Μαζί με τους εκπροσώπους του νεοσύστατου φιλοζωικού σωματείου ΤΟ ΝΗΣΙ, υποδεχθήκαμε την Πέμπτη 25/07/2019 στα Χανιά τον Ευρωβουλευτή του Οικολογικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Dr Klaus Buchner, τον πρώην Ευρωβουλευτή Γερμανίας κ. Stefan Bernhard Eck και τον πρώην Ευρωβουλευτή Γερμανίας κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, οι οποίοι δείχνουν διαρκές και έντονο ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων όλων των ειδών στην Ελλάδα και ειδικότερα στα Χανιά.

Η πανευρωπαϊκή εμπειρία τους, η εξειδικευμένη γνώση τους για τα ζητήματα που μας απασχολούν και η αναζήτηση λύσεων μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύτιμος οδηγός για όλους εμάς που προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον τόπο μας.

Την ίδια ημέρα συναντήσαμε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, ο οποίος, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Τάσο Αλόγλου και Ελένη Ζερβουδάκη, μας υποδέχθηκαν στο γραφείο τους, όπου διενεργήθηκε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορούσε πρώτιστα την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στα Χανιά.

Ο κ. Stefan Bernhard Eck, ο οποίος έχει πολύχρονη πορεία στην προστασία των ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο, επεσήμανε στον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση για την μείωση του αδέσποτου πληθυσμού είναι η στείρωση, αναφερόμενος σχετικά στην φράση «CatchNeuterRelease», δηλαδή «Περισυλλέγουμε – Στειρώνουμε – Απελευθερώνουμε». Παράλληλα επεσήμανε την σημασία ελέγχου του πληθυσμού των δεσποζόμενων ζώων, καθώς αυτά είναι η «πηγή» των αδέσποτων κουταβιών και γατιών που εγκαταλείπονται καθημερινά στους δρόμους.

Ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε στον κ. Δήμαρχο ότι τα Χανιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα διαχείρισης και μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, εάν η Δημοτική Αρχή προχωρήσει αφενός στην αδιάκοπη στείρωση των αδέσποτων ζώων, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των δημοτών για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων τους.

Ο Dr Klaus Buchner μας ενημέρωσε ότι είναι πιθανό η Περιφέρεια Κρήτης να μπορεί να αντλήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, και να τα διαθέσει στον Δήμο Χανίων για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος έχει ήδη συμμετάσχει σε αρκετές ενημερωτικές συζητήσεις με φιλοζωικούς φορείς και έχει αρκετά σαφή εικόνα πλέον της κατάστασης που επικρατεί αλλά και των προτεινόμενων λύσεων, δεσμεύτηκε να έλθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας, για την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στείρωση δεσποζόμενων ζώων.

Μέλημα όλων μας είναι η άμεση επαναλειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου στα Χανιά, αλλά και η επέκτασή του, με πολύ λίγα χρήματα, σε κτηνιατρική κλινική, για την φιλοξενία των ζώων που αναρρώνουν, και η συνεργασία του Δήμου με τους εθελοντές κτηνιάτρους, για την υλοποίηση συνεχών δωρεάν προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων, με την υλοποίηση ταυτόχρονα ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, σχετικών με την ευζωία των ζώων.

Στην συνάντηση αυτή εκπροσωπηθήκαμε από την Γραμματέα του συλλόγου μας, Στέλλα Κοτσιφάκη, η οποία επεσήμανε ότι στα Χανιά, ενώ καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε την συναίνεση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου στα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, μέχρι και σήμερα έγιναν ελάχιστα βήματα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Επανέλαβε ότι στόχος μας πρέπει να είναι μια πόλη χωρίς αδέσποτα ζώα, όχι όμως δια του αφανισμού τους με δηλητήρια [ αντίστοιχη πρακτική στην Ρουμανία έφερε αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή την αύξηση του πληθυσμού των ζώων που ζούσαν υπό καθεστώς «απειλής», σύμφωνα με τον κ. Stefan Eck ], αλλά με αδιάκοπες στειρώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, και με τον έλεγχο του δεσποζόμενου εν γένει πληθυσμού.

Έχει γίνει κατανοητό ελπίζουμε και από τη νέα Δημοτική Αρχή ότι η ίδρυση ενός κυνοκομείου αυτή την χρονική στιγμή θα είναι μια «πληγή» για τον Δήμο μας, καθώς θα δαπανηθούν άσκοπα πολλά χρήματα, χωρίς να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Ο Dr Klaus Buchner, ο κ. Stefan Bernhard Eck και ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης συναντήθηκαν την Παρασκευή 26/07 με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρνατουτάκη.

Δείτε το βίντεο της συνάντησης:

Bericht im griechischen Fernsehsender „NEA TV“ über die Intervention für ein tierfreundliches Populationsmanagement für…

Gepostet von Prof. Dr. Klaus Buchner am Freitag, 2. August 2019

***

Το Σάββατο 27/09/2019, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Χανιά το Vegan Life Festival, που διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι ακούραστες εθελόντριες του συλλόγου ΤΟ ΝΗΣΙ, Iris και Rebecca, φρόντισαν να μοιραστούμε έναν πάγκο, γεμάτο με πληροφορίες για την προστασία των ζώων, όλων των ειδών, και με τσαντούλες που οι φίλοι τους επιμελήθηκαν, για να ενισχύσουν οικονομικά τον σύλλογό μας, για την αποπληρωμή του χρέους μας στους κτηνιάτρους της πόλης. Ο κοινός μας πάγκος ήταν γεμάτος ζωή όλη την ημέρα, καθώς πέρασαν δεκάδες φίλοι των δυο συλλόγων και αρκετά τετράποδα τα οποία κεράσαμε τις …vegan λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει τα κορίτσια.

Η ομάδα μας αισθάνεται πλέον πιο δυνατή, γιατί έχουμε δίπλα μας τα δυο υπέροχα αυτά κορίτσια και τον σύλλογο ΤΟ ΝΗΣΙ!

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Κατημερά [ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΝΙΚΟΣ, https://katimeras.webnode.gr/ ] για το υπέροχο banner που μας δώρισε και τον κ. Κοντορουχά [A4 Graphics & prints, http://a4graphicsprints.gr/ ] για την δωρεάν εκτύπωση εκατοντάδων ενημερωτικών φυλλαδίων, για την προαγωγή του έργου του συλλόγου μας.

Κατά την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Γερμανίας Stefan Bernhard Eck φεστιβάλ, μας ενημέρωσε ότι διερχόμενος από το Παλιό Λιμάνι Χανίων, διαπίστωσε ότι κάποιος εξέθετε έναν Βόα για να βγάζει φωτογραφίες με τους τουρίστες για την αποκόμιση χρημάτων. Γνωστή ιστορία για την πόλη μας η παράνομη αλλά διαρκώς ατιμώρητη έκθεση ζώων για την αποκόμιση οφέλους..

Η Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Έφη Τσεκμέζογλου μαζί με την Στέλλα Κοτσιφάκη, συνόδευσαν τον κ. Eck στο Λιμεναρχείο όπου έκανε γραπτή αναφορά του περιστατικού και ζήτησε να διενεργηθούν τα νόμιμα, να διερευνηθεί δηλαδή εάν νόμιμα κατέχει το άγριο ζώο αυτός που το εκθέτει, αλλά και να του επιβληθούν σε κάθε περίπτωση τα διοικητικά πρόστιμα του νόμου 4039/2012 για την παράνομη έκθεση του ζώου (5.000ευρώ!) και την κακοποίησή του, με την έννοια της παραβίασης των όρων ευζωίας του.

Τις επόμενες ημέρες, οι Dr Klaus Buchner, Stefan Bernhard Eck και Γιώργος Χατζημαρκάκης επισκέφθηκαν εθελόντριες της ομάδας Anonymous for the Voiceless Chania, που φιλοξενούν κουνελάκια και γουρουνάκια που διασώθηκαν πρόσφατα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και την συνεργασία των σωματείων Χανίων«η προστασία των ζώων», «ΚΥΝ.ΩΝΙΑ» του Σωματείου ¨Ζωόφιλοι Ρεθύμνου¨ και φυσικά της ομάδας των ΑV Chania.