Επιστολή στον Άρειο Πάγο απήφθεινε η Ομοσπονδία μας μετά την απόφαση της Εισαγγελιας Κοζάνης για το μόνιμο εγκλεισμό των δύο ζώων στο δημοτικό κυνοκομείο Κοζάνης-για το οποίο υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για τις αυθαιρεσίες του δήμου,το θάνατο δεκάδων ζώων και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Παρόλα αυτά,ενώ υπήρξε αίτημα για τη διάθεση των δύο ζώων από φιλοζωικά σωματεία και την σωστή εκπαίδευση τους από ειδικό εκπαιδευτή ώστε να καταστούν υιοθετήσιμα,αφού εκατοντάδες φιλόζωοι εκδήλωσαν την επιθυμία να τα υιοθετήσουν,ο Εισαγγελέας-με την αρωγή της κτηνιατρικής υπηρεσίας-αποφάσισαν την ασυλοποίησή τους και τη μη εκπαίδευση αυτών ως το καλύτερο μέσο σωφρωνισμού των δύο αυτών ζώων,τα οποία καλούνται να πληρώσουν την ανθρώπινη ανευθυνότητα.

η επιστολή της ομοσπονδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,

Έχοντας απολύτως επίγνωση της τραγικότητας του περιστατικού του θανάτου του μικρού παιδιού στην Κοζάνη από  ιδιόκτητα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ , θα επιθυμούσαμε να σας θέσουμε μια άλλη διάσταση και παράμετρο του θέματος , ευελπιστώντας ότι θα ματαιώσετε την καταδίκη τους σε θάνατο ή σε μόνιμο εγκλεισμό.

Είναι γνωστό σε όλους μας , ότι ελάχιστοι σκύλοι είναι επιθετικοί εκ γενετής και εκ φύσεως.

Επιθετικά γίνονται τα ζώα μετά από ” εκπαίδευση” στην οποία υποβάλλονται με σκοπό να γίνουν επιθετικά  ή μετά από μη σωστή κοινωνικοποίηση – πράγμα αποδεδειγμένο σε αυτή την περίπτωση αφού τα σκυλιά ζούσαν σε ημιυπόγεια, κλειδωμένα όπως γνωρίζουμε βάσει αναφορών.

Τα ίδια αυτά ζώα κάτω από άλλη εκπαίδευση ή  χωρίς καθόλου εκπαίδευση μεγαλώνοντας είναι απολύτως άκακα και απολύτως φιλικά με τον άνθρωπο.

Για την επιθετικότητα των ζώων ευθύνεται ο άνθρωπος και όχι αυτά.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε όλοι την απόφαση της Εισαγγελέως Κοζάνης να μην δοθούν για υιοθεσία, μετά από επανεκπαίδευση, τα δύο σκυλιά που ενέχονται στον θάνατο του παιδιού.

Ας σημειωθεί δε  , ότι ο εκπαιδευτής της 5μελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Κοζάνης σε γραπτή έκθεσή του , μετά από εξέταση των 8 ροτβαιλερ ,  δεν δηλώνει ότι  είναι επιθετικά ενώ αντίθετα η κτηνιατρική υπηρεσία της Κοζάνης , απεφάνθη μέσα σε 5 λεπτά και όντας παντελώς αναρμόδια , ότι είναι επιθετικά.

Ο νόμος 4039/12 για τα επιθετικά  σκυλιά αναφέρει , οτι κάτω απο συγκεκριμένη διαδικασία οδηγούνται σε ευθανασία εκτός αν τα παραλάβουν τα φιλοζωικά σωματεία με σκοπό την φροντίδα, την σωστή εκπαίδευση και την υιοθεσία αυτών.

Βάσει  αυτής της διάταξης του νόμου, η Ομοσπονδία μας και το φιλοζωικό σωματείο μέλος μας της Κοζάνης , αφού ερευνήσαμε την αγορά και βρήκαμε τον κατάλληλο εκπαιδευτή ζώων στην Θεσσαλονίκη , ο οποίος εκπαιδεύει σκυλιά αυτής της ράτσας ειδικά , την οποία γνωρίζει πολύ καλά ως προς τα χαρακτηριστικά της , με σωστές μεθόδους και χωρίς να τα μετατρέπει σε επιθετικά , υποβάλαμε νόμιμο  αίτημα προς τον Δήμο Κοζάνης να παραλάβουμε τα 8 σκυλιά με σκοπό να μεταφερθούν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εκπαιδευτή προκειμένου να τα επανεκπαιδεύσει , ώστε  να καταστούν υιοθετήσιμα ,  και να δοθούν με κάθε νομιμότητα για υιοθεσία στους κατάλληλους και ελεγμένους ανθρώπους ..

Παράλληλα την υιοθεσία τους έχουν ζητήσει με αίτημά τους στον Δήμο πάρα πολλοί άνθρωποι 

Θεωρούμε άδικο να καταδικαστούν αυτά τα δυο ζώα , την στιγμή που δεν ευθύνονται αυτά για τις πράξεις τους,  είτε σε θάνατο είτε σε μόνιμο εγκλεισμό ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν δύο ζώα που στα χέρια υπεύθυνων και εκπαιδευμένων κηδεμόνων θα μπορούσαν να ζήσουν μία ποιοτική ζωή.

Παρακαλούμε λοιπόν  να παρέμβετε ,ώστε να μην συντελεστεί αυτή η αδικία εις βάρος των δύο αυτών  ζώων , έχοντας πλήρη επίγνωση της άποψής μας ,ότι τα ζώα αυτά κάτω απο την σωστή επανεκπαίδευση μπορούν να γίνουν απόλυτα υιοθετήσιμα.

Αντίθετα η μη γνώση οδηγεί σε αποφάσεις  άδικες , μη επιστημονικές και εις βάρος κάποιων εμβίων , τα οποία δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τις δικές μας πράξεις και αποφάσεις.

Η φιλοζωική οικογένεια της χώρας  σύμπασα της διαμαρτύρεται για την άδικη απόφαση της εισαγγελέως Κοζάνης και ζητά την απόσυρσή της 

 Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων