Προς μεγάλη ικανοποίηση μας, οι συνεχείς προσπάθειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για την εξάλειψη μιας από τις πιο βάρβαρες μορφές κακοποίησης ζώων, του «παστουρώματος», φέρουν καρπούς καθώς υπήρξε ουσιαστική  ανταπόκριση και κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών με αποτέλεσμα οι πρώτες συλλήψεις και αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις να είναι γεγονός.

Συγκεκριμένα μετά από την πρόσφατη επιστολή-έκκληση της Π.Φ.Π.Ο προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την από κοινού προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και μετά την συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας με τον επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ και το επιτελείο του, οι αστυνομικές αρχές στις Κυκλάδες με αφορμή συγκεκριμένες καταγγελίες μας για το νησί της Κιμώλου, προέβησαν σε συλλήψεις και ποινική δίωξη ιδιοκτητών  «παστουρωμένων» ζώων.

Χιλιάδες ζώα –εκατομμύρια σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών– ιπποειδή και ζώα εκτροφής ζουν μαρτυρική ζωή με «παστουρωμένα πόδια», πολλές φορές και με δεμένο το κεφάλι, ανήμπορα να κινηθούν ελεύθερα, να αναπαυτούν, να σηκώσουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό.

Το «παστούρωμα» όχι μόνο αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης αλλά δυσφημεί την Ελλάδα καθώς η άθλια αυτή εικόνα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσω των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας.

Ελπίζουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές όπου «ευδοκιμεί το παστούρωμα» και κυρίως στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών οργάνων καθώς ουκ ολίγες φορές οι καταγγέλλοντες συναντούν την αδιαφορία ως και τον χλευασμό στα αστυνομικά τμήματα.

Κυρίως όμως ελπίζουμε σε αλλαγή κουλτούρας και καλούμε τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών ως οφείλουν.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθειά μας και να γίνουν η φωνή των ζώων καταγγέλλοντας με επιμονή κάθε περιστατικό που θα συναντήσουν ώστε να δοθεί κάποτε ένα τέλος στο βασανιστήριο των βιολογικών μας εταίρων.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία