Μετά από αίτημα των δυο φιλοζωικών σωματείων που συμμετέχουν στην πενταμελή Επιτροπή του Δήμου Χανίων για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων καθώς και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μας υποδέχθηκε σήμερα,4 Οκτωβρίου, στο γραφείο του ο κ. Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, όπου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ζητήματα που μας προβληματίζουν σε σχέση με την λειτουργία της Επιτροπής, και να συζητήσουμε και να προτείνουμε δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

Παρών στην συνάντηση, –  μετά από αίτημά μας, ήταν και ο κ. Χαράλαμπος Ζολινδάκης, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έχει εντάξει την θεματική ενότητα της προστασίας όλων των ζώων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δικηγορικού Συλλόγου, και δήλωσε ότι σέβεται, στέκεται  δίπλα και υποστηρίζει την δράση και αναγνωρίζει  την προσφορά  των εθελοντών των φιλοζωικών σωματείων στην πόλη, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχει συνεργασία της δημοτικής αρχής, ώστε να παραχθεί ένα ουσιαστικό έργο προς όφελος της κοινωνία και των ζώων .

Από την πλευρά μας, αφου θίξαμε το θέμα της μη εύρυθμης και μη σύννομης πολλές φορές λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής καθώς και το γεγονός ότι η δράση του Δήμου για τα ζώα θα πρέπει να είναι πλούσια, ουσιαστική  και να προάγει την φιλοζωία σαν συστατικό στοιχείο  πολιτισμού προτείναμε σε πρώτη φάση  τα παρακάτω :

  • την διεξαγωγή δυο επιστημονικών ημερίδων
  • την σύγκλιση σύσκεψης με επικεφαλής τον Δήμαρχο, με την συμμετοχή ανωτέρων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Χανίων, της Ομοσπονδίας και των σωματείων, για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων
  • την τοποθέτηση των ταΐστρων που έχει στην διάθεσή του ο Δήμος Χανίων από τον Εμπορικό σύλλογο Χανίων
  • την σίτιση των αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου
  • την ενίσχυση των ευπαθών οικονομικά ομάδων με την ανάληψη από τον Δήμο του κόστους της ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικιδίων τους
  • την συνδρομή του δήμου στο έργο των εθελοντών που παρουσιάζουν στα σχολεία του δήμου Χανίων το εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα, συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη»
  • την επέκταση του δημοτικού κτηνιατρείου σε κτηνιατρική κλινική, προκειμένου για την προσωρινή φιλοξενία επειγόντων περιστατικών και την μέχρι τότε εξωτερική συνεργασία του δήμου με ιδιωτική κτηνιατρική κλινική.

Τα ως άνω θέματα έτυχαν της προσοχής και θα λέγαμε και της αποδοχής  του κ. Δημάρχου, και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν και θέματα συζήτησης στις επόμενες συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής.

Με ικανοποίηση και ανακούφιση ακούσαμε την εμπεριστατωμένη άποψη του κ. Δημάρχου, ότι τα κυνοκομεία  καμία συμβολή δεν έχουν στην μείωση του αδέσποτου πληθυσμού, σε αντίθεση με άλλες δράσεις, τις οποίες συζητήσαμε αναλυτικά.

Τέλος, αναφερθήκαμε στην Ημέρα Υιοθεσίας που διοργανώνει ο φιλοζωικός σύλλογος «η προστασία των ζώων» σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το κατάστημα «the petshop», αυτή την Κυριακή 08/10 στις 10:00 στην πλατεία Κατεχάκη, στο Ενετικό Λιμάνι, στην οποία εκδήλωση καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο να παραστεί .

Τον ευχαριστούμε για την παραγωγική και  σε βάθος  συζήτηση που διεξήχθη για πάνω απο μία ώρα και ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση, να αποτελέσει  ένα νέο ξεκίνημα της συνεργασίας του Δήμου Χανίων με τα φιλοζωικά σωματεία, για έναν δήμο με λιγότερες εγκαταλείψεις και λιγότερα αδέσποτα.

Παραθέτουμε και το δελτίο τύπου του Δήμου για την σημερινή συνάντηση

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Φιλοζωικός , Φιλανθρωπικός , Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΥΝ-ωνια

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων