Eπιστολή της ΠΦΠΟ στο ΥΠΑΑΤ:

Αξιότιμοι κ.κ.,

η Ομοσπονδία μας όντας αποδέκτης πολυάριθμων καταγγελιών καθημερινά –ιδιαίτερα στις Κυκλάδες- για κακοποίηση ζώων με τη μέθοδο παστουρώματος, επανέρχεται με ιδιαίτερη ανησυχία στο θέμα αυτό αποκλειστικά.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ασχολείται με το θέμα  του παστουρώματος με συνέπεια και μεθοδικότητα από το 2015 και έχει πετύχει την ανάδειξη του θέματος και την ευαισθητοποίηση των αρχών όσο και των πολιτών που επισκέπτονται τα νησιά μας .

·         Μετά από αιτήματα της Π.Φ.Π.Ο  εκδόθηκαν το 2015 οι πρώτες οδηγίες από την Αστυνομική Διεύθυνση των Κυκλάδων προς αστυνομικά τμήματα και σταθμούς για ελέγχους και ενέργειες για παστουρωμένα ζώα . Ανάλογη οδηγία είχε εκδώσει η εισαγγελία Νάξου.

·         Μετά από τις ενημερώσεις της Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία οι επιτελείς του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ κατανόησαν την έκταση και την βαρύτητα του προβλήματος και συμπεριέλαβαν το παστούρωμα στο Βηματολόγιο της ΕΛ.ΑΣ  το 2016 .

 

·         Τον Δεκέμβριο του 2015 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας των ζώων κ Ντουντουνάκης διαβίβασε το αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. για ελέγχους για παστουρωμένα ζώα σε κτηνίατρους διευθυντές ανά τη χώρα.

·         Μετά από καταγγελίες της Π.Φ.Π.Ο. για παστουρωμένα ζώα στην συντριπτική πλειοψηφία των ζώων στο νησί της Κιμώλου έγιναν οι πρώτες αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμός δικογραφιών για το παστούρωμα βεβαιώνοντας και τα’ ανάλογα πρόστιμα. Ανάλογα έγιναν συλλήψεις μετά από επισημάνσεις για την εξαιρετική έκταση του φαινομένου στην Φολέγανδρο για παστουρωμένα ιπποειδή.

·         Οι οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων έχουν επικαιροποιηθεί και πρόσφατα ο Διευθυντής  κ. Δ. Αυγερινός εξέδωσε την διαταγή υπ’ αρ. πρωτ.9302/18/959529.

·         Η υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας», https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2018/08/prostasia_ippoi020818.pdf , μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ελευθερίας κινήσεων των ζώων.

·          Η συνεχής ενημέρωση του κοινού από τους φιλοζωικούς οργανιμούς με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ αλλά και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σαν  αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κατακόρυφη αύξηση των καταγγελιών.

Έχοντας υπόψιν :

(i)    Όλα τα ανωτέρω,

(ii)  Ότι το παστούρωμα αποτελεί μια βαριά μορφή κακοποίησης. Τα παστουρωμένα ζώα είναι ανήμπορα να κινηθούν, να ξαπλώσουν, να σηκώσουν πολλές φορές το κεφάλι. Υποφέρουν από μολύνσεις και γάγγραινα στα σημεία δεσίματος και συχνά καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς ή στον θάνατο,

(iii) Ότι ο νόμος είναι σαφής με όλες τις διευκρινήσεις

Παρατηρούμε απροθυμία και ατιμωρησία εκ μέρους των ελεγκτικών Αρχών. Επισημαίνουμε δε ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που η Αστυνομία βεβαιώνει πρόστιμα σε παραβάτες, στη συνέχεια η κτηνιατρική υπηρεσία δεν τα επιβάλλει!

Επί προσθέτως κι ενώ παρακολουθούμε προβληματισμένοι αυτή την ασυδοσία, απαράδεκτα αιτήματα Δήμων προσπαθούν να συγκαλύψουν την παρανομία και να μηδενίσουν κάθε βήμα προόδου στη χώρα μας: http://www.naxostimes.gr/kyklades/16478-foreis-kai-katoikoi-tis-kimolou-gia-to-pastoyroma-anagkaia-energeia-gia-ton-kyklo-tis-zois 

Προς μεγάλη μας έκπληξη δε, ενημερωνόμαστε http://kea.gr/psifisma-schetika-ton-4025-2014-peri-apagorefsis-ektrofis-zoon-demena-podia/ ,  ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ ’’υποσχέθηκαν’’ την έκδοση εγκυκλίου η οποία θα νομιμοποιεί μια από τις πιο βαρβάτες κακοποιήσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας ‘’ το παστούρωμα’’, επιτρέποντας  την ήπια  πρόσδεση των ποδιών σε παραγωγικά ζώα!

Ποιος άραγε θα ελέγξει την ήπια περίδεση των ποδιών των ζώων αν γίνεται σωστά όταν χρόνια τώρα βλέπουμε ότι τοπικά οι αρχές δεν έκαναν τους στοιχειώδες ελέγχους και ενέργειες για πασιφανείς και βάρβαρες κακοποιήσεις;

Πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν όταν φιλοζωικοί φορείς και  αστυνομία συνεργάζονται για την εξάλειψη ενός φαινομένου που εδώ και δεκαετίες ντροπιάζει την χώρα μας παγκοσμίως και με τα χιλιάδες ζώα να ζουν μαρτυρικό βίο σε όλη τους τη ζωή,  το αρμόδιο για την προστασία των ζώων Υπουργείο θα ενεργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της κακοποίησης  και της οπισθοδρόμησης.

Ο τέως Υπουργός κ Βαγγέλης Αποστόλου είχε δηλώσει  ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτραπεί χαλάρωση της νομοθεσίας για την κακοποίηση των ζώων όσο θα είναι στο ΥΠΑΑΤ. Ελπίζουμε ότι ο νυν Υπουργός και οι υφυπουργοί θα τοποθετηθούν ανάλογα.

Τονίζουμε  :

Ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί αυτό το πισωγύρισμα, και οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας θα σημάνει τον ξεσηκωμό των Φιλοζωικών Οργανώσεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς και των Ευρωπαϊκών κομμάτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, πράγμα το οποίο ήδη συζητείται.

Η Ομοσπονδία μας θα κάνει το δυνατόν , ώστε να μην επιτραπεί η   νομιμοποίηση μιας από της πιο βάρβαρες μορφές κακοποίησης ,    και όποιος προχωρήσει σε κάτι τέτοιο θα βρεθεί προ της ευθυνών του.

Για όλα τα ανωτέρω θα παρακαλούσαμε όπως άμεσα  :

Ενημερωθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με το πόσα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και πόσα από αυτά δεν έχουν τελικά επιβληθεί με την πλήρη αιτιολόγηση της μη επιβολής τους.

Για τα δικές σας ενέργειες ώστε να γίνει σαφές ότι η συνεχής   μη τήρηση του νόμου , ιδίως από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες , συνιστά παράβαση καθήκοντος μετά δόλου και διώκεται ποινικά και πειθαρχικά .

Προτείνουμε :

Συστηματική ενημέρωση με λύσεις εφικτές και οικονομικά προσιτές για την χωρίς τον βασανισμό των ζώων επιτήρησή τους, όπως είναι η σωστή επιτήρηση των ζώων από τους κηδεμόνες, οι ήπιας μορφής ηλεκτροφόροι φράχτες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και  δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στα ζώα.

Οικονομική ενίσχυση κρατική, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι κάτοχοι τέτοιων ζώων σωστά μπαινοντας σε μια καινούργια περίοδο, πραγματικής προόδου για τη χώρα μας.

Την επιβολή του ελάχιστου προστίμου των 500,00 ευρώ ανά περίπτωση και ανά ζώο, σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 με τις τροποποιήσεις του, προκειμένου να ξεκινήσει συμμόρφωση, χωρίς να είναι εξοντωτικό.

 Να υπενθυμίσουμε , ότι τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα και δεν απαιτείται καταγγελία από πολίτη ή φιλοζωικό σωματείο , οι δε ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους από μόνες τους

Η Ομοσπονδία μας τάσσεται πρωτίστως υπέρ της ενημέρωσης και της παιδείας, πλην όμως κρίνει  απαραίτητη την επιβολή κυρώσεων όταν η μη συμμόρφωση, η στασιμότητα και η ασυδοσία τείνουν να γίνουν καθημερινότητα προσβάλλοντας την τάξη και την ηθική .

Επισυνάπτουμε ενδεικτικά παραδείγματα καταγγελιών στις Κυκλάδες :

https://www.zoosos.gr/?s=%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1#axzz5QJ4UImMN

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (63 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 146 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

 

 

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

Το Μέλος

Βασιλική Χρήστου

Τηλ.69445544088