ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΜΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ!!

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών:

ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΥΡΙΟ ,ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,ΟΤΙ Η ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!!!
ΕΛΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ…ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ …ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ … ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ !!!!

Ποιοι είναι:

Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών και μάχιμων εθελοντών που ενωθήκαμε για να αποδείξουμε ότι ο Εθελοντισμός δεν είναι ευκαιριακή προσφορά, αλλά στάση ζωής. Πιστεύουμε ότι ο Εθελοντισμός πρέπει να μπει συστηματικά στα σχολεία, ως τρόπος σκέψης και δράσης, για να μπορέσει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας αλληλέγγυας κοινωνίας. Η προώθηση του Εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο αυξάνει την αίσθηση του «ανήκειν» στην κοινότητα, κατά συνέπεια της κοινωνικής συμπεριφοράς, του ενδιαφέροντος και βοήθειας προς τους άλλους.
“Όσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, άνθρωποι που πονούν και σκέφτονται το συνάνθρωπο, έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας”

Η πρωτοβουλία: Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού Χανίων

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Μαθητικού Εθελοντισμού στην πόλη μας, υπό την σκέπη των Διευθύνσεων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, προέκυψε ακριβώς από την επίγνωση της εξαιρετικής δουλειάς μαθητών και συναδέλφων εκπαιδευτικών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  που αναλαμβάνουν σπουδαίες εθελοντικές πρωτοβουλίες (δράσεις και δραστηριότητες) στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας και ζωής. Όλες αυτές οι εξαιρετικές δράσεις παρουσιάζονται συχνά, ωστόσο αποσπασματικά, σε πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα η όποια έκφρασή τους να μην είναι συστηματική. Για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε να συντονίσουμε τις εθελοντικές αυτές πρωτοβουλίες μαθητών και εκπαιδευτικών και να βοηθήσουμε τη διάχυσή τους στην τοπική κοινωνία. Είμαστε βέβαιοι ότι η αστείρευτη δυναμική των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους θα χαράξει συντονισμένα και στοχευμένα έναν δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινότητα, ώστε η εθελοντική δράση να αποκτήσει κατεύθυνση και κοινωνική στόχευση.

Είμαστε βέβαιοι  ότι με την ουσιαστική συνδρομή σας θα αναπτυχθούν πολλά σχέδια, που θα κάνουν πράξη πολλά όνειρα, ενώ η πόλη μας και η ζωή  σ’ αυτήν θ’ αρχίσει να αλλάζει, να γίνεται πιο φωτεινή, πιο αισιόδοξη… Να γίνεται περισσότερη προσωπική,  υπεύθυνη κι ανθρώπινη.

“Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ευκαιρία, να σκεφτούμε και να δράσουμε λίγο διαφορετικά. Ίσως γιατί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το μόνο καταφύγιο είναι ο ανθρωπισμός μας… ο πολιτισμός μας!!! “

Και το όνομα αυτού: «Δημόφιλος»

Το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού Χανίων ονομάζεται «Δημόφιλος» διότι εμπεριέχει τις έννοιες «Δήμος» και «Φιλία» και μάλιστα συνδεδεμένες αμφίδρομα:
Ως αγάπη και φροντίδα για την πόλη και τους πολίτες και ως αναγνώριση του έργου αυτού, ως δημοφιλία.
Ο Δημόφιλος, εξάλλου, υπήρξε στρατηγός των Θεσπιέων που πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Σπαρτιατών στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε

 Σε πρώτη φάση καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Νομού να ενημερώσουν τους Συλλόγους Διδασκόντων για την πρωτοβουλία και στη συνέχεια κάθε σχολική μονάδα να δηλώσει συμμετοχή μέχρι 18 Ιανουαρίου 2017 στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα     https://goo.gl/forms/T1ZsEzwWS6BXWxBz1 με το όνομα ενός εκπροσώπου του συλλόγου διδασκόντων (εάν πρόκειται για σχολική μονάδα της Α/θμιας) ή με τα ονόματα ενός εκπροσώπου του συλλόγου διδασκόντων κι ενός εκπροσώπου των μαθητών της σχολικής μονάδας (εφόσον πρόκειται για μονάδα της Β/θμιας Εκπ/σης).
Σε όσα σχολεία υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και δεύτερου Εκπαιδευτικού ως αναπληρωματικού μέλους, παρακαλούμε να συμπληρωθούν τα στοιχεία του στην παραπάνω φόρμα.

Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών, θα ακολουθήσει Πρόσκληση και Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής  Συνάντησης με την Συντονιστική Ομάδα του «Δημόφιλου» προκειμένου οι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων να ενημερωθούν για την φιλοσοφία και τους σκοπούς του εγχειρήματος.

Αν η εκπαίδευση αποσκοπεί στον άνθρωπο και την ανθρωπιά τότε είναι πολιτιστική δράση για την κατάκτηση της ελευθερίας!!!

Προτεινόμενοι τομείς εθελοντισμού
• Ανθρώπινα δικαιώματα
• Κοινωνική αλληλεγγύη
• Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
• Φυσική – Περιβαλλοντική προστασία
• Πολιτισμός
• Αθλητισμός
• Δράσεις για νέους-παιδιά-ηλικιωμένους
• Υγεία – Πρόνοια
• Προβλήματα των τοπικών κοινωνιών
• Πολιτική προστασία (σε φυσικές καταστροφές)
• Ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !

Η Συντονιστική Ομάδα του Δικτύου Μαθητικού Εθελοντισμού Χανίων «Δημόφιλος»

Μέλη της Συντονιστικής Ομάδας
Αθανασάκης Αντώνιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ09
Γιαννακάκης Γιάννης, Εκπαιδευτικός ΤΕ16.00
Κληματσάκη Μαρία, Εκπαιδευτικός ΠΕ70
Μαραγκουδάκης Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ11
Νιαουνάκη Δώρα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70
Ξανθουδάκης Νεκτάριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ17.01
Παπαδάκης Μανώλης, Εκπαιδευτικός ΠΕ19
Τερεζάκη Χρύσα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70
Τσαρέ Μήνα, Εκπαιδευτικός ΠΕ06
Τσισμενάκης Ιωάννης,  Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Επίτιμα μέλη – Υποστηρικτές του δικτύου
Σημανδηράκης Παναγιώτης,
Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης

Μηλιαράκης Μανόλης,
Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

Ζερβάκης Στέλιος,
Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

Αδοντάκης Σπύρος,
Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντα»

Ρουμελιωτάκης Μάνος
(Εθελοντής Ορίζοντα, Υπερκοπέλι & Santa Run Chania)