​Πριν από λίγες μέρες, εθελοντές – μέλη του συλλόγου μας ενημερώθηκαν ότι σε γειτονιά των Χανίων,κοντά στο κέντρο, κατοικεί μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, η οποία εισήχθη στις 15 Νοεμβρίου για νοσηλεία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η γυναίκα είχε για παρέα της μια σκυλίτσα, την οποία, μετά την εισαγωγή της για νοσηλεία, δεν υπήρχε κανείς για να την φροντίσει. Η σκυλίτσα διαβιούσε μόνη της μέσα στην κατοικία, σε πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς κανείς να έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα της. 
.
Η γειτόνισσα που μας ενημέρωσε,από τότε που την εντόπισε,της κατέβαζε φαγητό και νερό με ένα κουβά που είχε δέσει με σπάγγο και έτσι κατάφερε να επιβιώσει.
 
Μέλη του συλλόγου μας προσπάθησαν  να επικοινωνήσουν με την ιδιοκτήτρια, για να την βοηθήσουμε με την φροντίδα του σκύλου, για όσο χρειαστεί, η συνεννόηση όμως κατέστη αδύνατη, λόγω των προβλημάτων υγείας της.
 
Αφού εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να βρεθεί κάποιος οικείος να φροντίσει την σκυλίτσα στην κατοικία της ιδιοκτήτριας, την Τρίτη απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, αιτούμενοι την αφαίρεση του σκύλου, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων, λόγω του άμεσου και προφανούς κίνδυνου τον οποίο διέτρεχε η ζωή του σκύλου.
 
Ο Εισαγγελέας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κατεπείγον αίτημα και εξέδωσε Διάταξη για την αφαίρεση του σκύλου, λόγω μη τήρησης των κανόνων ευζωίας σύμφωνα με το Ν. 4039/2012. Η Διάταξη κοινοποιήθηκε αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων και με την άριστη συνεργασία και συντονισμό των αξιωματικών και των μελών του συλλόγου μας, την Τετάρτη το πρωί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, ανοίχθηκε η κατοικία για να παραλάβουμε την σκυλίτσα.
 
Οι εικόνες που αντίκρυσαν τα μέλη μας ήταν σοκαριστικές, όχι μόνο για την κατάσταση στην οποία επιβίωνε η σκυλίτσα, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης μιας συμπολίτη μας, μέσα στο κέντρο της πόλης, δίπλα μας.. 
 
Η σκυλίτσα ήταν πολύ τρομαγμένη και σοκαρισμένη, καθώς ήταν έγκλειστη επί πολλές ημέρες, χωρίς φροντίδα και χωρίς ανθρώπινη επαφή. Με υπομονή και ηρεμία, καταφέραμε να την βγάλουμε από το τραπέζι κάτω από το οποίο είχε κρυφτεί, και να την απομακρύνουμε από το ακατάλληλο αυτό περιβάλλον.
.
Από σεβασμό προς την ιδιοκτήτρια και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, δεν θα δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από το εσωτερικό της κατοικίας της. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι τραγικό, το 2017, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε τόσο κακές συνθήκες, χωρίς την φροντίδα και την προστασία από τις αρμόδιες κοινωνικές και υγειονομικές αρχές..
 
Τα καλά νέα είναι ότι η Λίζα, παρά το σοκ, είναι καλά στην υγεία της,της έγινε πλήρης κτηνιατρικός έλεγχος και είναι ένα χαρούμενο και τρυφερό πλάσμα, το οποίο βρίσκεται πλέον σε σπίτι φιλοξενίας με αμοιβή. 
 
Τα έξοδα για την κλινική εξέταση της σκυλίτσας, για την τροφή και την φιλοξενία της θα καλυφθούν από τον σύλλογό μας, ενώ, εφόσον τα οικονομικά μας το επιτρέψουν, θα αναλάβουμε και την στείρωσή της.
.
 
Το σίγουρο είναι ότι η μικρούλα- είναι περίπου 2 ετών- δεν πρέπει να επιστρέψει στο περιβάλλον εκείνο, το οποίο είναι απολύτως ακατάλληλο, όχι μόνο για την διαβίωση ζώου, αλλά και οποιουδήποτε ανθρώπου..
 
Το φωτογραφικό υλικό που έχουμε συγκεντρώσει θα το παραδώσουμε στον Εισαγγελέα, καθώς θα πρέπει σίγουρα να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες κοινωνικές και υγιειονομικές υπηρεσίες, για την φροντίδα της ιδιοκτήτριας, μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας της, αλλά και για την καθαριότητα και απολύμανση του χώρου.
 
Ένα θερμό ευχαριστώ στην Ηρώ, την Έφη, τον Γιώργο, την Στέλλα και τη Μαρία, που αφιέρωσαν προσωπικό τους χρόνο για να προστατεύσουν την σκυλίτσα.
 
.
Πολύ συχνά λέμε ότι, πίσω από το δράμα ενός ζώου, αποκαλύπτεται το δράμα ενός ανθρώπου. Οι φιλόζωοι εθελοντές, οι οποίοι φροντίζουν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα σε φτωχογειτονιές της πόλης, το γνωρίζουν καλά αυτό και ποτέ δεν κλείνουν τα μάτια τους.
 
Τις γιορτινές αυτές ημέρες, ας ανοίξει καθένας τα μάτια του σε αυτό το δράμα που ζουν άνθρωποι γύρω μας και ας προσπαθήσει να βοηθήσει, μακριά από τα “αχόρταγα μάτια” και τις πανηγυρικές αλλά κούφιες δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
.
Βοηθείστε στην φροντίδα της σκυλίτσας και στο έργο του συλλόγου μας γενικότερα, κάνοντας μια δωρεά!
 
Εθνική Τράπεζα, 495/29605328
IBAN: GR80 0110 4950 0000 4952 9605 328
ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ-BIC: ETHNGRAA
.
ενημέρωση 3/3/18
Η Λίζα υιοθετήθηκε και έχει πλέον μια δεύτερη ευκαιρία για μια χαρούμενη ζωή! Θαυμάστε την Λίζα …καπετάνισσα….
.