“Κύριε Δήμαρχε,
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που επιλέξατε να ακολουθήσετε σχετικά με τη διαχείριση των ζώων στην πόλη μας.
.
Ήδη εντοπίστηκε νεκρό, δηλητηριασμένο από φόλα, ένα από τα ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ σκυλιά που η αρμόδια Υπηρεσία σας σε συνεργασία με τον συμβασιούχο περισυλλογέα του Δήμου απομάκρυνε από την οικία όπου μεγάλωσαν και διέμεναν στην περιοχή του ΣΟΔΥ Προφήτη Ηλία, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας(που αφορούσε στην απομάκρυνση,όχι στις πρακτικές).
.
Νεκρή βρέθηκε και μία έγκυος γάτα που ανήκε στο ίδιο άτομο και ζούσε στην ίδια οικία. Αγνοείται δε η τύχη πέντε ακόμα από τα ζώα αυτά, για τα οποία πολύ φοβούμαστε ότι θα επιβεβαιωθεί επίσης το χειρότερο σενάριο. Ήδη για ένα μικρόσωμο σκυλί ειδοποιηθήκαμε από συμπολίτη μας ότι εντοπίστηκε χθες το βράδυ να χαροπαλεύει, παρά δε τις προσπάθειες του ανθρώπου- τον οποίο συγχαίρουμε για την ευαισθησία του- στάθηκε αδύνατο να σωθεί.
.

το μικρόσωμο που αγνοείται και πιθανολογούμε ότι είναι αυτό που προσπάθησε να σώσει συμπολίτης μας…

.
Τα ζώα είχαν γίνει πρόσφατα αντιληπτά να κυκλοφορούν στην περιοχή της οικίας από όπου απομακρύνθηκαν, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι που ασχολούνται με ζώα και γνωρίζουν, ότι τα δεσποζόμενα ζώα αν χαθούν ή απομακρυνθούν από το σπίτι τους με κάποιο τρόπο, πάντοτε βρίσκουν το δρόμο και επιστρέφουν εκεί.
.
Προφανώς όμως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για εσάς και τους υπαλλήλους σας που έχουν επιφορτιστεί με το παραπάνω “θεάρεστο” έργο. Παρά το ότι επισημάναμε πλείστες όσες φορές στους συνεργάτες σας ότι είναι παράτυπη, παράνομη και εσφαλμένη η διαδικασία της περισυλλογής έτσι όπως την πραγματοποιείτε, διότι τα ζώα αυτά δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και η τύχη τους στο δρόμο θα ήταν προδιαγεγραμμένη, αγνοηθήκαμε επιδεικτικά. Η Υπηρεσία σας εξακολούθησε απτόητη να περισυλλέγει και να εγκαταλείπει τα ζώα σε τυχαία σημεία τα οποία επέλεξε χωρίς κανένα ορθό κριτήριο ένας υπάλληλος.
.
Επανειλημμένα σας τονίσαμε ότι μοναδική αρμόδια να αποφασίσει για τα σημεία επανατοποθέτησης των ζώων, για τη μετέπειτα φροντίδα τους ή για την υιοθεσία τους είναι η 5μελής Επιτροπή του Δήμου, και όσο αυτή δεν λειτουργεί, καμία απόφαση επανατοποθέτησης ζώου δεν μπορεί να ληφθεί νόμιμα και ορθά.
.
Σας ζητήσαμε εναγωνίως πίστωση χρόνου για να βρεθούν υιοθεσίες ή φιλοξενίες για τα ζώα αυτά, καθότι ήμαστε βέβαιοι ότι αν εγκαταλειφθούν στους δρόμους δεν θα επιβιώσουν.
Και πάλι μας αγνοήσατε. 
Το αποτέλεσμα;
Σήμερα, και ενώ είχαν βρεθεί σπίτια για φιλοξενία ή και υιοθεσία για κάποια από αυτά τα ζώα, οι εθελοντές μας αναζητούν τα νεκρά τους σώματα.

.
.
Μόλις χθες στη συνέντευξη τύπου του Συλλόγου μας επισημάναμε ότι η τακτική που ακολουθείτε για τη διαχείριση των ζώων αυτών, αλλά και των αδέσποτων, είναι επικίνδυνη και επιζήμια τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.
Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο.
.
Παρ’ όλα αυτά εσείς, σε δημόσια ανακοίνωσή σας σήμερα – απάντηση σε όσα σας καταλογίσαμε (βλ.Τι απάντησε η Δημοτική Αρχή στις βαριές κατηγορίες των φιλοζωικών σωματείων στα Χανιά – Parakritika.gr), μας εγκαλέσατε πως αγνοούμε ότι ως Δημόσια Υπηρεσία είστε υποχρεωμένοι να προβαίνετε “μόνο σε νόμιμες ενέργειες”. Φαίνεται όμως ότι εσείς είστε που το αγνοείτε αυτό.
.
Ποιος είναι άραγε υπεύθυνος για το θάνατο των ζώων αυτών;
Ποιος είναι υπόλογος για τη βαριά κακοποίηση που υπέστησαν, μέχρι να καταλήξουν;
.
Σας δηλώνουμε για μία ακόμα φορά ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, θα πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε κι άλλους θανάτους, κι άλλες κακοποιήσεις ζώων εξ αιτίας των ενεργειών και των παραλείψεών σας.”
.
Και φυσικά στη γειτονιά κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα….
Και όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής,είναι ανεπίτρεπτο στην περιοχή τους να υπάρχουν σκύλοι στους δρόμους. γιατί πληρώνουν υψηλό ΕΝΦΙΑ….
Τα πήγαν λοιπόν στο “Μπύθουλα” και τα καταδίκασαν σε θάνατο γιατί δεν είχαν λίγη υπομονή και ο δήμος δεν ήθελε να τα φιλοξενήσουν οι εθελοντές….
.
Εν τω μεταξύ,οι παράνομες περισυλλογές συνεχίζονται,ζώα κοινωνικοποιημένα που φροντίζονται από φιλόζωους απομακρύνονται επειδή κάποιος ενοχλήθηκε και τα βάφτισε “επιθετικά” χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία μέσω της πενταμελούς επιτροπής και χωρίς να αποδειχτεί η επιθετικότητά τους από ειδικούς,και μεταφέρονται σε άλλες -άγνωστες για αυτά και για μας- περιοχές,δημιουργώντας προβλήματα σε αυτές….
Και οι φόλες συνεχίζονται στον Προφήτη Ηλία,έχουν αποδεκατίσει την περιοχή και έχουν πεθάνει μαρτυρικά,αδέσποτα και δεσποζόμενα…
.
Γιατί στις περιοχές με….υψηλό ΕΜΦΙΑ,επιτρέπονται μόνο πολυτελή τετράτροχα και όχι τετράποδα….
ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”