δράσης.

– Πλήρης απαγόρευση τσίρκο και θεαμάτων με ζώα στην Ελλάδα.

– Ενημέρωση του ευρύ κοινού για τα θετικά σημεία της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων μέσω καμπάνιας και με συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και του GAWF.

– Σε ότι αφορά στην κακοποίηση των ζώων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κακοποίηση μέσω της εντατικής τους αναπαραγωγής και στην προστασία των θηλυκών ζώων από τους εκτροφείς. Ζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου (2017/1992) σχετικά με την παράνομη πρακτική κοπής αυτιών και ουρών από κτηνιάτρους ενώ να μην επιτρέπεται καμία συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε διαγωνισμούς ομορφιάς και εκθέσεις ζώων.

– Άρση του περιορισμού του αριθμού των ζώων σε μονοκατοικίες. Σε ότι αφορά τις πολυκατοικίες, ο αριθμός των ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους να βγαίνει με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών

– Βέλτιστη εφαρμογή του νόμου για την ηλεκτρονική σήμανση των κατοικίδιων και επιβεβαίωση της δωρεάν σήμανσης σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Η όλη συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια στην συνεργασία μεταξύ του GAWF και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο μέλλον.

Θεωρούμε ότι ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της καλύτερης δυνατής προστασίας των ζώων αλλά και της αναγνώρισης της καταλυτικής συνεισφοράς των εθελοντών φιλόζωων. Τελειώνοντας αξίζει να παραθέσουμε μια εύστοχη παρατήρηση που έγινε από την νομική σύμβουλο μας την κ.Παπαθεοδώρου:

«Επιτέλους τα ήθη μας ταυτοποιούνται με το παρόν σχέδιο νόμου διότι δυστυχώς ήταν (τα ήθη μας) πάντα κατώτερα των νόμων περί προστασίας των ζώων».