pzsespfpoTα δημοτικά κυνοκομεία σε όλη την επικράτεια,λειτουργούν ως χώροι ασυλοποίησης των αδάσποτων.Παρά τις καταγγελίες φιλόζωων,σωματείων και της ΠΦΠΟ,οι δήμοι εξακολουθούν να περισυλλέγουν ζώα στα δημοτικά καταφύγια-κατά παράβαση του νόμου που ορίζει την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον μετά την στείρωση ή την αποθεραπεία τους.Καταγγελτική για άλλη μια φορά είναι η επιστολή της ομοσπονδίας μας προς τους δήμους που διαθέτουν κυνοκομείο,που την κοινοποιούν στους αρμόδιους φορείς των υπουργείων.

τι λέει η επιστολή:

 Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 «Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς» του Ν. 4039/2012 αρμοδιότητά σας είναι να φροντίζετε για τις έγκαιρες επανεντάξεις των ζώων που έχουν αποθεραπευθεί στις περιοχές από όπου περισυλλέχθηκαν προκειμένου να μην «δημιουργούνται» ασυλοποιημένα ζώα, καθώς επίσης και η ενημέρωση των δημοτών σας για τη φύση και το ρόλο των δημοτικών καταφυγίων, και ότι αυτή δεν είναι η μόνιμη απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης και ο μόνιμος εγκλεισμός τους, αλλά η εφαρμογή του νόμου με σκοπό την επαναφορά τους στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να συμβιώνουν όλοι αρμονικά.

ALL TOGETHER

Αυτό σημαίνει χρονικό διάστημα το μέγιστο 20-30 ημέρες σε περιπτώσεις ασθενών ή τραυματισμένων ζώων και ανάλογα με τις περιστάσεις και την έκθεση των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων, και 10-12 ημέρες σε περιπτώσεις υγιών ζώων που εισήλθαν για στείρωση.

Παρακαλούμε για τη συμμόρφωσή σας με τα νόμιμα, άλλως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμο εξώδικο ή ένδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.
Επιπροσθέτως καλούμε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Κ.Α.Φ.Ε) να αποστείλει διευκρινιστική του νόμου επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να σταματήσει η παράνομη ασυλοποίηση ζώων και να προτρέψει αυτήν για συνεχή ενημέρωση των πολιτών μη εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς και μέριμνας για την στείρωσή τους.
Είναι άκρως υποκριτικό και παράλογο ο πολίτης-κηδεμόνας ζώου , που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την ύπαρξη αδέσποτων ,να δυσανασχετεί με αυτά και να επιζητεί την εξαφάνισή τους μέσα στα « μπουντρούμια –κελιά» των δημοτικών κυνοκομείων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος             Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μαρίζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη