Συνεχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά ζώων που τραυματίζονται από διερχόμενους οδηγούς και εγκαταλείπονται αβοήθητα.

Την τελευταία εβδομάδα όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά,αφού κληθήκαμε και αναλάβαμε τουλάχιστον δέκα περιστατικά που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης καθώς τα περισσότερα ήταν ορθοπεδικά περιστατικά και από την πλευρά του δήμου δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα,κανένας χώρος περίθαλψης,το δημοτικό κτηνιατρείο δε λειτουργεί,ούτε υπάρχει κάποια σύμβαση με κτηνιάτρους για να αναλάβουν το κόστος των περιστατικών.

Όλο το βάρος το επωμίζονται κάποιοι φιλόζωοι πολίτες και οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια πολυδάπανα περιστατικά και κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει οικονομικά.

Πριν λίγες μέρες ειδοποιηθήκαμε ότι στη Χαλέπα,διερχόμενος οδηγός,τραυμάτισε σοβαρά μια σκυλίτσα και την εγκατέλειψε.Ο νεαρός που την εντόπισε,δέχτηκε να τη φιλοξενήσει αλλά δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος της θεραπείας και των χειρουργείων.

Η σκυλίτσα μεταφέρθηκε αργά το βράδυ στο κτηνιατρείο του κου Σαριδάκη,όπου διαπιστώθηκε ότι έχει σπασμένη λεκάνη,σπασμπένο πόδι και πυομήτρα.Σήμερα χειρουργήθηκε για την πυομήτρα και θα ακολουθήσουν ορθοπεδικά χειρουργεία.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο Καλάμι ένα σκυλάκι με σπασμένη γνάθο,θύμα τροχαίου και αυτό, από ένα ζευγάρι που έκανε διακοπές στα Χανιά.Το σκυλάκι χειρουργήθηκε τη Δευτέρα από τον κο Ιγνατιάδη,φιλοξενείται προσωρινά και ευτυχώς τα παιδιά κάλυψαν μέρος του χειρουργείου.

Εχθές χειρουργήθηκε ο κούκλος της φωτογραφίας που τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε επίσης.Υπάρχει συντριπτικό κάταγμα του πίσω άκρου και έχει σπάσει και το μπροστά ποδαράκι.Φιλοξενείται προσωρινά,αλλά το κόστος του χειρουργείου δεν έχει καλυφτεί ακόμη.

Εχθές επίσης μια κυρία μας ειδοποίησε για ένα τραυματισμένο σκυλάκι που προτίθεται να το φιλοξενήσει αλλά δεν μπορεί να κάλύψει το κόστος,αφού από την ακτινογραφία προκύπτει ότι πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.

Και σήμερα το μεσημέρι,δύο φοιτητές μετάφεραν πολυτραυματισμένο σκυλάκι στο κτηνιατρείο του κου Ξανθουδάκη αλλά επίσης αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα.Στο σκυλάκι δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες,έγινε επίδεση αλλά επείγει το χειρουργείο για να αποφύγουμε την περίπτωση της οστεομελίτιδας.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα καθημερινά περιστατικά “ρουτίνας” δηλαδή τα ζώα που χρειάζονται απλά κτηνιατρική περίθαλψη και θεραπεία και τα ζώα που ήδη περιθάλτουμε και τα αδέσποτα που φροντίζουμε,το χρέος μας αυξάνεται δραματικά.

Και η πολιτεία παραμένει απούσα,εγκλωβισμένη σε ατελείωτα “θα”…..Και οποιαδήποτε πρωτοβουλία επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σαν σύλλογος έχουμε δηλώσει ότι αδυνατούμε πλέον να κάνουμε περίθαλψη λόγω έλλειψης χώρου και πόρων και ότι θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν .

Τι απάντηση όμως θα δώσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά,που με περίσσευμα ευαισθησίας,δεν αδιαφορούν και δεν προσπερνούν τα τραυματισμένα ζώα και δέχονται να τα περιθάλψουν με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να καλύψουν τα έξοδα;;;Και πως θα απαιτήσουμε φιλοζωική κουλτούρα από τη νέα γενιά αν δε σταθούμε δίπλα της;;;;Kαι πως η Πολιτεία θέλει να αποκτήσει υπεύθυνους πολίτες όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση;;;

Όποιος πολίτης μπορεί να μας βοηθήσει με οποιδήποτε τρόπο-χρήματα,τροφές,σπιτάκια- μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο του συλλόγου 6986-522.569, με τη σελίδα μας στο fb https://www.facebook.com/filozoikos.chaniwn ή με κατάθεση στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, 495/29605328 IBAN: GR80 0110 4950 0000 4952 9605 328
ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ-BIC: ETHNGRAA