Μετά από καταγγελίες που δέχτηκε η ομοσπονδία μας που συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό και αφορά στη δημόσια σφαγή ζώων κατά τη διάρκεια του τελετουργικού των Αναστενάρηδων, έστειλε επιστολή στις αρμόδιες αρχές για την απαγόρευση αυτού του βάρβαρου  εθίμου:

“Αναφορικά με το κάκιστο έθιμο σε περιοχές του Δήμου Σερρών και Δήμου Θεσσαλονίκης (χωριό Αγ. Ελένη Σερρών και άλλες περιοχές), σύμφωνα με το οποίο θυσιάζονται τελετουργικά ζώα δημοσίως, κατά τη διάρκεια εορταστικών θρησκευτικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια), εν όψει της θρησκευτικής εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου, υπενθυμίζουμε ότι:
Αφενός πρόκειται για καταφανή παρανομία με βασανισμό ζώων αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία στους υπόλοιπους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής,θυμίζοντας Μεσαίωνα.


Έχοντας υπόψιν ότι :

  •  Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12 .
  •  Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές
    τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης
    τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.
  • Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία,με συγκεκριμένες διαδικασίες όπως πρότερη αναισθητοποίηση αυτών καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες (Π.Δ. 327/1996).
  •  Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώων δημοσίως και δη έμπροσθεν παιδιών,προσβάλλει τον πολιτισμό στη χώρα μας,προάγει τη βαρβαρότητα,και προκαλεί τον αποτροπιασμό.
  • Θυσίες ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής,έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις
    αρχές της χριστιανικής φιλοσοφίας και πίστης και προσβάλλουν κατάφωρα το
    Χριστιανισμό.
  •  Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε πράξη- έθιμο που προϋποθέτει
    κακοποίηση ζώου και μάλιστα δημοσίως.
  • Τέτοια έθιμα προσβάλλουν τα δικαιώματα των ζώων και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να απαγορευτεί και να αποφευχθεί εγκαίρως οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με σφαγή- θυσία ζώου στις περιοχές Αγ.Ελένη Σερρών και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στο πλαίσιο αυτής της θρησκευτικήςεκδήλωσης (Αναστενάρια) την περίοδο από 21- 23 Μαΐου 2018.

Ενημερώνουμε δε,ότι κι εφέτος θα υπάρχουν εξουσιοδοτημένα μέλη της Ομοσπονδίας μας-προκειμένου -αν κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική Αρχή-με συνοδεία αστυνομικών οργάνων υπεύθυνων για την τήρηση της τάξης και της νομοθεσίας,θα προβούν σε παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση των τεκταινόμενων.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της μόνιμης απαγόρευσης τήρησης του παράνομου και βάρβαρου αυτού εθίμου.
Επίσης παρακαλούμε τις Αστυνομικές Αρχές για τη δική τους επαγρύπνηση και επιφυλακή τις κρίσιμες μέρες προκειμένου να προβούν σε συλλήψεις των παραβατών και εφαρμογή του «αυτόφωρο».
Πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρυσι είχε απαγορευτεί και ματαιωθεί κατόπιν έκκλησής μας, ανταπόκρισης της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών, καθώς και έγκαιρων ενεργειών της Εισαγγελίας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην κοινωνία μας με τις σωστές και δυναμικές παρεμβάσεις των Αρχών.”

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων