Σαν να μην ήταν αρκετά μεγάλο το πρόβλημα με το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς (και άλλων) μέσα από τον τοπικό τύπο, τελευταία το παράνομο αυτό εμπόριο «ανθεί» και στο διαδίκτυο, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αγγελιών αλλά και σε σελίδες σχετικές με τα κατοικίδια.. Μέσα από αυτές πωλούνται ανεξέλεγκτα κάθε λογής ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά, εξωτικά), ανάμεσα σε κάθε λογής αντικείμενα (έπιπλα, αυτοκίνητα, gadgets κ.α.), με την ίδια δυστυχώς αντιμετώπιση και τύχη.

 Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και το εμπόριο των ζώων συντροφιάς.

 Πάγια θέση του συλλόγου μας είναι εξάλλου, ότι το εμπόριο και η αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να απαγορευτεί στην Ελλάδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να «απορροφηθούν» δια της υιοθεσίας αδέσποτα ζώα και να μειωθεί με τον τρόπο αυτό ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός τους.

 Όσο όμως αυτά επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία, επιβάλλεται να γίνονται σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 Ν 4039/2012:

·        Να έχουν μεριμνήσει για την καταχώρηση της ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικίδιων στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

·        Να έχουν μεριμνήσει για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας των κατοικίδιων, τα οποία πρέπει να έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια

·        Να μην πωλούνται κουτάβια μικρότερης ηλικίας από 60 ημερών

·        Να τηρούν τους όρους ευζωία των κατοικίδιων που έχουν στην κατοχή τους

·        Να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια για την εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, ασκείται ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4039/2012 και επιβάλλονται και υψηλά διοικητικά πρόστιμα, σύμφωνα με το άρθρο 21 στις περιπτώσεις:

1.     Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισης τους και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών απαιτήσεων της περ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξης τους. άρθρο 1 περ.β – 500 ευρώ.

2.     Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς. άρθρο 4 παρ.7 – 300 ευρώ.

3.     Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας. άρθρο 5 παρ. 1 – 300 ευρώ.

4.     Εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια. άρθρο 6 παρ. 1 – 3.000 ευρώ.

5.     Παράλειψη σήμανσης και καταχώρισης των εκτρεφόμενων, αναπαραγόμενων ή προς πώληση σκύλων και γατών. άρθρο 6 παρ. 1 – 3.000 ευρώ 

Μετά από την επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης τον Ιανουάριο [http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/deltio-typoy-ths-16hs-ianoyarioy-2016/post28682], σύμφωνα με το οποίο, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργάνωση αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη ημεδαπή η οποία πούλησε σκύλο σε αστυνομικό χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια από το νόμο, και το αστυνομικό τμήμα Κρυονερίδας, μετά από σχετική αναφορά του συλλόγου μας, σχημάτισε δικογραφία κατά ημεδαπής η οποία, μέσα από σελίδα πώλησης διαφόρων αντικειμένων στα Χανιά, είχε αναρτήσει αγγελία πώλησης σκύλου μικρόσωμης ράτσας, έναντι 300 ευρώ και η οποία, παρά τις προειδοποιήσεις συμπολιτών μας ότι η πώληση ζώων συντροφιάς απαγορεύεται χωρίς άδεια, εξακολουθούσε να «ανεβάζει» την αγγελία προς εύρεση υποψηφίων αγοραστών.

 Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που δεν κλείνουν τα μάτια τους σε τέτοια φαινόμενα αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Κρυονερίδας, για τον επαγγελματισμό με τον οποίο αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή.