Είναι συχνό φαινόμενο και αγαπημένο σπορ των Ελλήνων οι εγκαταλείψεις ζώων.Τα πρωτεία κρατούν βέβαια οι κούτες με τα αναρίθμητα κουτάβια που εγκαταλείπονται σε κάθε γειτονιά.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί όμως αύξηση στις εγκαταλείψεις ζώων -καθαρόαιμων και μεγαλόσωμων φυλών- τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι αστείρωτα και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αλλά δεν είναι καταχωρημένα στον Π.Κ.Σ.

                             η Μπρούνα εγκαταλείφθηκε στον Πλατανιά,αφού ο “ιδιοκτήτης” της την

                             “ζευγάρωσε” πολλές φορές και αποφάσισε να κρατήσει ένα κουτάβι…

Τα ζώα αυτά έχουν αγοραστεί είτε από pet-shop και έχουν έρθει από τα puppy mils του εξωτερικού και είναι απαραίτητο το microtsip για να ταξιδέψουν,είτε από τοπικούς εκτροφείς που επιδίδονται σε “συμφέρουσες” αγοραπωλησίες,αφού πωλούν τα ζώα σε χαμηλότερες τιμές,χωρίς καν να έχουν τη σχετική άδεια,χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις και χωρίς να γίνεται έλεγχος καταλληλότητας του κηδεμόνα,αφού είναι μια καθαρά εμπορική συναλλαγή..

                      ο 7χρονος Τζόκερ,έπασχε από καλαζαάρ και η θεραπεία του ήταν πολυδάπανη

Άλλωστε είναι γνωστή η δράση παράνομου εκτροφέα στα Χανιά που έχει τα ζώα σε άθλιες συνθήκες και τα χρησιμοποιεί σαν μηχανές αναπαραγωγής,πουλώντας τα κουτάβια έναντι 100 και 150 ευρώ για τη δράση του οποίου ο σύλλογός μας έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος δε δίστασε να πάρει καθαρόαιμο αδέσποτο που εγκαταλείφθηκε και το φρόντιζαν μέλη του συλλόγου μας,να βάλει αγγελία και να το πουλήσει στη γνωστή τιμή των 150 ευρώ.

Για το περιστατικό ενημερωθήκαμε από το νέο κηδεμόνα,ο οποίος αναγνώρισε το ζώο,από τη φωτογραφία που είχαμε αναρτήσει και το αναζητούσαμε.

                    η Άλκηστη γέννησε πολλές φορές,αλλά όταν μεγάλωσε εγκαταλείφθηκε στο δρόμο

Πολλοί είναι αυτοί,που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν ένα ζώο ράτσας και πληρώνουν για να το αποκτήσουν,όπως πληρώνουμε για να αγοράσουμε ένα αξεσουάρ,χωρίς να είναι συνειδητοποιημένοι για τις ανάγκες αυτών των ζώων.

                                      η Μπέμπα είναι η “ντροπή της φυλής της”,αφού λατρεύει όλα τα πλάσματα

Τι γίνεται όμως αν αυτό το ζώο δε σταθεί αντάξιο των προσδοκιών τους;Aν δεν είναι καλός κυνηγός,αν δεν είναι τόσο άγριο και καλός φύλακας,αν τραυματιστεί ή αν αρρωστήσει και χρειάζονται πολλά χρήματα για τη θεραπεία του,ή αν τα έξοδά συντήρησής του είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολόγιζαν;

                      μόνο το κυνήγι δεν είχε στο μυαλό της αυτό το υπέροχο φιλικό κούτσχαρ που

                      έπασχε  και από καρκίνο,καθόλου χρήσιμο “εργαλείο”..

Υπάρχουν πολλοί που αναλαμβάνουν το κόστος,αλλά υπάρχουν και άλλοι τόσοι που δε διστάζουν να τα εγκαταλείψουν.

                     ο Κωστής ακόμη αναρωτιέται γιατί δεν τον αγάπησαν τα “αφεντικά” του….

Έτσι,τον τελευταίο καιρό,οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με γέρικα ροντβάιλερ,τραυματισμένα ντόμπερμαν,ζώα με λεισμανίαση και καρκίνο…

                      με κινητικά προβλήματα και βαθιές ουλές,η Μόκα είχε “χάσει” την αίγλη της

Οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί η θέα τους πολλές φορές προκαλεί τρόμο,λόγω του μεγέθους τους,τα ζώα είναι στρεσσαρισμένα από την εγκατάλειψη και καλούνται οι φιλοζωικοί σύλλογοι να λύσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι,οι οποίοι θα προχωρήσουν “ελαφρά” την καρδία,στην αγορά του επόμενου χαριτωμένου κουταβιού που θα πληροί τις προυποθέσεις τους.

                     τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε ο μόλις 4,5 μηνών Ανέστης,ήταν η αφορμή

                     της εγκατάλειψής του….

Σε πολλά καταφύγια του εξωτερικού οι υποψήφιοι κηδεμόνες καταβάλλουν ένα αντίτιμο για να αποκτήσουν το ζώο που θέλουν,αυτό που προηγείται όμως είναι ενδελεχής έλεγχος του υποψήφιου κηδεμόνα και η παρακολούθηση του ζώου μετά.

Στην Ελλάδα που τα αδέσποτα βρίσκονται σε αφθονία,μπορεί πλέον να πάρει ο καθένας ότι θέλει.Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ζώο,αλλά συχνά οι συνθήκες είναι ακατάλληλες και οι κακοποιήσεις καθημερινές.