mhnKαθημερινά λαμβάνουμε αναρίθμητα τηλεφωνήματα αλλά και περίπου 50 μηνύματα στο facebook για διάφορα θέματα που αφορούν στα ζώα. Τα μηνύματα αφορούν σε αναζητήσεις ζώων,ζώα που βρέθηκαν αλλά και σε κακοποιήσεις και τραυματισμούς.

Δυστυχώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο φιλοζωικός σύλλογος είναι μια 24ωρη υπηρεσία μισθωτών, υποχρεωμένων να ανταποκριθούν σε όλες τις κλήσεις και να λύσουν όλα τα προβλήματα. Θεωρούν ότι μεταφέροντας το πρόβλημά τους με ένα μήνυμα αυτό θα λυθεί δια μαγείας ή στην χειρότερη περίπτωση θα γίνει πρόβλημα κάποιου άλλου…

Ο εθελοντισμός είναι μια έννοια που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί στο μυαλό του Έλληνα.

Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από κάθε σωματείο εθελοντών υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων άεργων, πλούσιων και κυρίως, άμεσα διαθέσιμων.. Κάτι δηλαδή σαν τους καμαρότους της ΑΝΕΚ που περιμένουν στη σειρά για να μας οδηγήσουν στις καμπίνες μας.

Πρώτο μήνυμα, τρέχει ο πρώτος.. Δεύτερο μήνυμα ο επόμενος κ.ο.κ.

Και όταν διεκπεραιώσουν αυτό που ανέλαβαν, ξαναστήνονται στην ουρά και περιμένουν το επόμενο μήνυμα…

Παρόλο που η αρμοδιότητα των αδεσποτων ανήκει αποκλειστικά στους δήμους, που υποχρεούνται να μεριμνουν για την ευζωία τους, στο στόχαστρο μπαίνουν πάντα οι εθελοντές….

Μετά τις πανελλήνιες κυκλοφορούν διάφορα αποσπάσματα με απαντήσεις μαθητών που ξεπερνούν κάθε φαντασία, τα λεγόμενα “μαργαριτάρια”…

Κάπως έτσι αισθανόμαστε, όταν διαβάζουμε μερικά μηνύματα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα μηνύματα μιας μόνο μέρας:

Μήνυμα πρώτο:

“καλησπέρα σας, στην Αποκορώνου είναι μια γατούλα χτυπημένη, μάλλον έχει μείνει παράλυτη. Πηγαίνετε γρήγορα σας παρακαλώ!!!”

Το μήνυμα είναι με ψευδώνυμο από τη Μαρία ό,τι να ‘ναι (το όνομα είναι αλλαγμένο)..άντε βρες την δηλαδή.

Διαβάζοντας το μήνυμα αναρωτιόμαστε: Που;

er

Ρωτάμε πού ακριβώς είναι η γατούλα, ζητάμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και λαμβάνουμε την …θεϊκή απάντηση:

“Κάτω από ένα πράσινο αυτοκίνητο!!!!!Κάντε γρήγορα σας παρακαλώ!!!!!”

Μέχρι να διασχίσεις όλη την Αποκορώνου και να εντοπίσεις όλα τα πράσινα αυτοκίνητα, η γατούλα είναι πιθανόν να έχει ήδη πεθάνει. Άσε που μπορεί να έχει φύγει και το πράσινο αυτοκίνητο.

Ευτυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γατούλα σώθηκε γιατί την εντόπισε ένας φοιτητής, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας και την πήγε αμέσως στον κτηνίατρο.

Μήνυμα δεύτερο:

“Έχω δύο σκυλάκια που κοιμούνται στο κρεββάτι μου αλλά έχω μείνει έγκυος και έχω αλλεργία. Παρακαλώ το αργότερο σε δύο μέρες να έρθετε να τα πάρετε.”

Εξηγούμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, φιλοξενούμε ήδη πάρα πολλά, αν δεν υπάρχει κάποιος γνωστός να τα φροντίσει να αναζητήσουμε προσωρινή φιλοξενία και να τα προωθήσουμε για υιοθεσία και η απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι “δεν υπάρχει κανείς, αλλά έχω ακούσει ότι στους Αγίους Αποστόλους τα ταΐζουν, να τα αφήσω εκεί; Καλά τόσα ζώα παίρνετε τα δύο δικά μου σας πείραξαν;”

Προσπαθώντας να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, εξηγούμε (τα αυτονόητα..) ότι αυτό είναι αφενός εγκατάλειψη, αφετέρου τα ζώα που δεν έχουν ζήσει στο δρόμο δεν θα ενσωματωθούν στην υπάρχουσα αγέλη και δεν θα επιβιώσουν.

Μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων που θα γέμιζαν ένα τετράδιο ιδεών και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τα greeklish καταλήγουμε στο εξής:

“Ok Eyxaristw gia thn boh8eia p den m Prosferate k Lypame p den me boh8hsate me apotelesma na kyndineyw k Egw logo ygeias me thn Alergeia alla k to embrio p Kyoforw…telika den boh8ate ta zwa alla ta 8ewreite baros . .

Μήνυμα τρίτο:

‘”πριν δύο ώρες στην Εθνική Χανίων-Κισσάμου είδα ένα σκυλάκι τραυματισμένο πολύ άσχημα το καημένο, όλο αίματα. Δεν μπορούσα να σταματήσω αλλά δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Παρακαλώ να με ενημερώσετε για την υγεία του όταν το πάρετε…Ευχαριστώ”.

Ασχολίαστο….

Μήνυμα τέταρτο:

«Στη γειτονιά μου κάποιος έχει ένα σκυλάκι στο βαρέλι και το χτυπάει συνέχεια. Δεν αντέχω άλλο να το ακούω να ουρλιάζει. Πρέπει να το πάρετε άμεσα….Είναι στον Αλικιανό, κοντά στο….”

Εξηγούμε ότι μπορεί να το καταγγείλει στην αστυνομία, όπως θα κάναμε και εμείς, για να λάβουμε την απάντηση
“αδύνατον, φοβάμαι ότι θα μου κάνει κάτι, σας παρακαλώ να μην αναφέρετε το όνομά μου” (λες και το ξέρουμε, ψευδώνυμο έχει).
Ζητάμε φωτογραφίες για να γλυτώσουμε τις βενζίνες και το δρομολόγιο μέχρι τον Αλικιανό ,προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα και φυσικά λαμβάνουμε αρνητική απάντηση με…κερασάκι:
“Στο κάτω κάτω εσείς είστε η φιλοζωική, δική σας δουλειά είναι”

Όχι κυρία μου…Δεν είναι δουλειά μας…

Ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα και όχι μόνο στα θέματα των ζώων αλλά σε οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή μας…

Κάποιοι πάλι είναι και ιδιαιτέρως βιαστικοί…θέλουν απάντηση εδώ και τώρα!!!

Στέλνουν ένα μήνυμα το πρωί και στο διάστημα της επόμενης ώρας άλλα δέκα με ερωτηματικό
“????”

Και αναρωτιόμαστε…Αφού είναι τόσο επείγον γιατί δεν παίρνουν τηλέφωνο; Αφού είναι τόσο ευαίσθητοι, γιατί δεν βοηθάνε οι ίδιοι; Δεν έχουμε προσλάβει ακόμη υπάλληλο να είναι μόνιμα online και να απαντάει στα μηνύματα…Εργαζόμαστε κιόλας…

Ηθικό δίδαγμα: Γίνετε κι εσείς εθελοντές, βοηθήστε τα ζώα που βρίσκονται στον δρόμο σας. Κι εμείς όπου μπορούμε θα συνδράμουμε. Να τα αναλάβουμε όλα είναι αδύνατον,είμαστε ελάχιστοι (5-6 για την ακρίβεια).. και για όποιον έχει αμφιβολίες, παρακαλούμε, ας αναλάβει τα τηλέφωνα του συλλόγου και το facebook για μια εβδομάδα.. Μα, τι λέμε, για μια μέρα μόνο..

Έφη Τσεκμέζογλου