Τη βούληση να βοηθήσουν στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων στα Χανιά μέσα από δωρεάν στειρώσεις, με προϋπόθεση την τήρηση της νομοθεσίας και τη υποστήριξη των προγραμμάτων από τις εμπλεκόμενες Αρχές, εκφράζουν κτηνίατροι που πραγματοποιούν προγράμματα εθελοντικών στειρώσεων και ανήκουν στον Γερμανικό σύλλογο “Arche Noah Kreta”,,όπως διαβάζουμε στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην Ε.Φουντουλάκη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Πρόκειται για μια οργάνωση που απασχολεί κτηνιάτρους και εκπαιδευμένους βοηθούς κτηνιάτρων και δραστηριοποιείται από το 1998 σε όλο τον κόσμο με προγράμματα στειρώσεων π.χ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία , Ισπανία, Δομινικανή Δημοκρατία και Πράσινο Ακρωτήριο. Η έναρξη προγραμμάτων γίνεται μετά την απόκτηση, από τον κτηνίατρο που θα παράσχει υπηρεσίες, της απαραίτητης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην κάθε χώρα. Η νόμιμη παροχή βοήθειας αποτελεί προτεραιότητα του Συλλόγου, όπως επισημαίνει στα “Χ.ν ” ο Thomas Busch πρόεδρος του Συλλόγου “Arche Noah Kreta”.
«Το πρόβλημα στα Χανιά δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό στα λοιπά μέρη που επισκέπτεται ο σύλλογος» αναφέρει ο κ. Busch εξηγώντας ότι «τα Χανιά προστέθηκαν στο πεδίο δράσης με τον πιο συνηθισμένο τρόπο ο οποίος είναι τα πάρα πολλά μηνύματα που λαμβάνουμε από προβληματισμένους/ αγανακτισμένους τουρίστες που επισκέπτονται ένα μέρος και βλέπουν τον μεγάλο αριθμό ζώων που κυκλοφορεί στους δρόμους».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και τι ενέργειες απαιτούνται από πολίτες και Πολιτεία, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Arche Noah Kreta”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι απαιτούνται: συνεχή προγράμματα στειρώσεων αποτελούν βασικό λίθο, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Ύπαρξη σχεδίου για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης των αδέσποτων. Συνεχής έλεγχος για την ύπαρξη ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικίδιων και επιβολή προστίμων σε αντίθετη περίπτωση. Επιβολή μέτρου υποχρεωτικής στείρωσης γατών που έχουν ελεύθερη πρόσβαση εκτός σπιτιού καθώς και σκύλων που είναι επιρρεπείς σε ελεύθερη αναπαραγωγή. Ακρογωνιαίος λίθος για τον έλεγχο των αδέσποτων είναι και η συνεργασία των κτηνιάτρων με τους Δήμους. Απαραίτητη είναι ακόμη η εκπαίδευση των νέων γενιών.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τέλος, σχετικά με τις αναφορές τοπικών ιδιωτών κτηνιάτρων που υποστηρίζουν ότι “ μαζικές στειρώσεις δεν εξασφαλίζουν την ορθότητα και ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης” ο πρόεδρος του Συλλόγου “Arche Noah Kreta τονίζει ότι «τα προγράμματα στειρώσεων είναι έτσι δομημένα ώστε με αδιαπραγμάτευτη την ορθότητα των πρακτικών, να μεγιστοποιείται η απόδοση. Τα ζώα είναι κατανεμημένα με ραντεβού κατά την διάρκεια όλης της μέρας. Όσο ένα ζώο χειρουργείται, το επόμενο ετοιμάζεται από τους εκπαιδευμένους βοηθούς γεγονός που μειώνει κατά πολύ τον μη χειρουργικό χρόνο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι κτηνίατροι της οργάνωσης στειρώνουν κάθε χρόνο πάνω από 11,000 ζώα ανά τον κόσμο, προσθέτοντας ότι: «Εάν κάποιο ζώο δεν ακολουθεί την κανονική πορεία ανάνηψης τοποθετείται για νοσηλεία σε ιατρείο. Κατά το κρίσιμο μετεγχειρητικό διάστημα, πάντα μαθαίνουμε την πορεία των ζώων μιας και όλα έχουν κάποιον που τα φροντίζει κατά την αποθεραπεία τους. Είμαστε πάντα στην διάθεση των εθελοντών πολιτών που φιλοξενούν τα αδέσποτα…»
« Στον ιατρικό κλάδο στον οποίο ανήκουμε είναι δεδομένο ότι κανείς δεν είναι αλάθητος , για αυτό και οι ερμηνείες/κριτική ως προς ιατρικές πράξεις άλλων συναδέλφων – ειδικά οι δημόσιες- οφείλουν να γίνονται με φειδώ» καταλήγει ο κ. Busch.

ΠΗΓΗ:

http://www.haniotika-nea.gr/chira-voithias-gia-miosi-ton-adespoton-sta-chania/