Εχθές είδε το φως της δημοσιότητας πράξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενός εξαιρετικά ευαισθητοποιημένου και πολύ προσιτού ανθρώπου του κ. Β. Πλιώτα, αρμοδίου για περιβαλλοντικές αξιόποινες πράξεις, δια της οποίας αποστέλλεται εγκύκλιος στις Εισαγγελίες Εφετών της επικράτειας και δι αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, η οποία αναφέρεται στις δικαστικές υποθέσεις κακοποίησης ζώων.

Ο Αντεισαγγελέας του Α.Π. εντέλλεται προς τους Εισαγγελείς κάθε βαθμίδας την τήρηση της νομοθεσίας και της προδικαστικής διαδικασίας στις περιπτώσεις όχι μόνο της κακοποίησης των ζώων αλλά και των διατάξεων που αφορούν στην υγεία των ζώων, δίνοντας επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύλληψη των δραστών αλλά στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τελευταία η Ομοσπονδία έχει στείλει αρκετές επιστολές στην Εισαγγελία του Α.Π -την Τρίτη δε αποστέλλεται μια ακόμη για αδιαφορίες, αδράνειες κλπ αρκετών Εισαγγελέων Πρωτοδικών- και θεωρούμε, ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκδοση της νέας εγκυκλίου

Υπενθυμίζουμε, οτι το 2013, με την τεράστιας σημασίας Ημερίδα της Ομοσπονδίαςμε τον τότε Αντεισαγγελέα του Α.Π τον αείμνηστο Ρούσσο Παπαδάκη ξεκίνησε η δραστηριοποίηση των Εισαγγελικών Αρχών στα θέματα της κακοποίησης των ζώων και εξεδόθη η πρώτη εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει μια ικανή απόσταση επί τα βελτίω, που μέλλει όμως να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ώστε στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων να να υπερισχύει η έννοια της προστασίας των ζώων και όχι να αντιμετωπίζονται αυτές με καθαρά, πολλές φορές, ανθρωποκεντρική διάσταση.
Διότι τότε, απλά δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία