Η προγραμματισμένη, από το Επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας στις 23 Οκτωβρίου 2017, παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας για τα ζώα, πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 στον χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυνομικών στο Ρέθυμνο.

Κατά την διάρκεια της 4ωρης τμηματικής συζήτησης τόσο οι εν ενεργεία Αστυνομικοί όσο και ιδιαίτερα οι σπουδαστές—εβδομήντα επτά τον αριθμό—επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της εισήγησης περί νόμων για τα ζώα, γεγονός που μας προκάλεσε πολύ θετικές εντυπώσεις.

Στις δύο παρουσιάσεις παρευρέθηκαν εκτός από την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και του Λιμενικού, η Προϊσταμένη του Γραφείου Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων και οι εκπαιδευτές των Δοκίμων, όπως φάνηκε δε από το επίπεδο των Δοκίμων γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Στις 11 Δεκεμβρίου έγινε αντίστοιχη ενημέρωση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου με παρούσα την ηγεσία της Διεύθυνσης και τους Διοικητές και Αξιωματικούς των Αστυνομικών Τμημάτων. Στις παρουσιάσεις αναλύθηκαν τα βασικά σημεία των νόμων 4039/12, 4235/14 και 1197/81, οι υπουργικές αποφάσεις για την λειτουργία των pet-shops, για την εμπορία ζώων σε υπαίθριες αγορές, η ισχύουσα νομοθεσία για την μεταφορά των ζώων από τα ΜΜΜ, για την παρουσία των κατοικιδίων στις παραλίες και την θάλασσα καθώς και η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα ζώα φάρμας, τα πειραματόζωα και την αναισθητοποίηση των ζώων κατά την σφαγή.

Επίσης έγινε αναφορά στις εγκυκλίους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ και ιδιαίτερα του Βηματολογίου κοινών ενεργειών στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων.

Και στις δύο παρουσιάσεις συμμετείχαν μέλη των φιλοζωικών συλλόγων Χανίων και Ηρακλείου «Η Προστασία των Ζώων» και «Ζωφόρος» αντίστοιχα.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

 www.pfpo.gr