Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, αλλά και τοπικά φιλοζωικά Σωματεία έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη της προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου “Κιβωτός του Νώε” Κωστούλας Στούπη, την οποία εισηγείται  η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Χανίων με την αιτιολογία πως για το κυνοκομείο που διατηρεί στα Νεροκούρου «δεν έχει προβεί σε καμία νόμιμη ενέργεια προκειμένου να αδειοδοτήσει τον χώρο του κτηνιατρείου, αλλά ούτε και να δηλώσει τους κτηνιάτρους, που ασκούν κτηνιατρικές πράξεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Από την πλευρά της η 77χρονη κα Στούπη εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της, τονίζοντας ότι ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια έχει επωμιστεί τον ρόλο του Δήμου όσον αφορά το έργο της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων στα Χανιά. Παράλληλα, θέτει τον προβληματισμό της για τη λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας καθώς όπως λέει: «Δεν δουλεύει 24 ώρες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες. Ζητήσαμε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία να μας προσφέρει τους χώρους της, δύο δωμάτια, για να τα κάνουμε κλινική και είπε “όχι”. Κάθε δύο χρόνια μου κάνουν μία τέτοια μήνυση. Ας έρθουν να το κλείσουν».

Την ίδια ώρα, την υποστήριξή τους στην κα Στούπη εκφράζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία καθώς και τοπικά φιλοζωικά σωματεία όπως η “Προστασία των ζώων”.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην κτηνιατρική έκθεση της Διεύθυνσης Κτηνιατρική Χανίων, ο έλεγχος έγινε έπειτα από εξώδικη καταγγελία – αναφορά του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με την καταγγελία «στον χώρο του κυνοκομείου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο λειτουργεί παράνομα, συγχρόνως λειτουργεί και κτηνιατρείο μικρών ζώων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και λαμβάνουν χώρα κτηνιατρικές πράξεις σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα υπό την αιγίδα του φιλοζωικού σωματείου “Κιβωτός του Νώε”».

Οπως αναφέρεται η κα Στούπη δήλωσε ότι συνεργάζεται με εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα που φροντίζει ο σύλλογος. Κατά τον έλεγχο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σημειώνεται ότι «δεν διαπιστώθηκε να υπάρχουν χειρουργημένα ζώα ούτε και παρουσία κτηνιάτρου».

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Υπενθυμίζεται πως με βάση το νομικό καθεστώς «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία αφού έχει προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο. Σύμφωνα με τον νόμο, οι φιλοζωικές Ενώσεις που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή με κατάλληλες σχετικές εγκαταστάσεις ή οχήματα μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στον χειρισμό ζώων».

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία «υπό την εποπτεία των Δήμων μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά Σωματεία και Ενώσεις που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Στην παράγραφο 11 αναφέρεται ότι οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς όπως και η σήμανση και καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν μόνιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα».
Τέλος «η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών ζώων, προβλέπει τη διαδικασία χορήγησης άδειας ιατρείου μικρών ζώων».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την υποστήριξή τους στο έργο της κας Στούπη εκφράζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η Προστασία των ζώων”.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη έκανε λόγο για μια «τεράστια αντίφαση μεταξύ των Αρχών που δέχονται και μηνύουν εθελοντές, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα δημόσιο έργο, το έργο δηλαδή της Πολιτείας με προσχηματικά επιχειρήματα της μη νομιμότητας. Αυτοί που ευθύνονται για όλη αυτήν την κατάσταση των αδέσποτων ζώων εδώ και χρόνια, με την αδιαφορία τους και την αδράνειά τους, με αποτέλεσμα να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, αντί να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον των αρμοδίων φορέων και ιδίως των Δήμων επειδή αδρανούν για το πρόβλημα, δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας με ελέγχους για σήμανση των ζώων, προχωρούν σε ποινικές διώξεις προς εθελοντές. Εχουμε φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα να διώκεται ο εθελοντισμός. Διώκονται οι εθελοντές, γιατί κάνουν αυτό που η ηθική τους επιβάλλει, αλλά και αυτό για το οποίοι οι αρμόδιες εμπλεκόμενες Αρχές… “σφυρίζουν αδιάφορα”. Είμαστε δίπλα στην Κωστούλα Στούπη και κάθε εθελοντή που διώκεται για τη φιλοζωική του δράση».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Η Προστασία των ζώων”, Στέλλα Κοτσιφάκη επεσήμανε πως «η κα Στούπη εδώ και 13 χρόνια έχει φροντίσει εκατοντάδες αδέσποτα ζώα από τον Νομό Χανίων για τα οποία κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί και κυρίως οι Δήμοι που είναι οι αρμόδιοι».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων να παραχωρήσει το Κτηνιατρείο που έχει στους χώρους της, προκειμένου να γίνονται στειρώσεις των ζώων, εμβολιασμοί, σήμανση κ.ά. κτηνιατρικές πράξεις.

Περιμένουμε την πρόταση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας για το νόμιμο χώρο που μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια τα ζώα και ταυτόχρονα να ευζωούν,αλλά και τις προτάσεις του δήμου Χανίων,του οποίου αρμοδιότητα αποτελεί η διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Περιμένουμε επίσης και την υπευθυνότητα των συμπολιτών μας γιατί παρόλες τις συστηματικές προσπάθειες για την υιοθεσία των ζώων,ο αριθμός τους δε μειώνεται καθώς καθημερινά εγκαταλείπονται δεκάδες κουτάβια,αλλά και ενήλικα ζώα,έξω από το χώρο του κυνοκομείου.