Ακούμε ξανά και ξανά το απόσπασμα από την ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σημανδηράκης την προηγούμενη εβδομάδα σε στενό συνεργάτη και θερμό υποστηρικτή του ήδη από την προεκλογική περίοδο, και αφενός εντυπωσιαζόμαστε από την επικοινωνιακή του τακτική (πολύ εύστοχα η Π.Φ.Π.Ο. ανέφερε ότι σε αυτόν τον τομέα παίρνει «άριστα») , αφετέρου αναρωτιόμαστε μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μένος του απέναντι στην φιλοζωική κοινότητα των Χανίων.

            Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας, ψυχολόγος ή επικοινωνιολόγος, για να αντιληφθεί την ένταση και τον θυμό του απέναντι στις εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων, σε «αυτές» όπως απαξιωτικά αναφέρθηκε.Το άλλοτε «ευγενικό παιδί» της προεκλογικής περιόδου έχει εξελιχθεί σε έναν αλαζόνα πολιτικό ο οποίος αποφεύγει τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων (όπως στη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της 10ης Μαρτίου αλλά και στις πολλές άκαρπες προσπάθειές μας να συνομιλήσουμε μαζί του), και επιλέγει να μιλήσει μόνο εκεί που αισθάνεται άνετα, εκεί όπου θα ακουστεί μόνον αυτός.

 

            Στη συνέντευξη της 11ης Μαρτίου τέθηκε στον κ. Σημανδηράκη το ζήτημα του κυνοκομείου στα Νεροκούρου, ως πρόβλημα που οι προηγούμενοι δήμαρχοι απέφυγαν ή απέτυχαν να λύσουν, αποκρύπτοντας την πληροφορία την οποία η ίδια η υπεύθυνη του κυνοκομείου αποκάλυψε πρόσφατα σε ανοιχτή επιστολή, ότι δηλαδή εδώ και δυο χρόνια, η ίδια η υπηρεσία του Δήμου Χανίων υπό τον κ. Σημανδηράκη είναι αυτή που «τροφοδοτούσε» το κυνοκομείο με αδέσποτους σκύλους, απομακρύνοντας με την τακτική αυτή το σενάριο του οριστικού κλεισίματός του, το οποίο ήταν πρόταση και επιθυμία σύσσωμης της υγιούς φιλοζωικής κοινότητας στα Χανιά.

            Χωρίς να σχολιαστεί το παραπάνω θέμα, η συζήτηση προχώρησε σε ένα – καθόλου αθώο – παιχνίδι με τις λέξεις: Κατά τον κ. Σημανδηράκη, «άλλο τα φιλοζωικά σωματεία και άλλο οι φιλόζωοι». Με αυτόν τον επικοινωνιακά πονηρό τρόπο, επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός των δυο με σκοπό να περάσει στην κοινή γνώμη ότι οι εκπρόσωποι των σωματείων δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της φιλοζωικής κοινότητας στα Χανιά. Θέλει δηλαδή να μας πει ο κ. Σημανδηράκης ότι οι φιλόζωοι (και μη φιλόζωοι) δημότες είναι ικανοποιημένοι από την διαχείριση του ζητήματος από την υπηρεσία του και ότι οι εκπρόσωποι των σωματείων έχουν κάποιο συμφέρον, κάποιον προσωπικό λόγο και του ασκούν κριτική. Ας άφηνε κάποτε τα υπονοούμενα και ας μιλούσε με ονόματα και με στοιχεία, όπως με θάρρος κάνουμε εμείς εδώ και χρόνια!

Πρέπει άραγε να εξηγήσουμε ότι τα σωματεία είναι οι άνθρωποί του, ότι η απήχηση του λόγου τους εξαρτάται άμεσα από το πόσους ανθρώπους εκπροσωπούν ή εκφράζουν, ότι εν προκειμένω, οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων εκφράζουν την πλειοψηφία της φιλοζωικής κοινότητας στα Χανιά;Το γεγονός ότι το δήθεν ολοκληρωμένο έργο του κ. Σημανδηράκη δεν εισακούγεται στην πόλη μας, δεν οφείλεται σε κακή επικοινωνιακή τακτική, αλλά στην προσωπική του επιλογή να συμβουλεύεται και να συνεργάζεται στον τομέα αυτό μόνο με χειροκροτητές, με μονάδες προερχόμενες από το περιθώριο της φιλοζωικής κοινότητας οι οποίες τον οδηγούν συνεχώς σε αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή που επιχειρεί την απογύμνωση των σωματείων από τους ανθρώπους του,αντιστρέφει στο πρόσωπό του – πονηρά και πάλι – το ως άνω εγχείρημα, επιχειρώντας ο ίδιος να καλυφθεί πίσω από τον θεσμό της δημοτικής αρχής:

ο κ. Σημανδηράκης είναι η δημοτική αρχή, άρα, οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό του συνιστά «επίθεση» προς τον θεσμό της δημοτικής αρχής.

Είχε άδικο η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. που του απέδωσε το αλαζονικό «l’etat c’est moi» ;

Όποιος κρίνει τον κ. Σημανδηράκη, όποιος αποκαλύπτει την κρυφή του ατζέντα σε σχέση εν προκειμένω με τον οριστικό εγκλεισμό και αφανισμό των αδέσποτων ζώων στα Χανιά, εκδηλώνει «οπαδικές συμπεριφορές» σε βάρος μάλιστα του θεσμού της δημοτικής αρχής.

Από πότε η επώνυμη κριτική από θεσμικούς φορείς προς πολιτικά πρόσωπα που ασκούν διοίκηση και εξουσία εξισώνεται με την βία και τα έκτροπα που εκτυλίσσονται από άγνωστους κουκουλοφόρους; Αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. Σημανδηράκης την σημασία, την δυναμική αλλά και την επικινδυνότητα των λέξεων που χρησιμοποιεί; Πού μας οδηγεί η λογική του, αν όχι στην σιωπή, στην κάλυψη των κακώς κειμένων, στην ασυδοσία;

Την ασυδοσία επιθυμεί ο κ. Σημανδηράκης για το πρόσωπό του:

κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλά, να ρωτά, να κρίνει, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε οι επικεφαλής των παρατάξεων, ούτε οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων, γιατί κανένας δεν γνωρίζει, όσα γνωρίζει ο ίδιος.

Αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση – αλήθεια, από την «τσέπη του» διαθέτει τα χρήματα ή μήπως πρόκειται για δημόσιο χρήμα; Έχουμε επισημάνει ότι γίνεται κάκιστη διαχείριση στα χρήματα που διαθέτει ο δήμος μας και ότι για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα. Η έλλειψη αποτελεσμάτων λόγω της κακής διαχείρισης και της έλλειψης σχεδίου οδηγεί τον κ. Σημανδηράκη στην δυστοπική πρότασή του προς τον Πρωθυπουργό για μόνιμο εγκλεισμό όλων των αδέσποτων ζώων σε «πάρκα», μια ανύπαρκτη νομικά – όμορφη για τους αφελείς – λέξη, ενώ στην πραγματικότητα αποβλέπει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε το έχει αντιληφθεί είτε του το έχουν επιβάλει οι φίλοι και συνεργάτες του.

Αναφέρθηκε σε υιοθεσίες – αποσιωπώντας το γεγονός ότι εκ του νόμου, κάθε υιοθεσία αδέσποτου ζώου δηλώνεται στον δήμο, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο φορέας ή ο εθελοντής που μεσολαβεί και κοπιάζει για αυτήν. Αλήθεια, πιστεύει έστω και ένας δημότης, που έχει έστω και μια φορά επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ότι ο δήμος προωθεί τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, κατά τρόπο ώστε να μην συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των γεννήσεων και των εγκαταλείψεων;

Κύριε Σημανδηράκη,

το σωματείο μας, οι εκπρόσωποι και οι άνθρωποί του, ανέκαθεν δείχνουμε σεβασμό προς τους θεσμούς, γι’ αυτό και απαιτούμε σεβασμό. Κινούμαστε θεσμικά και με διαφάνεια, έχουμε να επιδείξουμε πολλαπλάσιο έργο από οποιαδήποτε δημοτική αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας θητείας, με μηδενικούς μάλιστα πόρους, γιατί έχουμε αγάπη για τον εθελοντισμό, σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής, και ανοιχτά μυαλά, χάρη στα οποία μαθαίνουμε συνεχώς, εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι για τον σκοπό μας, την κοινωνική προσφορά και την προστασία των ζώων στα Χανιά.

Όσο και να προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε την συζήτηση με υπονοούμενα για πολιτικές σκοπιμότητες και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τους εκπροσώπους μας, το αποτύπωμα καθενός στην κοινωνία είναι ορατό.

Η αιτία που το έργο σας δεν εισακούγεται στην τοπική κοινωνία, είναι γιατί απλά δεν έχετε ολοκληρωμένο έργο να προβάλετε, στον συγκεκριμένο τουλάχιστον τομέα: δεν συνομιλείτε με τους φορείς, δεν είστε διατεθειμένος να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, δεν ακούτε, αντιθέτως επιτρέπετε την κακή διαχείριση των δημοτικών πόρων, αποσκοπώντας μόνο σε αριθμούς, που προφανώς θεωρείτε ότι θα βοηθήσουν για την προσωπική σας ανέλιξη και την πολιτική σας καριέρα.

Την ίδια στιγμή εμείς δηλώνουμε πάντοτε παρόντες ως εθελοντές, διαρκώς εξελισσόμενοι, με υλοποιήσιμες προτάσεις που αποσκοπούν στο καλό των ζώων και της κοινωνίας.

Κύριε Σημανδηράκη,

οι εθελοντές είμαστε η δύναμη κάθε κοινωνίας, κι εσείς επιθυμείτε να μας περιθωριοποιήσετε. Θα έπρεπε όμως ήδη να έχετε αντιληφθεί ότι δεν πτοούμαστε από τους εκάστοτε επικεφαλής της διοίκησης. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να εισακουστούμε, θα αμυνόμαστε στα επικοινωνιακά κόλπα με την αλήθεια μας και θα συζητάμε με όποιον επιθυμεί να μας ακούσει, ακόμα και με εσάς, εάν ποτέ το επικοινωνιακό σας επιτελείο σάς το επιτρέψει. Εάν αποφασίσετε να προσέλθετε σε έναν διάλογο με ίσους όρους,όπως γινόταν πριν τις εκλογές, πριν την μετάλλαξή σας. Γιατί εμείς παραμείναμε οι ίδιοι άνθρωποι κ. Σημανδηράκη, εσείς μεταλλαχθήκατε.

 

Για το Δ.Σ. του συλλόγου “Η προστασία των ζώων”

Έφη Τσεκμέζογλου

Ηρώ Λαβεντζάκη

Στέλλα Κοτσιφάκη

Άντζελα Νικολάου

Έλενα Μαμμή-Γαλάνη

‘Αννα Φραδελάκη