Eπιστολή προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος,έστειλε η ομοσπονδία μας προκειμένου να συμπεριληφθεί στο άρθρο 24 ειδικό κείμενο που αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όλων των ζώων.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμοι κύριοι,

Πληροφορηθήκαμε , ότι έχετε επιφορτιστεί με  το βαρύ καθήκον της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε σε σας ,  ως φιλοζωικός οργανισμός  που τυγχάνει να έχει στη δύναμή του την  πλειοψηφία των φιλοζωικών συλλόγων της χώρας , για το θέμα της Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας των Ζώων , όπως ήδη το έχει πράξει μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Ελπίζουμε η αναθεώρηση να συνεχίσει  να γίνεται υπό το φως του Διαφωτισμού.

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της οπτικής αποτελεί και η άποψη πως ο άνθρωπος είναι ίσος προς τους βιολογικούς του εταίρους τουλάχιστον σε  επίπεδο εφαρμοσμένης ηθικής.

Και ακόμα πως τα έμβια δεν μπορούν να υφίστανται νομικά και ηθικά την μεταχείριση ενός res,ενός αντικειμένου.

Απευθυνθήκαμε στον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κ. Χρυσόγονο λόγω της  θέσης του στο ειδικό γνωστικό πεδίο αλλά και της από πολλού δηλωμένης ευαισθησίας του απέναντι στην Φύση και τα πλάσματά της .

Ζητάμε λοιπόν  να προστεθεί στο Άρθρο 24 του Συντάγματος το παρακάτω κείμενο, το οποίο συνέταξε ο κ. Χρυσόγονος.

Ήδη την πρότασή μας αυτή έχουν υπογράψει πάνω από 30.000 άνθρωποι από την Ελλάδα.

“Το κράτος υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και το σεβασμό της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Ιδιαίτερα το Κράτος μεριμνά για την ευζωία όλων των ζωικών ειδών, τις συνθήκες διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους, επιβάλλοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο και ειδικότερα σε θέματα πειραμάτων και επεμβάσεων πάνω σε αυτά και σε θέματα θανάτωσής τους. Οφείλει επίσης να μεριμνά για την προστασία της άγριας ζωής και συγκεκριμένα των ειδών υπό εξαφάνιση.”

Ελπίζοντας , ότι η πρόταση του φιλοζωικού κινήματος της χώρας , – μιας χώρας που υπολείπεται σημαντικά ως προς το φιλοζωικό επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών-  θα γίνει αποδεκτή , σας ευχαριστούμε θερμά και  αναμένουμε με προσμονή την απάντησή σας .

Μεθ΄ υπολήψεως

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

 

 

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη